Michał Korkosz, znany wielbicielom swojej kuchni jako Rozkoszny, zaprezentował swój kolejny popisowy przepis. Tym razem poinstruował, jak przyrządzić rozgrzewającą zupę. Jak zapewnia, przy garnkach nie spędzimy więcej niż 15 minut.
Błyskawiczna i rozgrzewająca zupa na zimę
Michał Korkosz nie bez powodu cieszy się ogromną publiką w mediach społecznościowych. Na Instagramie, gdzie śledzi go ponad 700 tys. osób, dzieli się kulinarnymi patentami pod nickiem "Rozkoszny". Tym razem zaprezentował rozgrzewającą zupę, idealną na chłodne dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.
- Jeśli myślicie o czymś lekkim, rozgrzewającym i pełnym smaku, to trzeba poznać się z tą zupką curry z pierożkami i pak choyem, co robi się ją w kwadrans. To przepis z rodzaju błyskawicznych, który warto mieć w swoim codziennym repertuarze - napisał.
Zupa curry z pierożkami i pak choyem
Zupa curry z pierożkami - składniki na 2 porcje
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 mała cebula, obrana i poszatkowana
- 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- ½ łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- 1 puszka (400 ml) wody
- 1 łyżka miodu
- 10 sztuk (1 opakowania x 250 g) pierożków azjatyckich z ulubionym nadzieniem typu wonton, gyoza czy jiaozi
- 1 pak choy, z odciętą twardą podstawą 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
- 2 łyżki smażonej cebuli lub szalotki
Przygotowanie:
- 1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średniej mocy. Dodaj cebulę, czosnek i sól. Smaż, aż cebula się zeszkli, około 5 minut. Dodaj imbir i pastę curry. Przesmaż, aż zapach uderzy nozdrza, 30 – 45 sekund. Wlej mleczko kokosowe i wodę. Zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj miód i zblenduj na gładko.
- 2. W międzyczasie zagotuj w garnku osoloną wodę. Gotuj pierożki i 30 sekund przed końcem dodaj liście pak choya.
- 3. Wyłóż pierożki i pak choy na głębokie talerze. Zalej zupą curry. Posyp zieloną cebulką i smażoną szalotka.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rozkoszny i jego przepis na obłędną sałatkę z młodej kapusty. "Jest ponętna, a wręcz seksi"
- Pieczone bakłażany z glazurą śliwkową z przepisu Rozkosznego. "Jedzą i nie mogą wyjść z podziwu"
- Pomidor nadziewany wędzonym twarogiem i malinami według Rozkosznego. "Doskonałe połączenie"
Autor: Oskar Netkowski
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images