Szparagi z majonezem jabłkowym, kruszonką i serem
Składniki na szparagi z majonezem:
- 1 kg szparagów
- sól, cukier, pieprz do smaku
- koperek, szczypiorek, szałwia
- skórka z cytryny
- olej rzepakowy
- 2 żółtka
- ocet jabłkowy do smaku
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 3-4 łyżki puree z pieczonych jabłek
- sok z cytryny
- 100 ml soku jabłkowego
- olej rzepakowy
- 50 g płatków owsianych
- 50 g masła
- 60 g sera dojrzewającego typu dziugas
- 30 g mąki orkiszowej
Jak przygotować szparagi z majonezem:
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek. Olej rozgrzewamy, wrzucamy szparagi i smażymy z dodatkiem ziół, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Na koniec jeszcze dodajemy skórkę z cytryny.
Żółtka mieszamy z musztardą, octem, sokiem z cytryny, puree z jabłek. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera. Dodajemy sól, cukier do smaku, a następnie wolnym strumieniem wlewamy olej rzepakowy do uzyskania gęstego majonezu.
Płatki owsiane, masło, ser dojrzewający i mąkę orkiszową rozgniatamy i wysypujemy na pergamin, wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do momentu aż nam się kruszonka podrumieni, studzimy i kruszymy na małe cząstki.
Chłodnik z ogórka małosolnego z małymi smażonymi racuszkami z papryką, szynką i natką pietruszki
Składniki na chłodnik i racuszki:
Chłodnik:
- 10 ogórków małosolnych
- zakwas do żurku
- 500 ml kefiru
- 200 ml śmietany 18 proc.
- koper
- sól, pieprz, cukier do smaku
- łyżka chrzanu
- kwiaty kopru
- olej rzepakowy
Racuchy:
- 500 g mąki
- 20 g drożdży
- ok. 200 ml wody
- sól do smaku
- papryka czerwona
- 150 g szynki gotowanej
- natka pietruszki
Jak przygotować chłodnik i racuszki:
Chłodnik: ogórki kroimy w plastry, dodajemy klarowną część zakwasu. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku odważnie. Dodajemy posiekany koper, szczypiorek, 2-3 łyżki oleju i chrzan, i odstawiamy na kilka minut. Kefir i śmietanę łączymy razem. Dodajemy do doprawionych ogórków i wszystko mieszamy.
Racuchy: z mąki, drożdży, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Paprykę, szynkę kroimy w drobną kostkę i po podrośnięciu ciasta dodajemy do niego. Jeszcze natka posiekana. Ciasto wymieszane raz jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu łyżeczką nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Podajemy do chłodnika.
Wiosenna patelnia warzyw
Składniki na wiosenną patelnię warzyw:
- 4 młode ziemniaki
- 500 g szparagów
- pęczek cebuli dymki
- 100 g zielonego groszku
- cukinia
- 2 jajka
- 4 białka
- 100 ml mleka
- bazylia, oregano, koperek - wszystko świeże najlepiej
- 100 g sera dojrzewającego typu dziugas, bursztyn
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować wiosenną patelnię warzyw:
Ziemniaki kroimy w kostkę, cukinię w plasterki. Na sporej ilości oleju przesmażamy ziemniaki na jasnozłoty kolor, odcedzamy, następnie przesmażamy cukinię i, podobnie jak ziemniaki, odcedzamy i pozbawiamy nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze szparagi na chwilę do oleju i warzywa gotowe. Jajka łączymy z białkami, mlekiem, ziołami i 2/3 ilości sera. Taką miksturą zalewamy warzywa, dokładnie mieszamy, dodajemy groszek, wykładamy na patelnię i posypujemy pozostałym serem. Smażymy około 10 minut i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel
Przepisy Jaśka Kuronia zgodne z dietą SIRT. To dzięki niej Adele przeszła spektakularną metamorfozę
Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Andrzej Polan