Zapiekane ryby i owoce morza, perliczka po marokańsku oraz grillowane tosty. Zobacz przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował trzy wyjątkowe potrawy, które zasmakują każdemu wytrawnemu smakoszowi. Zobacz przepisy na zapiekane ryby i owoce morza, perliczkę po marokańsku oraz grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami.

Zapiekane ryby i owoce morza na sosie beszamelowym

Składniki na zapiekane ryby i owoce morza na sosie beszamelowym:

  • 100 g masła
    • 150 g mąki pszennej
      • 300 ml mleka
        • sól, pieprz do smaku
          • 200 g tartego parmezanu
            • 100 g kukurydzy konserwowej
              • 50 g małych kaparów
                • 50 g papryczki jalapeno zielonej
                  • 200 g sandacza (filet)
                    • 200 g łososia (filet)
                      • 1 opakowanie dużych krewetek
                        • 2 szt. limonki
                          • 1 opakowanie małży w skorupach
                            • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych na gałązce

                              Jak przygotować zapiekane ryby i owoce morza na sosie beszamelowym?

                              W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę pszenną, podsmaż chwilę i dodaj zimne mleko. Po zagotowaniu sos zgęstnieje, dopraw go do smaku solą, tartym parmezanem i pieprzem. Do sosu dodaj kukurydzę konserwową, kapary i papryczkę jalapeno.

                              Filet sandacza i łososia potnij na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Krewetki obierz z pancerzy i również dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.

                              Do gotowego sosu dodaj kawałki ryb, krewetki, małże i pomidorki koktajlowe. Gotowy garnek z sosem i rybami wstaw do piekarnika na 30 minut do temp. 160 st. C.

                              • limonka, cytryna, grejpfrut - po 1 szt.
                                • 1 mały pęczek kolendry
                                  • 10 g jasnego sezamu

                                    Garnek wyjmij z piekarnika, udekoruj świeżymi cytrusami, liśćmi kolendry i posyp prażonym sezamem.

                                    Perliczka pieczona w całości na czerwonej soczewicy z chili na sposób marokański

                                    Składniki na perliczkę pieczoną na czerwonej soczewicy z chili na sposób marokański:

                                    • papryka czerwona w proszku, kurkuma, kumin, kardamon, chili w płatkach - po 1 duże łyżce
                                      • 100 ml oleju
                                        • 1 szt. perliczki tuszki - waga ok. 1,5 kg
                                          • 1 szt. pomarańczy
                                            • 1 kg czerwonej soczewicy
                                              • 3 szt. białej cebuli
                                                • 10 ząbków czosnku
                                                  • 2 szt. papryki chili
                                                    • 2 szt. kory cynamonu
                                                      • 1 łyżka kuminu
                                                        • 1 duża łyżka ziaren kolendry
                                                          • 1 kg pomidorów

                                                            Jak przygotować perliczkę pieczoną na czerwonej soczewicy z chili na sposób marokański?

                                                            W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche przyprawy z dodatkiem oleju, powstałą pastą dokładnie nasmaruj skórę perliczki w każdym miejscu i w środku, następnie do środka włóż pomarańczę. Czerwoną soczewicę płucz pod zimną wodą.

                                                            W garnku podsmaż białą cebulę, ząbki czosnku i papryczkę chili na złoty kolor. Do smażenia dodaj korę cynamonu, kumin i kilka ziaren kolendry. Po przesmażeniu wszystkiego dodaj soczewicę i pomidory pokrojone w kostkę. Całość gotuj na małym ogniu około 5 minut.

                                                            Do garnka z przyprawami i warzywami włóż perliczkę i przykryj pokrywką, garnek wstaw do piekarnika na 1,15 do temp. 140 st. C. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zwiększ temp. do 190 st. tak, aby skóra mogła się delikatnie zarumienić.

                                                            • posiekane listki kolendry
                                                              • 200 ml jogurtu gęstego

                                                                Gotową perliczkę podawaj z soczewicą, posiekaną kolendrą i świeżym jogurtem.

                                                                Grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami

                                                                Składniki na grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami:

                                                                • 1 szt. chleba pszennego za zakwasie
                                                                  • 50 ml oliwy z oliwek
                                                                    • 5 ząbków czosnku
                                                                      • 1 gałązka rozmarynu
                                                                        • kilka listków bazylii
                                                                          • 1 kg pomidorów malinowych
                                                                            • 0,5 kg żółtych pomidorków koktajlowych
                                                                              • 200 g marynowanej czerwonej papryki w słoiku
                                                                                • 100 g oliwek czarnych i zielonych
                                                                                  • 1 mały pęczek świeżej kolendry
                                                                                    • sól, pieprz świeżo mielony do smaku

                                                                                      Jak przygotować grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami?

                                                                                      Chleb pszenny na zakwasie potnij na tosty grubości około 1cm, pieczywo posmaruj oliwą z oliwek i natrzyj zgniecionym w moździerzu czosnkiem z rozmarynem i bazylią. Kromki pieczywa tostuj kilka minut na suchej patelni aż się zarumienią.

                                                                                      Pomidory malinowe delikatnie natnij nożem i sparz z gorącej wodzie, zdejmij skórkę i pokrój w grubszą kostkę. Do pomidorów dodaj małe pomidorki koktajlowe żółte przecięte na pół, pokrojoną marynowaną paprykę, oliwki czarne i zielone oraz świeże liście kolendry. Wszystkie składniki wymieszaj razem i zostaw aby się przegryzły, na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.

                                                                                      • 1 małe opakowanie rukoli
                                                                                        • 50 g orzeszków pinii

                                                                                          Gotową salsę ułóż na tostach, na wierzch daj kilka listków rukoli i posyp prażonymi orzeszkami pinii.

                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem

                                                                                          Sprawdzone przepisy na pyszną flądrę

                                                                                          Popisowe dania zwyciężczyni "MasterChef Junior 6". Poznaj przepisy Jagody Łaganowskiej

                                                                                          Autor: Kamila Glińska

                                                                                          Źródło: Sebastian Olma

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości