Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Marokańska sałatka z ciecierzycy
2 porcje jako danie główne lub 4 jako dodatek. Można ja przygotować z wyprzedzeniem i przez 2-3 dni przechowywać pod przykryciem w lodówce.
Składniki:
100 g brązowego ryżu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 średnia cebula, pokrojona w plasterki,
1 por, pokrojony w plasterki, 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżeczka mielonego kminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego cynamonu
400g ciecierzycy z puszki, osączonej i przepłukanej zimną wodą
50 g mrożonego zielonego groszku
sok z cytryny
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
50g liści młodego szpinaku
Sposób przygotowania:
Ryż wsypać do średniego garnka napełnionego zimną wodą i zagotować. Przykryć i bardzo wolno gotować przez 20-25 minut lub aż będzie miękki. W tym czasie w średniej patelni rozgrzać oliwę z wodą, wrzucić cebulę i por i delikatnie smażyć przez 8 minut. Domieszać czosnek i przyprawy, a następnie smażyć przez dalsze 2 minuty, często mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Ugotowany ryż odcedzić i przepłukać z zimną wodą. Ryż i usmażone przyprawy przełożyć do dużej miski. Dodać ciecierzycę, groszek, sok z cytryny i świeżą kolendrę. Wymieszać. Rozłożyć liście szpinaku na talerzach, a na nich umieścić porcje sałatki.
Zupa z soi i zielonego groszku (2 porcje)
Składniki:
dwie saszetki zupy miso lub kostki bulionowe
2 (40 g) szczypiory
2 łodygi selera naciowego
125g mrożonych ziaren soi
125g mrożonego zielonego groszku
garść świeżych liści mięty
Sposób przygotowania: Zagotować wodę. Zupę miso umieścić w średnim garnku i zalać 500 ml wrzątku. Umieścić garnek na dużym ogniu i doprowadzić zupę miso do wrzenia. W tym czasie pokroić szczypior i seler w cienkie plasterki. Zielony czubek szczypioru i garstkę selera zostawić do dekoracji, resztę wrzucić do gotującej się zupy. Odważyć potrzebne ilości soi i groszku i wrzucić do garnka. Ponownie doprowadzić do wrzenia i wówczas dodać miętę. Nakryć garnek pokrywką i zostawić na bardzo małym ogniu na 4 minuty. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładką masę. Nalać do dwóch misek, posypać szczypiorem i selerem, po czym podawać. Uwaga: jeśli miksujesz zupę w szklanym lub plastikowym naczyniu miksera albo robota kuchennego, musisz ją najpierw nieco ostudzić.
Energetyczny koktajl bananowo-jagodowy
Zmiksuj banana z garścią truskawek (lub innych owoców jagodowych) i łyżeczką spiruliny albo innego superpokarmu w proszku.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN