Materiał promocyjny

Jesteś tym, co jesz - kuchnia Gillian McKeith

Gillian McKeith jest cieszącą się międzynarodową sławą specjalistką w dziedzinie holistycznego żywienia. Jej metoda odżywania się to postrzeganie siebie i świata jako całości i świadomy wybór tego, co jemy. 7 marca 2012 swoją premierę miała jej najnowsza książka „Zdrowe kobiety”, którą Gillian dedykowała swojej mamie i córkom, czyli kobietom najważniejszym w jej życiu. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała energetyczny koktajl bananowo-jagodowy, zupę z soi i zielonego groszku oraz marokańską sałatkę z ciecierzycy. Czy to prawda, że księżna Kate stosuje się do zasad diety Gilian?

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Marokańska sałatka z ciecierzycy

2 porcje jako danie główne lub 4 jako dodatek. Można ja przygotować z wyprzedzeniem i przez 2-3 dni przechowywać pod przykryciem w lodówce.

Składniki:

100 g brązowego ryżu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki wody

1 średnia cebula, pokrojona w plasterki,

1 por, pokrojony w plasterki, 1 ząbek czosnku, zmiażdżony

1 łyżeczka mielonego kminu

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki mielonego cynamonu

400g ciecierzycy z puszki, osączonej i przepłukanej zimną wodą

50 g mrożonego zielonego groszku

sok z cytryny

2 łyżki świeżo posiekanej kolendry

50g liści młodego szpinaku

Sposób przygotowania:

Ryż wsypać do średniego garnka napełnionego zimną wodą i zagotować. Przykryć i bardzo wolno gotować przez 20-25 minut lub aż będzie miękki. W tym czasie w średniej patelni rozgrzać oliwę z wodą, wrzucić cebulę i por i delikatnie smażyć przez 8 minut. Domieszać czosnek i przyprawy, a następnie smażyć przez dalsze 2 minuty, często mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Ugotowany ryż odcedzić i przepłukać z zimną wodą. Ryż i usmażone przyprawy przełożyć do dużej miski. Dodać ciecierzycę, groszek, sok z cytryny i świeżą kolendrę. Wymieszać. Rozłożyć liście szpinaku na talerzach, a na nich umieścić porcje sałatki.

Zupa z soi i zielonego groszku (2 porcje)

Składniki:

dwie saszetki zupy miso lub kostki bulionowe

2 (40 g) szczypiory

2 łodygi selera naciowego

125g mrożonych ziaren soi

125g mrożonego zielonego groszku

garść świeżych liści mięty

Sposób przygotowania: Zagotować wodę. Zupę miso umieścić w średnim garnku i zalać 500 ml wrzątku. Umieścić garnek na dużym ogniu i doprowadzić zupę miso do wrzenia. W tym czasie pokroić szczypior i seler w cienkie plasterki. Zielony czubek szczypioru i garstkę selera zostawić do dekoracji, resztę wrzucić do gotującej się zupy. Odważyć potrzebne ilości soi i groszku i wrzucić do garnka. Ponownie doprowadzić do wrzenia i wówczas dodać miętę. Nakryć garnek pokrywką i zostawić na bardzo małym ogniu na 4 minuty. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładką masę. Nalać do dwóch misek, posypać szczypiorem i selerem, po czym podawać. Uwaga: jeśli miksujesz zupę w szklanym lub plastikowym naczyniu miksera albo robota kuchennego, musisz ją najpierw nieco ostudzić.

Energetyczny koktajl bananowo-jagodowy

Zmiksuj banana z garścią truskawek (lub innych owoców jagodowych) i łyżeczką spiruliny albo innego superpokarmu w proszku.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości