curry

    curry

    Dania wegańskie są zdrowe i smaczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake, kokosowe risotto z cukinią, groszkiem, miętą i pistacjami, wegańskie dyniowe curry z ryżem i wędzoną papryką, a także wegańskie placuszki z cukinii z pomidorami, karczochami i kiełkami słonecznika.

    Dynia idealnie nadaje się do przygotowania potraw typu curry. Dobrze usmażona, upieczona lub ugotowana jest źródłem witamin i minerałów, a w połączeniu z ostrą przyprawą jest idealnym posiłkiem na coraz zimniejsze popołudnia. Sprawdź nasze pomysły na dyniowe curry.

    Soczyste kawałki kurczaka zatopione w gęstym kremowym sosie i upajający aromat indyjskich przypraw – kurczak po indyjsku, znany też jako butter chicken, to jedna z najpopularniejszych potraw hinduskiej kuchni. Przepis na kurczaka butter chicken nie jest skomplikowany, warto zatem wypróbować go we własnej kuchni.

    Weekend to czas kiedy w końcu mamy rano więcej czasu. To również moment na zjedzenie cudownego śniadania w gronie przyjaciół i rodziny. Ale co na nie przygotować? Wypróbujcie przepisy na szybkie i pyszne śniadania wg Davida Gaboriauda. W kuchni Dzień Dobry TVN David przygotował: owsiankę na mleku kokosowym z marakują, mango i bananem, zieloną szakszukę z zielonym curry, tacosy serowe z sadzonym jajkiem i awokado oraz angielskie scones z lemon curd i borówkami. Udanego ucztowania!

    Ricky Padli był przewodnikiem po dżungli. Jego wioska leżąca w Sumatrze liczy tylko 500 osób. Tam spotkał Katarzynę Nowak i jej męża, którzy posiadają własna restaurację. Przewodnik zdradził im, że jego marzeniem jest zobaczenie Europy. Postanowili go tu sprowadzić. Został kucharzem w ich restauracji. Co zaskoczyło go najbardziej w egzotycznym dla niego kraju? Czy chce zostać w Europie? Ricky i Katarzyna pojawili się w kuchni Dzień Dobry TVN, gdzie przygotowali: sambal z anchovis, tepeh i jajkiem, Ziemniaczane frykadele oraz aceh curry.

    Mikołaj Rey spotkał się z rodowitym Koreańczykiem Angelem Kimem, który opowiedział mu o kulturze i kuchni swojego kraju. Skąd wzięło się jego mało koreańskie imię? I co razem ugotowali? A co z kuchni koreańskiej do kuchni Dzień Dobry TVN przyniósł Mikołaj Rey? Wypróbujcie jego proste, acz egzotyczne przepisy na: smażonego kurczaka z ananasem i papryką, czekoladowe Mojito, mango lassi i mus z awokado i limonki z nutą tabasco.

    Kardamon kojarzy się Janowi Kuroniowi z grzańcem, a Dorocie Wellman z kawą. Dlaczego? Jak nie przesadzić z tą magiczną przyprawą? W kuchnia Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował curry z kurczakiem, polędwiczki wieprzowe z chutneyem i zupę soczewicową. Oczywiście wszystko z dodatkiem kardamonu. Smacznego!

    Dziś w kuchnia Dzień Dobry TVN Katarzyna Maciąg i Marta Dymek przygotowały kilka dań na bazie botwinki na naszym stole pojawiły się m.in.: sałatka z kaszy gryczanej, chłodnik, kokosowe curry. Smacznego!

    Pomidorowe curry, sałatka z łososiem, polędwiczki wieprzowe z suszoną szynką, babeczki czekoladowe. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN urzędowała Ania Starmach! Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała: zapiekankę chili con carne, zupę z kukurydzy z chili, ciasto czekoladowe z imbirem oraz curry z zielonym groszkiem. Smacznego!

    W poniedziałkowy poranek do naszej kuchni zawitali: Anna Starmach, jurorka programu "MasterChef" i Charles Daigneault, uczestnik programu, który wczoraj odpadł z "MasterChefa". Charles świetnie, jak na Kanadyjczyka przystało, zna się na syropie klonowym, ale w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował tatara z łososia i smażony filet z łososia. Te potrawy często i chętnie jedzą Kanadyjczycy. Jakiego łososia lubi Marcin Prokop? Czy Prokop zapisze się na kurs gotowania?

    Naszym gościem, w kuchni Dzień Dobry TVN, był Jan Paszkowski, były uczestnik programu "MasterChef". Zobaczcie jego wizję jesieni - kolorowej, aromatycznej i egzotycznej... bez dyni.

    Golonki, steki, kiełbasy, boczki... pyszne, ale nie dzisiaj i nie dla nas, bo dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło i zdrowe, korzenne potrawy. Tym razem zaserwował tagine z przyprawą ras el hanout i oliwkami, tartaletki z dyniowym toffi i kokosowe curry z garam masalą. Skorzystajcie z jego prostych i smacznych przepisów!

    Na miękko, na twardo, w koszulkach, faszerowane lub w sosie... Można je przygotować na wiele sposobów. Stosowane jest w kuchniach na całym świecie. W polskiej kuchni szczególnie popularne podczas Świąt Wielkanocnych. JAJO wystąpiło w roli głównej w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy przygotował kucharz Grzegorz Łapanowski.