Mateusz Gessler ma swoje sposoby na stworzenie sycących dań z zielonych warzyw. Oto jego przepisy na: risotto cytrynowe, krewetki z gotowanym bobem i miętą oraz szparagi smażone w soku z soją i imbirem. Potraktuj je jako inspirację. Zmieniaj dodatki i proporcje wedle uznania. Niech będzie to impuls do eksperymentowania w kuchni.
Risotto cytrynowe
Składniki na risotto cytrynowe
Składniki główne:
- 250 g ryżu arborio
- 1 ekologiczna cytryna
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 800 ml bulionu lub wywaru warzywnego
- ok. 70 g parmezanu
Dodatkowo:
- 2 łyżki Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- opcjonalnie: pół łyżeczki suszonego rozmarynu
Przygotowanie risotta cytrynowego:
- 1W sporym rondlu rozgrzej łyżkę Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek. Wrzuć ryż i chwilę przesmażaj - aż nasionka staną się nieco szkliste, a ryż się podgrzeje.
- 2Wlej wino i - co jakiś czas mieszając – poczekaj, aż odparuje. Następnie zacznij wlewać ciepły bulion lub wywar, na przykład za pomocą chochli. Gdy ryż wchłonie jedną porcję bulionu, dolewaj kolejną. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie al dente (będzie stawiał lekki opór, gdy będziesz go gryżć, ale będzie ugotowany).
- 3Następnie dodaj do niego skórkę startą z umytej cytryny i sokiem z połowy cytryny. Dodaj również parmezan. Risotto dopraw solą, pieprzem oraz ewentualnie również rozmarynem. Podawaj od razu, jako samodzielne danie lub dodatek do ryby.
Krewetki z gotowanym bobem i miętą
Składniki na gotowany bób z miętą:
- 1/2 ogórka
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- Lurpak Premium Miks Klasyczny
- 1 mały bochenek chleba żytniego
Przygotowanie gotowanego bobu z miętą:
- 1Umyty bób gotuj w małej ilości osolonej wody przez 5 minut. Gdy będzie gotowy, przełóż go na sitko i pozostaw na 5 minut do ostygnięcia, a następnie wyłuskaj bób z wierzchniej skórki.
- 2Tak przygotowany bób umieść w misce z krewetkami, miętą, ogórkiem, skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
- 3Pokrój mały bochenek chleba żytniego na kromki i posmaruj każdą Lurpakiem Premium Miks Klasycznym. Na każdą kanapkę nałóż łyżkę dipu krewetkowego i skrop sokiem z cytryny. Podawaj natychmiast.
Szparagi smażone w woku z soją i imbirem
Składniki na szparagi smażone w woku z soją i imbirem
- 400 g szparagów
- 2–3 ząbki czosnku
- 50 g imbiru
- 50 g masła Lurpak®
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie szparagów smażonych w woku z soją i imbirem
- 1Oczyść szparagi, odcinając 3 cm ich zdrewniałych końcówek.
- 2Pokrój czosnek na drobne, cienkie plasterki.
- 3Obierz imbir i pokrój go na cienkie plasterki, a następnie na cienkie paski.
- 4Zrumień masło z czosnkiem i imbirem w woku; gdy czosnek będzie zrumieniony, dodaj szparagi i smaż je przez 1 minutę, następnie dodaj sos z ostryg i sos sojowy, a na końcu dokładnie wszystko razem wymieszaj.
- 5Podawaj szparagi z sosem w małym półmisku lub na talerzu.
Zobacz także:
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Autor: Magdalena Zamkutowicz
Źródło: Mateusz Gessler
materiał promocyjny