Kucharze przyrządzili garniec królewski, pstrąga łososiowego z pietruszką, a także deser o nazwie skarbiec zamkowy. Poniżej znajdziecie listę składników, które wykorzystali w programie.
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Garniec królewski
Składniki:
- 2 szklanki mleka (można użyć napoju roślinnego lub wody),
- jabłko,
- 8 łyżek kaszy jaglanej,
- garść orzechów włoskich,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- owoce sezonowe – truskawki, maliny, jagody, jeżyny.
Pstrąg łososiowy z pietruszką
Składniki:
- 300 g pstrąga łososiowego,
- 150 ml śmietany 18%,
- 30 g kawioru z pstrąga,
- świeży szczypiorek,
- olej z natki pietruszki.
Składniki na gratin ziemniaczane:
- 300 g korzenia pietruszki,
- 100 g ziemniaków,
- 100 g sera mozzarella,
- 50 ml śmietany 30%,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- tymianek,
- czosnek świeży.
Dodatki do dekoracji:
- czipsy z korzenia pietruszki.
Skarbiec zamkowy
Składniki na ciasto kruche:
- 100 g mąki pszennej,
- 18 g mąki migdałowej,
- 60 g masła,
- jajko,
- 42 g cukru pudru,
- szczypta soli.
Składniki na masę cytrynową:
- 2 cytryny,
- 2 jajka,
- 5 g żelatyny,
- 60 g masła,
- 60 g cukru pudru,
- 25 ml soku z cytryny,
- szczypta kurkumy.
Składniki na krem tiramisu:
- 70 g mascarpone,
- 10 g cukru pudru,
- jajko,
- 5 ml likieru,
- 10 ml pulpy mango.
Dodatki:
- skórka limonki,
- złoto jadalne,
- owoce (na przykład maliny).
Zobacz także:
- Mięso jagnięce w kuchni staropolskiej. "To, co u nas jest w zagrodach, jest i na stole"
- Kuchnia staropolska, a w niej: zupa z kaczki, babka ziemniaczana i oponki. Przepisy Tomasza Strzelczyka
- Kluski w wielu pysznych odsłonach. Przepisy na kopytka i leniwe jak u babci
Źródło: Stepan Zubrytskyi, Adam Kozanecki
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News
podziel się: