Materiał promocyjny

Dania fitoestrogenowe

Monika Mrozowska, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała potrawy specjalnie, lecz nie wyłącznie, dla kobiet - dania bogate w fitoestrogeny. Najwięcej tych związków organicznych posiada soja. Ale nie tylko. Co jeszcze?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Ryż z curry, bobem i tempeh

Składniki:

2 szalotki

½ szklanki ryżu basmati

2 łyżki masła

2 płaskie łyżki dobrego curry (bez glutaminianu sodu)

150 g bobu (mrożonego lub świeżego)

150 g kukurydzy (mrożonej lub świeżej)

100 g tempeh

½ ostrej papryczki

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

kiełki słonecznika

Przygotowanie:

Na dwóch łyżkach masła podsmażamy pokrojone w cienkie plasterki szalotki z curry. Następnie dodajemy ryż basmati i podprażamy go chwilę z cebulą, ciągle mieszając. Następnie zalewamy dwukrotną ilością wody. Tempeh kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oliwy z drobno poszatkowaną papryczką, czosnkiem i solą na złocisty kolor. W małym garnku gotujemy kilka minut w małej ilości wody bób z odrobiną soli ( gdy jest mrożony, przed ugotowaniem możemy go obrać). Gdy ryż jest ugotowany ( powinien wchłonąć całą wodę i być sypki) przesypujemy go na patelnię z podsmażonym tempeh, dodajemy kukurydzę, całość delikatnie mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty. Na końcu dodajemy ugotowany, odsączony bób, ostrożnie mieszamy i posypujemy kiełkami słonecznika.

Słone ciasteczka owsiane

Składniki:

½ szklanki zmielonych płatków owsianych

1/3 szklanki pestek słonecznika

ok 70 g masła

ok. 70 g parmezanu

2 płaskie łyżki 12% śmietany

2 łyżki czarnuszki

płaska łyżeczka soli kamiennej

Przygotowanie:

Pestki słonecznika prażymy na złocisty kolor i mielimy w młynku do kawy. Zmielone pestki mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi, startym na drobnej tarce parmezanem, czarnuszką, solą, śmietaną i masłem. Szybko wyrabiamy ciasto, żeby nie rozpuścić masła.

Kruche ciasto wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia pieczemy w rozgrzanym piekarniku ( 200 stopni) aż staną się złocisto-brązowe ( ok. 30 minut).

Zapiekanka z kaszą, tofu i pomidorami koktajlowymi

Składniki:

2 szklanki ugotowanej średniej kaszy jęczmiennej

1 kostka tofu naturalnego

1 duża cebula czosnkowa

ok. 100 ml słodkiej śmietanki 30%

płaska łyżeczka pieprzu

70 g sera cheddar

200 g pomidorków koktajlowych

1/3 szklanki pestek słonecznika

oliwa z oliwek

sól do smaku

Przygotowanie:

Na 2 łyżkach oliwy z oliwek podprażamy z płaską łyżeczką soli pestki słonecznika. Gdy staną się złocisto-brązowe mieszamy je z ugotowaną kaszą jęczmienną. Tofu dokładnie rozgniatamy widelcem, cebulę drobno sztukujemy. Na 2 płaskich łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy pod pokrywką z ½ łyżeczki soli cebulę, gdy się zeszkli dodajemy rozgniecione tofu i pieprz. Całość dusimy 5 minut i dolewamy śmietankę. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie mieszamy ze startym na tarce cheddarem.W jednym wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym albo w małych kokilkach do zapiekania, układamy warstwę kaszy z pestkami, na niej warstwę tofu z chedarem oraz połówki pomidorków. Czynność powtarzamy dwa razy. Gotową zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (mniejsze porcje będą gotowe po ok. 20 minutach).

Zupa z pęczakiem

Składniki:

1/3 szklanki pęczaku

1/3 szklanki czarnej soczewicy

1 mały ziemniak

1 litr wywaru warzywnego

150 g kapusty kiszonej

puszka krojonych pomidorów

1 mała marchewka

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka rozmarynu

70 g masła

2 liście laurowe

czarny pieprz

sól do smaku (ok. 1/2 płaskiej łyżki)

dużo świeżej bazylii

Przygotowanie:

W wywarze warzywnym gotujemy kaszę, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz soczewicę. Gdy będą miękkie (minimum 30 minut), dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, kapustę, pomidory, tymianek, rozmaryn, masło, liście laurowe, czarny pieprz i sól do smaku. Gotujemy na małym gazie ok. 20 minut. Gotową zupę ozdabiamy dużą ilością świeżych liści bazylii.

Zobacz także: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości