Kuchnia staropolska, a w niej: zupa z kaczki, babka ziemniaczana i oponki. Przepisy Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk w kuchni Dzień Dobry TVN
Tomasz Strzelczyk w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki

Dania kuchni staropolskiej mają wielu zwolenników. Są tradycyjne i bardzo smaczne. Kilka ich przykładów zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował Tomasz Strzelczyk. Na naszym stole pojawiły się więc zupa z kaczki zagęszczana krupami, babka ziemniaczana, a także oponki.

Zupa z kaczki zagęszczana krupami - składniki i sposób przygotowania

Składniki:

  • 2,5 l wody
  • 2 nogi z kaczki
  • włoszczyzna
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kalarepa
  • 1/2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 2 duże cebule
  • kawałek imbiru
  • 120 g kaszy pęczak lub perłowej
  • 3 żółtka
  • 60 g masła
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą dodajemy włoszczyznę z kaczymi udami i powoli gotujemy do miękkości mięsa. W osobnym naczyniu gotujemy kaszę, aż się rozgotuje i następnie ucieramy z żółtkami i masłem na jednolitą masę. Mięso z kaczki oddzielamy od kości i dokładamy do zupy i zaciągamy masą z kaszy. Zupę podajemy z pieczywem.

Babka ziemniaczana - składniki i sposób przygotowania

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 jaja
  • 2 cebule
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na drobnych oczkach i odkładamy na sito do ocieknięcia, następnie masę łączymy z jajkami, mąką i przyprawami. Wkładamy na 1,5 godz. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Podajemy samą lub z sosem (przepis na sos poniżej).

Sos grzybowo-mięsny - składniki i sposób przygotowania

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki lub karkówki, ale drobiowe też będzie dobre
  • 200 g świeżych lub mrożonych grzybów, mogą też być suszone (np. pieczarki, podgrzybki lub borowiki)
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 100 ml śmietanki 18% do sosów, można też użyć 30% dla bardziej kremowej konsystencji
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Mięso smażymy na patelni i gdy będzie gotowe, przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i po chwili dodajemy pokrojone grzyby, dusimy kilka chwil, aż grzyby zmiękną. Następnie dodajemy posiekany czosnek, usmażone mięso i zalewamy bulionem, dusimy około 15 minut i zalewamy śmietanką. Na koniec przyprawiamy do smaku.

Oponki - składniki i sposób przygotowania

Składniki

  • 0,5 kg pszennej mąki
  • 0,5 kg twarogu
  • 4 żółtka
  • 180 ml śmietany 18%
  • 80 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki octu
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy szklanką okrągłe placki w których musimy wyciąć małą dziurkę. Smażymy na rozgrzanym do 175 st. C tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości