Dania kuchni staropolskiej mają wielu zwolenników. Są tradycyjne i bardzo smaczne. Kilka ich przykładów zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował Tomasz Strzelczyk. Na naszym stole pojawiły się więc zupa z kaczki zagęszczana krupami, babka ziemniaczana, a także oponki.
Zupa z kaczki zagęszczana krupami - składniki i sposób przygotowania
Składniki:
- 2,5 l wody
- 2 nogi z kaczki
- włoszczyzna
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- kalarepa
- 1/2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
- 2 duże cebule
- kawałek imbiru
- 120 g kaszy pęczak lub perłowej
- 3 żółtka
- 60 g masła
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą dodajemy włoszczyznę z kaczymi udami i powoli gotujemy do miękkości mięsa. W osobnym naczyniu gotujemy kaszę, aż się rozgotuje i następnie ucieramy z żółtkami i masłem na jednolitą masę. Mięso z kaczki oddzielamy od kości i dokładamy do zupy i zaciągamy masą z kaszy. Zupę podajemy z pieczywem.
Babka ziemniaczana - składniki i sposób przygotowania
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 jaja
- 2 cebule
- łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na drobnych oczkach i odkładamy na sito do ocieknięcia, następnie masę łączymy z jajkami, mąką i przyprawami. Wkładamy na 1,5 godz. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Podajemy samą lub z sosem (przepis na sos poniżej).
Sos grzybowo-mięsny - składniki i sposób przygotowania
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki lub karkówki, ale drobiowe też będzie dobre
- 200 g świeżych lub mrożonych grzybów, mogą też być suszone (np. pieczarki, podgrzybki lub borowiki)
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 100 ml śmietanki 18% do sosów, można też użyć 30% dla bardziej kremowej konsystencji
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Mięso smażymy na patelni i gdy będzie gotowe, przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i po chwili dodajemy pokrojone grzyby, dusimy kilka chwil, aż grzyby zmiękną. Następnie dodajemy posiekany czosnek, usmażone mięso i zalewamy bulionem, dusimy około 15 minut i zalewamy śmietanką. Na koniec przyprawiamy do smaku.
Oponki - składniki i sposób przygotowania
Składniki
- 0,5 kg pszennej mąki
- 0,5 kg twarogu
- 4 żółtka
- 180 ml śmietany 18%
- 80 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki octu
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy szklanką okrągłe placki w których musimy wyciąć małą dziurkę. Smażymy na rozgrzanym do 175 st. C tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Mięso jagnięce w kuchni staropolskiej. "To, co u nas jest w zagrodach, jest i na stole"
- Prosty przepis na staropolskie ciasteczka żołędziowe - pyszne i kruche
- Postna kuchnia staropolska - ciekawsza od współczesnej? "Pewne rzeczy są tak stare, że aż nowe"
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Tomasz Strzelczyk
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki