Tradycyjny polski obiad z nutką nowoczesności. Propozycje Julii Cichockiej

Tradycyjny polski obiad z nutką nowoczesności. Propozycje Julii Cichockiej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Polska tradycja w nowoczesnym wydaniu z Julią Cichocką
Polska tradycja w nowoczesnym wydaniu z Julią Cichocką
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Julia Cichocka, zwyciężczyni 13. edycji programu "Master Chef", zaprosiła w kuchni Dzień Dobry TVN na wyjątkową podróż po smakach tradycyjnych polskich dań w nowoczesnym wydaniu. W jej autorskim menu znajdziemy klasyczne potrawy, takie jak pierogi, mielone czy zupa pomidorowa, przełamane delikatnym twistem, dodającym im świeżości i lekkości. 

Mielone z sosem pieprzowym i sałatka z ćwikły

Mielone z sosem pieprzowym
Mielone z sosem pieprzowym
Mielone z sosem pieprzowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na mielone:

  • 400 g mielonego udźca z indyka,
  • 400 g mielonej wieprzowiny (np. łopatka lub karkówka),
  • średnia bułka pszenna (kajzerka lub podobna),
  • 150 ml mleka,
  • 3 duże szalotki,
  • jajko,
  • łyżka musztardy Dijon,
  • 1-2 łyżeczki majeranku,
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • 200 ml śmietanki 18% lub 30%,
  • łyżeczka ziaren pieprzu (rozgniecionych) lub 1/2 łyżeczki mielonego,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • łyżka masła,
  • sól do smaku.

Składniki na sałatkę:

  • 2 ugotowane lub pieczone buraki,
  • łyżka ćwikły z chrzanem,
  • łyżeczka oliwy,
  • sól, pieprz, sok z cytryny,
  • ser kozi rolada i orzechy włoskie.
Sałatka z ćwikły
Sałatka z ćwikły
Sałatka z ćwikły
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Mielone: Bułkę pokrój na kawałki i zalej mlekiem. Odstaw na 10 minut, aż całkowicie nasiąknie. Odciśnij nadmiar mleka i rozgnieć bułkę na papkę. Później posiekaj drobno szalotkę i podsmaż na maśle około 2-3 łyżki stołowe, na złoty kolor. Odstaw do przestygnięcia. W misce połącz mięso z indyka i wieprzowiny. Dodaj odciśniętą bułkę, szalotkę, jajko, musztardę Dijon, majeranek, sól i pieprz. Wyrabiaj masę przez ok. 5 minut, aż będzie gładka i kleista (to sprawi, że kotlety będą zwarte i soczyste). Zwilż dłonie wodą, formuj średniej wielkości kotlety. Następnie na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej (ok. 2–3 łyżki). Smaż kotlety na średnim ogniu po ok. 5-7 minut z każdej strony, aż będą złociste i dopieczone w środku.

Sos: Na maśle podsmaż pieprz (przez ok. 30 sekund). Dodaj śmietankę i musztardę, a później gotuj 3–5 minut, aż zgęstnieje. Dopraw solą.

Sałatka: Buraki pokrój dowolnie. Wymieszaj z ćwikłą, oliwą i przyprawami. Schłodź przed podaniem i podawaj z serem oraz orzechami.

Pierogi

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 450–500,
  • ok. 160 ml gorącej wody,
  • łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 200 g wędzonego twarogu,
  • 2-3 ziemniaki pieczone w mundurkach (obrane po upieczeniu, rozgniecione),
  • 2 łyżki śmietany 18% lub mascarpone,
  • 200 g borowików (świeżych),
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • szalotka, odrobina tymianu i parmezanu.

Do podania:

  • oliwa truflowa,
  • koperek.
Pierogi
Pierogi
Pierogi
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Ciasto: Zagnieć elastyczne ciasto z mąki, soli, wody i oleju. Przykryj i odstaw na 20 minut, by odpoczęło.

Farsz: Na maśle podsmaż borowiki z odrobiną szalotki i tymianku. W misce wymieszaj twaróg, ziemniaki, śmietanę i podsmażone grzyby. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Nadzienie powinno być gęste i aromatyczne.

Następnie rozwałkuj ciasto cienko (to klucz – 1-2 mm), wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Na patelni rozpuść masło klarowane, delikatnie podsmaż pierogi na złoto. Podawaj z borowikami, ziołami i kilkoma kroplami oliwy truflowej. Można też dodać odrobinę startego parmezanu dla podbicia umami.

Zupa pomidorowa

Składniki na zupę:

  • kilogram dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych lub bawole serce),
  • czerwona papryka (dla słodyczy i koloru),
  • cebula szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka oliwy,
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • sól, pieprz, tymianek, ewentualnie odrobina balsamico,
  • 100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • łyżka masła (dla gładkości),
  • parmezan,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

Chips z parmezanu: Starty parmezan ułóż w małych kupkach na papierze do pieczenia. Piecz 5–7 min w 180 stopniach, aż się zezłoci. Po chwili zdejmij i ewentualnie uformuj (np. na wałku).

Piana ze śmietany: Ubij 150 ml śmietanki 30% ze szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny, aż będzie lekka, półpłynna. Nałóż łyżką na gorącą zupę tuż przed podaniem.

Pieczone warzywa: Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek przekrój na pół, skrop oliwą, posyp solą i cukrem. Piecz w 190 stopniach przez ok. 30–40 minut, aż się lekko przypieką i skarmelizują.

Warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion, koncentrat pomidorowy i masło. Gotuj 5–10 minut, a następnie zblenduj na idealnie gładki krem. Przetrzyj przez sitko, dzięki temu zupa będzie jedwabista i błyszcząca. Podawaj z czipsem i pianą.

Dekonstrukcja szarlotki

Dekonstrukcja szarlotki
Dekonstrukcja szarlotki
Dekonstrukcja szarlotki
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • łyżka masła,
  • łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • ziarenka kardamonu,
  • sok z cytryny.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki,
  • 30 g masła,
  • 30 g cukru,
  • 2 łyżki migdałów.

Składniki na karmel:

  • 100 g cukru,
  • 40 g masła,
  • 100 ml śmietanki,
  • sól.

Do podania:

  • mascarpone,
  • mięta.

Przygotowanie:

Karmel: Rozpuść cukier, dodaj masło, wlej śmietankę, dopraw solą. Jabłka: Wydrąż, natrzyj masłem, cukrem i cynamonem, piecz 20–25 min w 180 stopniach. Kruszonka: Wymieszaj składniki, piecz 10–12 min w 180 stopniach. Podanie - kolejność: jabłko, kruszonka, karmel, lody lub mascarpone, mięta.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości