Zdrowa Kuchnia Katarzyny Maciąg

Dziś w kuchnia Dzień Dobry TVN Katarzyna Maciąg i Marta Dymek przygotowały kilka dań na bazie botwinki na naszym stole pojawiły się m.in.: sałatka z kaszy gryczanej, chłodnik, kokosowe curry. Smacznego!

Sałatka z kaszy gryczanej i botwinki z migdałowym twarożkiem

Składniki na sałatkę:

1 szkl. kaszy gryczanej

pęczek botwinki z buraczkami

dwa ząbki czosnku drobno posiekane

kilka gałązek kopru

oliwa

sól

czarny pieprz

Składniki na twarożek:

100 g płatków migdałowych

1/4 szklanki mleka roślinnego

2 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz czarny

opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Buraczki umyć, odciąć korzonki i pokroić na ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, delikatnie posmarować oliwą i posypać solą, piec 20 minut. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Zagotować osoloną wodę i wsypać kaszę, gotować aż będzie miękka. Botwinkę drobno posiekać, na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i podsmażać botwinkę przez 3-5 minut, na sam koniec dodać czosnek i smażyć mieszając przez minutę. Namoczone migdały odcedzić, dodać pozostałe składniki na twarożek i wszystko zmiksować blenderem. Ugotowaną kaszę wymieszać z podsmażoną botwinką, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Na każdą porcję kaszy ułożyć upieczone buraczki, kilka łyżek twarożku i wszystko posypać koperkiem oraz skropić oliwą.

Chłodnik botwinkowy z awokado

Składniki:

2 pęczki botwinki

1 dojrzałe awokado

2 - 3 szklanki mleka migdałowego, ryżowego lub innego roślinnego

1/4 szklanki soku z cytryny

mały pęczek mięty

mały pęczek szczypiorku

ząbek czosnku

sól

czarny pieprz

Przygotowanie: Botwinkę pokroić, buraczki posiekać w kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną botwinkę zmiksować razem z resztą składników w blenderze, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kokosowe curry z botwinką

Składniki:

2 pęczki botwinki

1 szklanka soczewicy czerwonej

1 cebulka

2, 5 szkl. szklanki wody

1 duża puszka mleczka kokosowego

1 ząbek czosnku

1,5 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

1/4 łyżeczki chili

olej roślinny do smażenia

sól

posiekana natka pietruszki

ryż lub chlebki naan

Przygotowanie: Od botwinki odciąć buraczki, łodyżki i liście umyć, buraczki porządnie wyszorować. Buraczki pokroić w drobną kostkę i łodyżki pokroić w bardzo drobne paski, a liście na nieco grubsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami i zamieszać. Cebulkę i czosnek drobno posiekać, dodać do smażącej się botwinki razem z pozostałymi przyprawami, zamieszać, wsypać soczewicę i smażyć wszystko przez 1 - 2 minuty. Wlać wodę, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 - 20 minut do czasu, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Wtedy wlać mleczko kokosowe, zwiększyć ogień i gotować około 5 minut, do czasu, aż konsystencja będzie zawiesista. Doprawić do smaku solą. Podawać z drobno posiekaną natką pietruszki i ulubionymi dodatkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości