Przepisy Jaśka Kuronia zgodne z dietą SIRT. To dzięki niej Adele przeszła spektakularną metamorfozę

Jan Kuroń i dania zgodne z dietą sirt
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Adele podbiła świat dzięki swoim piosenkom, jednak ostatnio o Brytyjce mówi się głównie w kontekście metamorfozy, jaką przeszła. Gwiazda schudła ponad 40 kg i dziś nie przypomina siebie z początków kariery. Pomogła jej w tym dieta SIRT. Poznaj przepisy Jaśka Kuronia inspirowane dietą Adele.

Pizza na gryczanym spodzie

Składniki na pizzę na gryczanym spodzie:

  • 100 ml passaty pomidorowej + przeciśnięty ząbek czosnku + łyżeczka oregano
  • 75 startej mozzarelli
  • kilka posiekanych w plastry pieczarek
  • kilka kaparów
  • ½ posiekanej w piórka czerwonej cebuli
  • 100 g szynki pokrojonej w 1 cm paski

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 10 g suchych drożdży lub 50 świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania pizzy na gryczanym spodzie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i odłóż zawinięte w folię do leżakowania, na 12 godzin do lodówki.
  2. Piekarnik nagrzej do 250 C. Następnie ciasto rozwałkuj, utwórz kształt okręgu.
  3. Posmaruj go sosem powstałym z wymieszania passaty, czosnku i oregano.
  4. Dodaj pozostałe składniki i piecz w 250 st. C. przez kilka minut.

Roladki z piersi indyka faszerowane jarmużem, czosnkiem i serem pleśniowym (2 porcje)

Składniki na roladki z piersi indyka faszerowane jarmużem, czosnkiem i serem pleśniowym:

  • 2 kawałki piersi z indyka (po około 140g)
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 duże jajko
  • 100 bułki tartej razowej lub bezglutenowej
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • łyżka oliwy
  • 1 mała czerwona cebula posiekana w kostkę
  • ½ posiekanej papryczki piri piri
  • 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 200 g posiekanego z grubsza jarmużu
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50 g sera pleśniowego typu blue

Sposób przygotowania roladek z piersi indyka faszerowane jarmużem, czosnkiem i serem pleśniowym:

  1. Do trzech misek dodaj odpowiednio mąkę gryczaną, rozbełtane jajko oraz bułkę tartą razową.
  2. Kawałki mięsa rozbij tłuczkiem uważając aby nie podziurawić (jeśli zrobisz dziurę, odkrój kawałek mięsa, połóż go na dziurze i delikatnie wklep tłuczkiem). Dopraw delikatnie solą.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 C, bez termoobiegu.
  4. Na rozgrzanej oliwie zeszklij przez minutę cebulę, dodaj czosnek i piri piri.
  5. Smaż mieszając przez minutę.
  6. Dodaj jarmuż i pieprz ziołowy, smaż do momentu kiedy jarmuż zmięknie (możesz podlać odrobiną wody, aby nie przywarło).
  7. Posól i zdejmij z gazu. Dodaj natkę i kiedy lekko przestygnie pokruszony ser pleśniowy.
  8. Na środek rozklepanego mięsa układaj porcję farszu, zostaw sobie po centymetrze wolnego miejsca po bokach.
  9. Boki zawiń do środka i następnie zawiń roladkę.
  10. Roladki obtocz w mące, namocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
  11. Smaż na średnio – mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
  12. Wstaw do pieca na 10 minut.

Gryczany tabouleh z fasolką szparagową

Składniki na gryczany tabouleh z fasolką szparagową:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 długie ogórki obrane
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • szklanka posiekanej zielonej fasolki szparagowej
  • drobno posiekana papryczka piri piri

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki zimnej wody
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1/3 łyżeczki soli

Jak przygotować gryczany tabouleh z fasolką szparagową:

  1. Ogórki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój je w kostkę o wymiarach niecałego centymetra.
  2. Pomidory wyfiletuj i drobno pokrój (concase).
  3. W dużej misce wymieszaj kaszę, ogórki, pomidory, paprykę oraz cebulę z fasolką.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu i wlej do składników dania.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Mateusz Łysiak

Źródło: Jasiek Kuroń

podziel się:

Pozostałe wiadomości