Dorada w sosie sojowym i zupa z krewetkami

PB1_3304.JPG
PB1_3304.JPG
Lana Nguyen urodziła się w stolicy Wietnamu w Hanoi. Zajmuje się projektowaniem mody. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania kuchni orientalnej: doradę w sosie sojowym na smażonych warzywach, tajską zupę z krewetkami i makaronem oraz Pad Tai z kurczakiem.Towarzyszył jej Piotr Kucharski.

Dorada w sosie sojowym na smażonych warzywach

Składniki:

2 dorady

sos sojowy

pieprz

Warzywa:

1 cebula

3-4 ząbki czosnku

kawałek imbiru

1 papryczka chili

1 marchewka

1 por

1 pęczek dymki

kilka łodyg selera naciowego

sól i pieprz

olej rzepakowy

sos sojowy

sos słodko-pikantny

Sposób przygotowania:

Dorady oczyścić z łusek i ponacinać z każdej strony. Obficie skropić sosem sojowym i przyprawić pieprzem. Odstawić na godzinę do zamarynowania. Ryby lekko osuszyć z sosu i usmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 10 minut.

W tym czasie rozgrzać olej. Podsmażyć na nim posiekaną cebulę, czosnek, chilli i imbir. Dodać pokrojone w duże kawałki warzywa i podsmażać przez kilka minut na dużym ogniu aż będą na pół twarde. Pod koniec smażenia podlać sosem sojowym i przyprawić pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą.Warzywa wyłożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć usmażoną rybę. Wierzch polać sosem słodko-pikantnym.

Tajska zupa z krewetkami i makaronem

Składniki:

1 łyżka oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

2 cm imbiru

1 łodyga trawy cytrynowej

2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry

750 ml bulionu drobiowego

1 mała puszka (160ml) mleczka kokosowego

100 g makaronu ryżowego nitki

400 g obranych krewetek

1 sok z jednej limonki

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki sosu rybnego

sos słodko pikantny chili

świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany czosnek, papryczkę chilli i imbir. Dodać rozgniecioną trawę cytrynową i pastę curry. Dodać bulion i mleczko kokosowe. Gotować około 15 minut. Dodać makaron ryżowy i krewetki. Gotować kolka minut. Doprawić sokiem z limonki, sosem rybnym, sosem słodko pikantnym. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.

Pad Tai z kurczakiem

Składniki:

200 g makaronu ryżowego nitki

300 g filetów z piersi kurczaka

2 łyżki sosu sojowego

4 ząbki czosnku

1 papryczka chili

kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego

4 dymki

1 jajko

garść orzeszków ziemnych

Sos:

1/3 szklanki bulionu drobiowego (jeśli nie to wody)

3 łyżki octu ryżowego ewentualnie winnego

1 łyżka soku z limonki

3-4 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka sosu sojowego

2 szczypty białego pieprzu

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miseczki i zalać sosem sojowym aby się marynowały. Składniki na sos wymieszać razem tak długo aż cukier się rozpuści i odstawić.

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Dodać posiekany czosnek, chili, imbir i białe części dymki. Podsmażyć przez 1 minutę. Dodać kurczaka i podsmażyć 3-4 minuty. Podczas smażenia można podlać 2-3 łyżki sosu który przygotowaliśmy.Odsunąć składniki na bok i na środek woka wbić jajko, szybko wymieszać aby zrobiła się jajecznica. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami które są na woku.

Dodać makaron i część sosu. Smażyć starając się nie mieszać tylko podrzucać na woku/patelni. Systematycznie dolewać sos aż makaron wchłonie cały płyn.Danie doprawić sosem rybnym. U góry posypać posiekaną zieloną częścią dymki i podprażonymi posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości