Chlebki naan podaje się m.in. z curry, masłem ghee, mięsem, rodzynkami i orzechami. Chlebek naan można przygotować według przepisu uwzględniającego czarnuszkę czy pokrojone ząbki czosnku i serwować do sosów. Można go upiec z drożdżami lub na proszku do pieczenia.
Pieczywo naan – skąd pochodzi, składniki
Chlebki naan to indyjski specjał znany na całym świecie. Stanowi przysmak kuchni kaszmirskiej. W kraju swojego pochodzenia jadany jest równie często jak w Polsce chleb pszenny. Wyglądem przypomina nasze rodzime podpłomyki. Chlebkami naan zajadają się wszyscy bez względu na status społeczny. Zastępują one sztućce.
Popularność naan wynika między innymi z jego prostego składu. Wyrabia się go z mąki pszennej, mleka, jogurtu naturalnego, masła. Niektórzy przygotowują go na drożdżach, inni wolą chlebek naan bez drożdży, ale za to na proszku do pieczenia. Istnieje również łatwy przepis na chlebek naan bez wymienionych wspomagaczy. Składnikiem pieczywa może być też czarnuszka, sezam czy pokrojony w paseczki czosnek. Smak chlebków można urozmaicać świeżo zmielonym pieprzem.
Jak zrobić chlebek naan?
Oryginalny przepis na chleb naan przewiduje użycie do jego upieczenia cylindrycznego pieca tandoor. Rozwałkowane na trójkąty placki przykleja się do ścianek pieca, który rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury. Indyjski chlebek naan robiony w tradycyjny sposób piecze się w zawrotnym tempie. Dzięki temu jest chrupiący z wierzchu, a jednocześnie miękki i puszysty w środku.
Warto podkreślić, że brak pieca tandoor nie jest przeszkodą w przygotowaniu pieczywa, którym od wieków zajadają się mieszkańcy Indii, Birmy, Turkiestanu. Osoby, które zastanawiają się, jak zrobić chlebek naan bez glinianego pieca, muszą wiedzieć, że mogą do tego celu użyć zwykłego piekarnika. Znany jest też przepis na chlebki naan z patelni.
Chlebek naan – z czym podawać
Z uwagi na pochodzenie naan z reguły podawany jest z potrawami kuchni indyjskiej. Pieczywo to serwuje się do potraw typu curry lub korma (rodzaj curry na bazie jogurtu i przypraw). Niektórzy gorące chlebki smarują masłem ghee, wytwarzanym przez długotrwałe gotowanie na małym ogniu. Naan można faszerować jagnięcina i baraniną (tzw. kemma naan), rodzynkami i orzechami (tzw. peshwari naan) oraz ziemniakami i cebulą (tzw. amritsari naan).
Pieczywo naan jest idealne do sosów. Można nim nabierać dipy, na które następnie nakłada się kawałki jedzenia (np. kurczaka). Doskonale smakuje też z soczewicą w mleku kokosowym i z serem indyjskim w szpinakowym sosie (tzw. palak paneer).
Chlebek naan nie musi stanowić jedynie dodatku do specjałów, którymi zajadają się Hindusi. Jest produktem, który sprawdza się zarówno w domu, jak i w podróży. Nie trzeba długo zastanawiać się, z czym go podawać, ponieważ pasuje do wielu dań. Można go serwować na śniadanie z ulubionym dżemem lub po prostu z plasterkiem żółtego sera albo na obiad, np. do dań rybnych.
Chlebek naan z patelni
Składniki (na 16–20 chlebków):
- 200 ml ciepłej wody,
- 800 g mąki pszennej,
- 1½ łyżki cukru,
- 2 łyżeczki drożdży instant,
- 2 łyżeczki soli,
- 6 łyżek oleju,
- 6 łyżek mleka.
Przygotowanie:
- Do ciepłej wody wsyp cukier, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól, wymieszaj, wlej wodę z cukrem, olej i mleko. Ciasto najlepiej wyrabiać mikserem. Gdy będzie gotowe, powinno być elastyczne i miękkie. Nie może lepić się do dłoni.
- Ciasto przełóż do miski i przykryj folią spożywczą, po czym odstaw na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 16–20 części, z których uformuj kulki. Odstaw je do wyrośnięcia na kwadrans.
- Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj kulki ciasta na niezbyt duże placki.
- Chlebki połóż na porządnie rozgrzanej (suchej) patelni. Opiekaj około 2 minut z każdej strony, aż zaczną się tworzyć charakterystyczne wybrzuszenia.
Chlebek naan bez drożdży – przepis
Składniki (dla 4 osób):
- 500 ml letniego mleka 3,2%,
- 6 szklanek mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 8 łyżek jogurtu naturalnego,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Mąkę i sól wsyp do miski, dodaj wyciśnięty czosnek i wymieszaj. Dołóż jajka, jogurt, mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Ugniataj je około 15 minut.
- Aksamitne ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm i pokrój na różne kształty.
- Rozgrzej piekarnik do 230–250℃, a na dno połóż kamień do pizzy. Czas pieczenia jednego chlebka naan na kamieniu to około 2 minut.
Placki i ziemniaczane przysmaku w kuchni Dzień Dobry TVN. Gotuje Mikołaj Rey:
Zobacz także:
- Rodzinny obiad inspirowany smakami Azji. Przepisy Oli Nguyen
- Włoskie przysmaki na lato: tiramisu, pasta i pizzaiola. Przepisy Cristiny Catese
- Beza, za którą dałby się pokroić Szymon Czerwiński. Poznaj sprawdzony przepis finalisty MasterChefa
Autor: Adrian Adamczyk