Łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake
Składniki łazanki z kapustą:
- 500 g makaronu łazanki
- 300 g kiszonej kapusty
- 200 g pomidorków cherry
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 50 g grzybów shitake namoczonych w gorącej wodzie i pokrojone w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 2 garści rukoli
- łyżka orzeszków piniowych
Jak przygotować łazanki z kapustą?
Makaron łazanki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą. Kiszoną kapustę podduś w niewielkiej ilości wody z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż czosnek, cebulę i grzyby shitake. Dodaj uduszoną kapustę kiszoną i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pomidorki cherry przekrojone w połówki i makaron. Dokładnie wymieszaj, wyłącz źródło ciepła, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z rukolą i orzeszkami piniowymi.
Kokosowe risotto z cukinią, groszkiem, miętą i pistacjami
Składniki na kokosowe risotto:
- szklanka ryżu arborio
- 2 szalotki pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili posiekane
- mała cukinia pokrojona w ćwiartki
- 1/2 szklanki groszku mrożonego
- 2 łyżki solonych i prażonych orzechów ziemnych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 ml mleka kokosowego
- szklanka wywaru z jarzyn
- pęczek mięty
- sok z limonki
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
Jak przygotować kokosowe risotto:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek, chili i szalotkę. Dodaj ryż i chwilę praż na patelni. Następnie dodaj pół szklanki wywaru i mieszaj do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Wówczas dolej wywar i dodaj cukinię oraz groszek. Następnie dodaj połowę mleka kokosowego i poczekaj aż warzywa z ryżem wchłoną cały płyn. Na koniec dolej ostatnią porcję mleka, dopraw solą i pieprzem oraz sosem sojowym. Przed podaniem skrop limonką, dodaj liście świeżej mięty i posyp pistacjami.
Wegańskie dyniowe curry z ryżem i wędzoną papryką
Składniki na dyniowe curry:
- cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- imbir wielkości kciuka starty na tarce i obrany ze skórki
- szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- marchewka pokrojona w talarki
- zielona papryka pokrojona w słupki
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 ml pomidorów w puszce
- sok z limonki
- łyżeczka curry w przyprawie
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
- 2 papryczki chilli drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 4 liście limonki Kaffir
- kolendra do przybrania
- ryż do podania
- olej do smażenia
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 200 g ryżu Basmati
- 2 łyżki podprażonego sezamu
Jak przygotować dyniowe curry:
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzej olej i podsmaż czosnek, cebulę, imbir, paprykę wędzoną oraz chilli. Dodaj przyprawę curry, cynamon i kmin rzymski. Następnie dodaj paprykę, dynię oraz marchewkę. Całość zalej mlekiem kokosowym i 1/2 szklanki wody. Dodaj liście Kaffir i gotuj około 10 minut. Jak dynia będzie miękka (nie całkowicie miękka lecz na sposób al dente) dodaj pomidory w puszce, cukier i sok z limonki oraz sos sojowy. Doprowadź do wrzenia. Podawaj z ryżem i udekorowane kolendrą i sezamem.
Wegańskie placuszki z cukinii z pomidorami, karczochami i kiełkami słonecznika
Składniki na placuszki z cukinii:
Placki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- cukinia
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanej bazylii
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki MIELONEGO siemienia lnianego
- sól, pieprz, oregano w przyprawie
Dodatkowo:
- kiełki słonecznika
- 3 pomidory malinowe
- marynowane karczochy w oleju
- słoik suszonych czerwonych pomidorów
- płatki migdałowe
Jak przygotować placuszki z cukinii:
Cukinię zetrzyj na tarce, zasyp solą i odstaw na 15 minut. Następnie dokładnie odciśnij ją w dłoniach, by pozostała sucha masa. Siemię lniane zalej wodą i odstaw na 15 minut. Wszystkie składniki na placki połącz w jednej misce i smaż na złoty kolor z obu stron. Następnie zmiksuj suszone pomidory na pastę z dodatkiem oleju. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Posmaruj placka pastę z pomidorów, dodaj plaster świeżego pomidora, kiełki, karczochy i migdałowe płatki.
Zobacz także:
- Wegańskie flaczki z boczniakami. Prosty przepis na alternatywę tradycyjnej, polskiej zupy
- Jesienne dania dobre na odporność. Przepisy na zupę, gulasz, bigos i coś słodkiego
- Zapiekanka warzywna – pomysłowe danie dla każdego
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN