Łazanki z kapustą, kokosowe risotto i inne wegańskie wariacje Darii Ładochy

Daria Ładocha
Daria Ładocha
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Dania wegańskie są zdrowe i smaczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake, kokosowe risotto z cukinią, groszkiem, miętą i pistacjami, wegańskie dyniowe curry z ryżem i wędzoną papryką, a także wegańskie placuszki z cukinii z pomidorami, karczochami i kiełkami słonecznika.

Łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake

Składniki łazanki z kapustą:

  • 500 g makaronu łazanki
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 200 g pomidorków cherry
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 50 g grzybów shitake namoczonych w gorącej wodzie i pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 garści rukoli
  • łyżka orzeszków piniowych

Jak przygotować łazanki z kapustą?

Makaron łazanki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą. Kiszoną kapustę podduś w niewielkiej ilości wody z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż czosnek, cebulę i grzyby shitake. Dodaj uduszoną kapustę kiszoną i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pomidorki cherry przekrojone w połówki i makaron. Dokładnie wymieszaj, wyłącz źródło ciepła, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z rukolą i orzeszkami piniowymi.

Kokosowe risotto z cukinią, groszkiem, miętą i pistacjami

Składniki na kokosowe risotto:

  • szklanka ryżu arborio
  • 2 szalotki pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili posiekane
  • mała cukinia pokrojona w ćwiartki
  • 1/2 szklanki groszku mrożonego
  • 2 łyżki solonych i prażonych orzechów ziemnych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • szklanka wywaru z jarzyn
  • pęczek mięty
  • sok z limonki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego

Jak przygotować kokosowe risotto:

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek, chili i szalotkę. Dodaj ryż i chwilę praż na patelni. Następnie dodaj pół szklanki wywaru i mieszaj do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Wówczas dolej wywar i dodaj cukinię oraz groszek. Następnie dodaj połowę mleka kokosowego i poczekaj aż warzywa z ryżem wchłoną cały płyn. Na koniec dolej ostatnią porcję mleka, dopraw solą i pieprzem oraz sosem sojowym. Przed podaniem skrop limonką, dodaj liście świeżej mięty i posyp pistacjami.

Wegańskie dyniowe curry z ryżem i wędzoną papryką

Składniki na dyniowe curry:

  • cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • imbir wielkości kciuka starty na tarce i obrany ze skórki
  • szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • marchewka pokrojona w talarki
  • zielona papryka pokrojona w słupki
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml pomidorów w puszce
  • sok z limonki
  • łyżeczka curry w przyprawie
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
  • 2 papryczki chilli drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 4 liście limonki Kaffir
  • kolendra do przybrania
  • ryż do podania
  • olej do smażenia
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 200 g ryżu Basmati
  • 2 łyżki podprażonego sezamu

Jak przygotować dyniowe curry:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzej olej i podsmaż czosnek, cebulę, imbir, paprykę wędzoną oraz chilli. Dodaj przyprawę curry, cynamon i kmin rzymski. Następnie dodaj paprykę, dynię oraz marchewkę. Całość zalej mlekiem kokosowym i 1/2 szklanki wody. Dodaj liście Kaffir i gotuj około 10 minut. Jak dynia będzie miękka (nie całkowicie miękka lecz na sposób al dente) dodaj pomidory w puszce, cukier i sok z limonki oraz sos sojowy. Doprowadź do wrzenia. Podawaj z ryżem i udekorowane kolendrą i sezamem.

Wegańskie placuszki z cukinii z pomidorami, karczochami i kiełkami słonecznika

Składniki na placuszki z cukinii:

Placki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanej bazylii
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki MIELONEGO siemienia lnianego
  • sól, pieprz, oregano w przyprawie

Dodatkowo:

  • kiełki słonecznika
  • 3 pomidory malinowe
  • marynowane karczochy w oleju
  • słoik suszonych czerwonych pomidorów
  • płatki migdałowe

Jak przygotować placuszki z cukinii:

Cukinię zetrzyj na tarce, zasyp solą i odstaw na 15 minut. Następnie dokładnie odciśnij ją w dłoniach, by pozostała sucha masa. Siemię lniane zalej wodą i odstaw na 15 minut. Wszystkie składniki na placki połącz w jednej misce i smaż na złoty kolor z obu stron. Następnie zmiksuj suszone pomidory na pastę z dodatkiem oleju. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Posmaruj placka pastę z pomidorów, dodaj plaster świeżego pomidora, kiełki, karczochy i migdałowe płatki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości