Łazanki z kapustą, kokosowe risotto i inne wegańskie wariacje Darii Ładochy

Daria Ładocha
Daria Ładocha
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Dania wegańskie są zdrowe i smaczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake, kokosowe risotto z cukinią, groszkiem, miętą i pistacjami, wegańskie dyniowe curry z ryżem i wędzoną papryką, a także wegańskie placuszki z cukinii z pomidorami, karczochami i kiełkami słonecznika.

Łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake

Składniki łazanki z kapustą:

  • 500 g makaronu łazanki
    • 300 g kiszonej kapusty
      • 200 g pomidorków cherry
        • 2 cebule pokrojone w piórka
          • 50 g grzybów shitake namoczonych w gorącej wodzie i pokrojone w cienkie plasterki
            • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
              • 3 łyżki sosu sojowego
                • łyżka oliwy
                  • sól i pieprz do smaku
                    • 2 garści rukoli
                      • łyżka orzeszków piniowych

                        Jak przygotować łazanki z kapustą?

                        Makaron łazanki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą. Kiszoną kapustę podduś w niewielkiej ilości wody z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż czosnek, cebulę i grzyby shitake. Dodaj uduszoną kapustę kiszoną i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pomidorki cherry przekrojone w połówki i makaron. Dokładnie wymieszaj, wyłącz źródło ciepła, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z rukolą i orzeszkami piniowymi.

                        Kokosowe risotto z cukinią, groszkiem, miętą i pistacjami

                        Składniki na kokosowe risotto:

                        • szklanka ryżu arborio
                          • 2 szalotki pokrojone w kostkę
                            • 2 ząbki czosnku
                              • 2 papryczki chili posiekane
                                • mała cukinia pokrojona w ćwiartki
                                  • 1/2 szklanki groszku mrożonego
                                    • 2 łyżki solonych i prażonych orzechów ziemnych
                                      • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                        • 400 ml mleka kokosowego
                                          • szklanka wywaru z jarzyn
                                            • pęczek mięty
                                              • sok z limonki
                                                • sól, pieprz
                                                  • 2 łyżki sosu sojowego

                                                    Jak przygotować kokosowe risotto:

                                                    Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek, chili i szalotkę. Dodaj ryż i chwilę praż na patelni. Następnie dodaj pół szklanki wywaru i mieszaj do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Wówczas dolej wywar i dodaj cukinię oraz groszek. Następnie dodaj połowę mleka kokosowego i poczekaj aż warzywa z ryżem wchłoną cały płyn. Na koniec dolej ostatnią porcję mleka, dopraw solą i pieprzem oraz sosem sojowym. Przed podaniem skrop limonką, dodaj liście świeżej mięty i posyp pistacjami.

                                                    Wegańskie dyniowe curry z ryżem i wędzoną papryką

                                                    Składniki na dyniowe curry:

                                                    • cebula pokrojona w piórka
                                                      • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
                                                        • imbir wielkości kciuka starty na tarce i obrany ze skórki
                                                          • szklanka dyni pokrojonej w kostkę
                                                            • marchewka pokrojona w talarki
                                                              • zielona papryka pokrojona w słupki
                                                                • 1/2 szklanki kukurydzy
                                                                  • 400 ml mleka kokosowego
                                                                    • 400 ml pomidorów w puszce
                                                                      • sok z limonki
                                                                        • łyżeczka curry w przyprawie
                                                                          • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
                                                                            • 2 papryczki chilli drobno posiekane
                                                                              • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
                                                                                • 4 liście limonki Kaffir
                                                                                  • kolendra do przybrania
                                                                                    • ryż do podania
                                                                                      • olej do smażenia
                                                                                        • szczypta cynamonu
                                                                                          • 3 łyżki sosu sojowego
                                                                                            • 200 g ryżu Basmati
                                                                                              • 2 łyżki podprażonego sezamu

                                                                                                Jak przygotować dyniowe curry:

                                                                                                Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzej olej i podsmaż czosnek, cebulę, imbir, paprykę wędzoną oraz chilli. Dodaj przyprawę curry, cynamon i kmin rzymski. Następnie dodaj paprykę, dynię oraz marchewkę. Całość zalej mlekiem kokosowym i 1/2 szklanki wody. Dodaj liście Kaffir i gotuj około 10 minut. Jak dynia będzie miękka (nie całkowicie miękka lecz na sposób al dente) dodaj pomidory w puszce, cukier i sok z limonki oraz sos sojowy. Doprowadź do wrzenia. Podawaj z ryżem i udekorowane kolendrą i sezamem.

                                                                                                Wegańskie placuszki z cukinii z pomidorami, karczochami i kiełkami słonecznika

                                                                                                Składniki na placuszki z cukinii:

                                                                                                Placki:

                                                                                                • 1/2 szklanki mąki pszennej
                                                                                                  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
                                                                                                    • cukinia
                                                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                                                        • łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                          • łyżka posiekanego koperku
                                                                                                            • łyżka posiekanej bazylii
                                                                                                              • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
                                                                                                                • 2 łyżki MIELONEGO siemienia lnianego
                                                                                                                  • sól, pieprz, oregano w przyprawie

                                                                                                                    Dodatkowo:

                                                                                                                    • kiełki słonecznika
                                                                                                                      • 3 pomidory malinowe
                                                                                                                        • marynowane karczochy w oleju
                                                                                                                          • słoik suszonych czerwonych pomidorów
                                                                                                                            • płatki migdałowe

                                                                                                                              Jak przygotować placuszki z cukinii:

                                                                                                                              Cukinię zetrzyj na tarce, zasyp solą i odstaw na 15 minut. Następnie dokładnie odciśnij ją w dłoniach, by pozostała sucha masa. Siemię lniane zalej wodą i odstaw na 15 minut. Wszystkie składniki na placki połącz w jednej misce i smaż na złoty kolor z obu stron. Następnie zmiksuj suszone pomidory na pastę z dodatkiem oleju. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Posmaruj placka pastę z pomidorów, dodaj plaster świeżego pomidora, kiełki, karczochy i migdałowe płatki.

                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                              Autor: Izabela Dorf

                                                                                                                              Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana