Mielone z sosem pieprzowym i sałatka z ćwikły
Składniki na mielone:
- 400 g mielonego udźca z indyka,
- 400 g mielonej wieprzowiny (np. łopatka lub karkówka),
- średnia bułka pszenna (kajzerka lub podobna),
- 150 ml mleka,
- 3 duże szalotki,
- jajko,
- łyżka musztardy Dijon,
- 1-2 łyżeczki majeranku,
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku,
- masło klarowane lub olej do smażenia.
Składniki na sos:
- 200 ml śmietanki 18% lub 30%,
- łyżeczka ziaren pieprzu (rozgniecionych) lub 1/2 łyżeczki mielonego,
- łyżeczka musztardy dijon,
- łyżka masła,
- sól do smaku.
Składniki na sałatkę:
- 2 ugotowane lub pieczone buraki,
- łyżka ćwikły z chrzanem,
- łyżeczka oliwy,
- sól, pieprz, sok z cytryny,
- ser kozi rolada i orzechy włoskie.
Przygotowanie:
Mielone: Bułkę pokrój na kawałki i zalej mlekiem. Odstaw na 10 minut, aż całkowicie nasiąknie. Odciśnij nadmiar mleka i rozgnieć bułkę na papkę. Później posiekaj drobno szalotkę i podsmaż na maśle około 2-3 łyżki stołowe, na złoty kolor. Odstaw do przestygnięcia. W misce połącz mięso z indyka i wieprzowiny. Dodaj odciśniętą bułkę, szalotkę, jajko, musztardę Dijon, majeranek, sól i pieprz. Wyrabiaj masę przez ok. 5 minut, aż będzie gładka i kleista (to sprawi, że kotlety będą zwarte i soczyste). Zwilż dłonie wodą, formuj średniej wielkości kotlety. Następnie na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej (ok. 2–3 łyżki). Smaż kotlety na średnim ogniu po ok. 5-7 minut z każdej strony, aż będą złociste i dopieczone w środku.
Sos: Na maśle podsmaż pieprz (przez ok. 30 sekund). Dodaj śmietankę i musztardę, a później gotuj 3–5 minut, aż zgęstnieje. Dopraw solą.
Sałatka: Buraki pokrój dowolnie. Wymieszaj z ćwikłą, oliwą i przyprawami. Schłodź przed podaniem i podawaj z serem oraz orzechami.
Pierogi
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ 450–500,
- ok. 160 ml gorącej wody,
- łyżka oleju,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 200 g wędzonego twarogu,
- 2-3 ziemniaki pieczone w mundurkach (obrane po upieczeniu, rozgniecione),
- 2 łyżki śmietany 18% lub mascarpone,
- 200 g borowików (świeżych),
- łyżka masła,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- szalotka, odrobina tymianu i parmezanu.
Do podania:
- oliwa truflowa,
- koperek.
Przygotowanie:
Ciasto: Zagnieć elastyczne ciasto z mąki, soli, wody i oleju. Przykryj i odstaw na 20 minut, by odpoczęło.
Farsz: Na maśle podsmaż borowiki z odrobiną szalotki i tymianku. W misce wymieszaj twaróg, ziemniaki, śmietanę i podsmażone grzyby. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Nadzienie powinno być gęste i aromatyczne.
Następnie rozwałkuj ciasto cienko (to klucz – 1-2 mm), wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Na patelni rozpuść masło klarowane, delikatnie podsmaż pierogi na złoto. Podawaj z borowikami, ziołami i kilkoma kroplami oliwy truflowej. Można też dodać odrobinę startego parmezanu dla podbicia umami.
Zupa pomidorowa
Składniki na zupę:
- kilogram dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych lub bawole serce),
- czerwona papryka (dla słodyczy i koloru),
- cebula szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżka oliwy,
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- sól, pieprz, tymianek, ewentualnie odrobina balsamico,
- 100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
- łyżka masła (dla gładkości),
- parmezan,
- 150 ml śmietanki 30%,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Chips z parmezanu: Starty parmezan ułóż w małych kupkach na papierze do pieczenia. Piecz 5–7 min w 180 stopniach, aż się zezłoci. Po chwili zdejmij i ewentualnie uformuj (np. na wałku).
Piana ze śmietany: Ubij 150 ml śmietanki 30% ze szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny, aż będzie lekka, półpłynna. Nałóż łyżką na gorącą zupę tuż przed podaniem.
Pieczone warzywa: Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek przekrój na pół, skrop oliwą, posyp solą i cukrem. Piecz w 190 stopniach przez ok. 30–40 minut, aż się lekko przypieką i skarmelizują.
Warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion, koncentrat pomidorowy i masło. Gotuj 5–10 minut, a następnie zblenduj na idealnie gładki krem. Przetrzyj przez sitko, dzięki temu zupa będzie jedwabista i błyszcząca. Podawaj z czipsem i pianą.
Dekonstrukcja szarlotki
Składniki:
- 4 jabłka,
- łyżka masła,
- łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- ziarenka kardamonu,
- sok z cytryny.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki,
- 30 g masła,
- 30 g cukru,
- 2 łyżki migdałów.
Składniki na karmel:
- 100 g cukru,
- 40 g masła,
- 100 ml śmietanki,
- sól.
Do podania:
- mascarpone,
- mięta.
Przygotowanie:
Karmel: Rozpuść cukier, dodaj masło, wlej śmietankę, dopraw solą. Jabłka: Wydrąż, natrzyj masłem, cukrem i cynamonem, piecz 20–25 min w 180 stopniach. Kruszonka: Wymieszaj składniki, piecz 10–12 min w 180 stopniach. Podanie - kolejność: jabłko, kruszonka, karmel, lody lub mascarpone, mięta.
Zobacz także:
- Polskie potrawy narodowe – poznaj najpopularniejsze przepisy
- Tradycyjnie po polsku, ale z nowoczesnym twistem. Przepisy Szymona Czerwińskiego
- Tradycyjnie kontra molekularnie. Polskie kulinarne klasyki w dwóch wersjach
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Julia Cichocka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News