Materiał promocyjny

Pyszne dania z olejem rzepakowym: racuchy, szparagi i chłodnik

Szparagi w roli głównej
Olej rzepakowy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Na jego bazie Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: szparagi z majonezem jabłkowym, kruszonką i serem, chłodnik z ogórka małosolnego z małymi smażonymi racuszkami, a także wiosenną patelnię warzyw.

Szparagi z majonezem jabłkowym, kruszonką i serem

Składniki na szparagi z majonezem:

  • 1 kg szparagów
  • sól, cukier, pieprz do smaku
  • koperek, szczypiorek, szałwia
  • skórka z cytryny
  • olej rzepakowy
  • 2 żółtka
  • ocet jabłkowy do smaku
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 3-4 łyżki puree z pieczonych jabłek
  • sok z cytryny
  • 100 ml soku jabłkowego
  • olej rzepakowy
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g masła
  • 60 g sera dojrzewającego typu dziugas
  • 30 g mąki orkiszowej

Jak przygotować szparagi z majonezem:

Szparagi pozbawiamy twardych końcówek. Olej rozgrzewamy, wrzucamy szparagi i smażymy z dodatkiem ziół, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Na koniec jeszcze dodajemy skórkę z cytryny.

Żółtka mieszamy z musztardą, octem, sokiem z cytryny, puree z jabłek. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera. Dodajemy sól, cukier do smaku, a następnie wolnym strumieniem wlewamy olej rzepakowy do uzyskania gęstego majonezu.

Płatki owsiane, masło, ser dojrzewający i mąkę orkiszową rozgniatamy i wysypujemy na pergamin, wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do momentu aż nam się kruszonka podrumieni, studzimy i kruszymy na małe cząstki.

Chłodnik z ogórka małosolnego z małymi smażonymi racuszkami z papryką, szynką i natką pietruszki

Składniki na chłodnik i racuszki:

Chłodnik:

  • 10 ogórków małosolnych
  • zakwas do żurku
  • 500 ml kefiru
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • koper
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • łyżka chrzanu
  • kwiaty kopru
  • olej rzepakowy

Racuchy:

  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży
  • ok. 200 ml wody
  • sól do smaku
  • papryka czerwona
  • 150 g szynki gotowanej
  • natka pietruszki

Jak przygotować chłodnik i racuszki:

Chłodnik: ogórki kroimy w plastry, dodajemy klarowną część zakwasu. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku odważnie. Dodajemy posiekany koper, szczypiorek, 2-3 łyżki oleju i chrzan, i odstawiamy na kilka minut. Kefir i śmietanę łączymy razem. Dodajemy do doprawionych ogórków i wszystko mieszamy.

Racuchy: z mąki, drożdży, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Paprykę, szynkę kroimy w drobną kostkę i po podrośnięciu ciasta dodajemy do niego. Jeszcze natka posiekana. Ciasto wymieszane raz jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu łyżeczką nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Podajemy do chłodnika.

Wiosenna patelnia warzyw

Składniki na wiosenną patelnię warzyw:

  • 4 młode ziemniaki
  • 500 g szparagów
  • pęczek cebuli dymki
  • 100 g zielonego groszku
  • cukinia
  • 2 jajka
  • 4 białka
  • 100 ml mleka
  • bazylia, oregano, koperek - wszystko świeże najlepiej
  • 100 g sera dojrzewającego typu dziugas, bursztyn
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować wiosenną patelnię warzyw:

Ziemniaki kroimy w kostkę, cukinię w plasterki. Na sporej ilości oleju przesmażamy ziemniaki na jasnozłoty kolor, odcedzamy, następnie przesmażamy cukinię i, podobnie jak ziemniaki, odcedzamy i pozbawiamy nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze szparagi na chwilę do oleju i warzywa gotowe. Jajka łączymy z białkami, mlekiem, ziołami i 2/3 ilości sera. Taką miksturą zalewamy warzywa, dokładnie mieszamy, dodajemy groszek, wykładamy na patelnię i posypujemy pozostałym serem. Smażymy około 10 minut i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

Przepisy Jaśka Kuronia zgodne z dietą SIRT. To dzięki niej Adele przeszła spektakularną metamorfozę

Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Andrzej Polan

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości