Mięso jagnięce w kuchni staropolskiej. "To, co u nas jest w zagrodach, jest i na stole"

Źródło: Dzień Dobry TVN
"Mikołaju, będziesz w raju"
"Mikołaju, będziesz w raju"
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Własnoręcznie wyrabiane wędliny to prawdziwy rarytas. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę Mikołaj Rey, który w Dzień Dobry TVN odwiedził teren województwa kujawsko-pomorskiego. Spróbował tam prawdziwej kuchni staropolskiej.

Wędzenie mięsa

W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey odwiedził ziemię dobrzyńską, czyli obszar ujęty trzema naturalnymi granicami – rzekami Wisłą, Drwęcą i Skrwą. Na tych terenach gospodarze pielęgnują staropolskie rarytasy, do których należą m.in. wędliny z jagnięciny. Jedną z osób, która je wyrabia, jest Piotr Lenart, twórca szlaku kulinarnego. W programie zaprezentował, jak przygotowuje kabanosy jagnięce, kiełbaski złotnickie, szynkę wieprzową złotnicką wędzoną gorącym dymem, a także udziec jagnięcy z rozmarynem.

- To wyssane z mlekiem matki. Od 8. roku życia wędzę. Z tatusiem chodziliśmy do wędzarni. Nie potrzeba było termometru, żeby wiedzieć, że mięso jest gotowe, tylko zgadywałem na dotyk, na sprężystość. I później ten zapach. Zapach jest charakterystyczny, kiedy mięso dochodzi. Rozchodzi się czosnek i aromaty - tłumaczył Piotr Lenart w naszym programie.

Jak doprawiać mięso jagnięce?

Następnie Mikołaj Rey dowiedział się od specjalisty, jak przyrządzać jagnięcinę. Twórca szlaku kulinarnego zdradził, że nie należy jej solić. Dlaczego? Jak powiedział, mogłaby złapać troszkę goryczki i stwardnieć. Piotr Lenart pokazał także, jak przygotowuje wątróbkę jagnięcą. Ma ona się krótko smażyć, ponieważ powinna się tylko ściąć. Następnie dobrze podać ją z cebulą i jabłkami.

Dziennikarz odkrył również, że mieszkańcy kujawsko-pomorskiego uwielbiają majeranek. Zobaczył też niebieskie pierogi, które przygotowuje się z dodatkiem wywaru z czerwonej kapusty, a podaje z musem jabłkowym. Poznał sekrety tamtejszych kucharek, które podpowiedziały, że dobre mięso jagnięce doprawiają pieprzem, dużą ilością czosnku, majerankiem i tymiankiem.

- Jeśli chcesz oddać duszę kuchni staropolskiej, kuchni polskiej regionalnej, to tylko przez ucztę. A co możesz mieć na ucztę? Chyba tylko to, w co jest Polska i region bogate. To, co u nas jest w zagrodach, to jest i na stole - dodał Piotr Lenart.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Sabina Zięba

Reporter: Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana