Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Ryż z curry, bobem i tempeh
Składniki:
2 szalotki
½ szklanki ryżu basmati
2 łyżki masła
2 płaskie łyżki dobrego curry (bez glutaminianu sodu)
150 g bobu (mrożonego lub świeżego)
150 g kukurydzy (mrożonej lub świeżej)
100 g tempeh
½ ostrej papryczki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
kiełki słonecznika
Przygotowanie:
Na dwóch łyżkach masła podsmażamy pokrojone w cienkie plasterki szalotki z curry. Następnie dodajemy ryż basmati i podprażamy go chwilę z cebulą, ciągle mieszając. Następnie zalewamy dwukrotną ilością wody. Tempeh kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oliwy z drobno poszatkowaną papryczką, czosnkiem i solą na złocisty kolor. W małym garnku gotujemy kilka minut w małej ilości wody bób z odrobiną soli ( gdy jest mrożony, przed ugotowaniem możemy go obrać). Gdy ryż jest ugotowany ( powinien wchłonąć całą wodę i być sypki) przesypujemy go na patelnię z podsmażonym tempeh, dodajemy kukurydzę, całość delikatnie mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty. Na końcu dodajemy ugotowany, odsączony bób, ostrożnie mieszamy i posypujemy kiełkami słonecznika.
Słone ciasteczka owsiane
Składniki:
½ szklanki zmielonych płatków owsianych
1/3 szklanki pestek słonecznika
ok 70 g masła
ok. 70 g parmezanu
2 płaskie łyżki 12% śmietany
2 łyżki czarnuszki
płaska łyżeczka soli kamiennej
Przygotowanie:
Pestki słonecznika prażymy na złocisty kolor i mielimy w młynku do kawy. Zmielone pestki mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi, startym na drobnej tarce parmezanem, czarnuszką, solą, śmietaną i masłem. Szybko wyrabiamy ciasto, żeby nie rozpuścić masła.
Kruche ciasto wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia pieczemy w rozgrzanym piekarniku ( 200 stopni) aż staną się złocisto-brązowe ( ok. 30 minut).
Zapiekanka z kaszą, tofu i pomidorami koktajlowymi
Składniki:
2 szklanki ugotowanej średniej kaszy jęczmiennej
1 kostka tofu naturalnego
1 duża cebula czosnkowa
ok. 100 ml słodkiej śmietanki 30%
płaska łyżeczka pieprzu
70 g sera cheddar
200 g pomidorków koktajlowych
1/3 szklanki pestek słonecznika
oliwa z oliwek
sól do smaku
Przygotowanie:
Na 2 łyżkach oliwy z oliwek podprażamy z płaską łyżeczką soli pestki słonecznika. Gdy staną się złocisto-brązowe mieszamy je z ugotowaną kaszą jęczmienną. Tofu dokładnie rozgniatamy widelcem, cebulę drobno sztukujemy. Na 2 płaskich łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy pod pokrywką z ½ łyżeczki soli cebulę, gdy się zeszkli dodajemy rozgniecione tofu i pieprz. Całość dusimy 5 minut i dolewamy śmietankę. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie mieszamy ze startym na tarce cheddarem.W jednym wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym albo w małych kokilkach do zapiekania, układamy warstwę kaszy z pestkami, na niej warstwę tofu z chedarem oraz połówki pomidorków. Czynność powtarzamy dwa razy. Gotową zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (mniejsze porcje będą gotowe po ok. 20 minutach).
Zupa z pęczakiem
Składniki:
1/3 szklanki pęczaku
1/3 szklanki czarnej soczewicy
1 mały ziemniak
1 litr wywaru warzywnego
150 g kapusty kiszonej
puszka krojonych pomidorów
1 mała marchewka
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
70 g masła
2 liście laurowe
czarny pieprz
sól do smaku (ok. 1/2 płaskiej łyżki)
dużo świeżej bazylii
Przygotowanie:
W wywarze warzywnym gotujemy kaszę, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz soczewicę. Gdy będą miękkie (minimum 30 minut), dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, kapustę, pomidory, tymianek, rozmaryn, masło, liście laurowe, czarny pieprz i sól do smaku. Gotujemy na małym gazie ok. 20 minut. Gotową zupę ozdabiamy dużą ilością świeżych liści bazylii.
Zobacz także: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN