Sałatka z kaszy gryczanej i botwinki z migdałowym twarożkiem
Składniki na sałatkę:
1 szkl. kaszy gryczanej
pęczek botwinki z buraczkami
dwa ząbki czosnku drobno posiekane
kilka gałązek kopru
oliwa
sól
czarny pieprz
Składniki na twarożek:
100 g płatków migdałowych
1/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz czarny
opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Buraczki umyć, odciąć korzonki i pokroić na ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, delikatnie posmarować oliwą i posypać solą, piec 20 minut. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Zagotować osoloną wodę i wsypać kaszę, gotować aż będzie miękka. Botwinkę drobno posiekać, na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i podsmażać botwinkę przez 3-5 minut, na sam koniec dodać czosnek i smażyć mieszając przez minutę. Namoczone migdały odcedzić, dodać pozostałe składniki na twarożek i wszystko zmiksować blenderem. Ugotowaną kaszę wymieszać z podsmażoną botwinką, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Na każdą porcję kaszy ułożyć upieczone buraczki, kilka łyżek twarożku i wszystko posypać koperkiem oraz skropić oliwą.
Chłodnik botwinkowy z awokado
Składniki:
2 pęczki botwinki
1 dojrzałe awokado
2 - 3 szklanki mleka migdałowego, ryżowego lub innego roślinnego
1/4 szklanki soku z cytryny
mały pęczek mięty
mały pęczek szczypiorku
ząbek czosnku
sól
czarny pieprz
Przygotowanie: Botwinkę pokroić, buraczki posiekać w kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną botwinkę zmiksować razem z resztą składników w blenderze, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kokosowe curry z botwinką
Składniki:
2 pęczki botwinki
1 szklanka soczewicy czerwonej
1 cebulka
2, 5 szkl. szklanki wody
1 duża puszka mleczka kokosowego
1 ząbek czosnku
1,5 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/4 łyżeczki chili
olej roślinny do smażenia
sól
posiekana natka pietruszki
ryż lub chlebki naan
Przygotowanie: Od botwinki odciąć buraczki, łodyżki i liście umyć, buraczki porządnie wyszorować. Buraczki pokroić w drobną kostkę i łodyżki pokroić w bardzo drobne paski, a liście na nieco grubsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami i zamieszać. Cebulkę i czosnek drobno posiekać, dodać do smażącej się botwinki razem z pozostałymi przyprawami, zamieszać, wsypać soczewicę i smażyć wszystko przez 1 - 2 minuty. Wlać wodę, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 - 20 minut do czasu, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Wtedy wlać mleczko kokosowe, zwiększyć ogień i gotować około 5 minut, do czasu, aż konsystencja będzie zawiesista. Doprawić do smaku solą. Podawać z drobno posiekaną natką pietruszki i ulubionymi dodatkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN