Zapachniało egzotyką

Naszym gościem, w kuchni Dzień Dobry TVN, był Jan Paszkowski, były uczestnik programu "MasterChef". Zobaczcie jego wizję jesieni - kolorowej, aromatycznej i egzotycznej... bez dyni.

Sałatka z makaronu ryżowego, prażonych orzechów nerkowca, chilli, dymki, kolendry, mango, papai i bananów oraz dressing z limonki, oleju sezamowego i brązowego cukru

Ten przepis brzmi egzotycznie, ale ja po prostu uwielbiam takie smaki! Połączenie słodkich owoców, makaronu ryżowego, chrupiących orzechów i aromatycznych, tajskich dodatków to coś naprawdę genialnego :)

Na 4x porcje potrzebujesz:

1x opakowanie makaronu ryżowego

2x banany, pokrojone w plasterki

1/2x mango, pokrojone w słupki

1/2x papai, pokrojonej w słupki

sporą garść orzechów nerkowca, podprażonych

1x chilli, pokrojone w cienkie plasterki

garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza

4x małe cebulki dymki, pokrojone drobno pod skosem

3x łyżki oleju arachidowego

1x łyżkę oleju sezamowego

2x łyżki jasnego sosu sojowego

sok z 1x limonki

1x łyżeczkę brązowego cukru

Makaron ryżowy przełóż do sporej miski i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na czas podany na opakowaniu. W tym czasie w małej miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą olej arachidowy, olej sezamowy, sok z limonki, chilli, sos sojowy, cukier, część dymki i część kolendry - resztę zostaw do dekoracji :) Na suchej patelni ostrożnie podpraż orzechy nerkowca. Teraz pokrój wszystkie owoce i w zasadzie sałatka gotowa! Trzeba ją tylko wymieszać i złożyć, czyli najlepsze przed nami! W tym celu odcedź makaron i zostaw go w misce. Jeszcze ciepły polej dressingiem, bo dzięki temu wchłonie wszystkie jego aromaty i nabierze fantastycznego, tajskiego charakteru. Dodaj do niego pokrojone owoce i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż na duży, płaski talerz. Z wierzchu posyp jeszcze dymką, kolendrą i odrobiną chilli. Pyszna sałatka gotowa do jedzenia! Idealna sama w sobie lub jako dodatek do grillowanej ryby lub kurczaka :)

Owocowo-warzywne curry z ananasem, mango, papają i ciecierzycą

To kolejny prosty i bardzo smakowity przepis na owoce. Pokazuje on, że wcale niekoniecznie musimy z nich przyrządzać tylko i wyłącznie desery. Takie curry to idealna propozycja na wegetariański obiad czy kolację ze znajomymi. Do tego puszysty ryż basmati, indyjskie placki "papadam" i gęsty jogurt naturalny - pysznie!

Na 4x porcje potrzebujesz:

1/2x świeżego ananasa, obranego i pokrojonego w kostkę

1x mango, pokrojone w kostkę

1/2x papai, pokrojonej w kostkę

1x puszkę odtłuszczonego mleka kokosowego

2x pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

1x puszkę ciecierzycy

1x cebulę, pokrojoną w kostkę

garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza

mały kawałek imbiru, obrany i pokrojony w słupki

1x świeże chilli, pokrojone w plasterki

1x łyżeczkę nasion czarnej gorczycy

1x łyżeczkę kuminu

1x łyżkę curry

1x łyżkę kurkumy

sok z 1x limonki

oliwę z oliwek

sól

pieprz

W głębokim rondelku rozgrzej oliwę i podpraż na niej gorczycę, curry, kurkumę i kmin. Nie rób tego tylko zbyt długo, bo nasza baza smakowa się przypali i całe curry będzie mogło wylądować w koszu na śmieci. Po ok. 1 minucie prażenia wrzuć na patelnię cebulę, chilli i imbir i zamieszaj. Chwilę razem podsmaż i dodaj pomidory. Teraz całość zaczyna nabierać kształtu! Dopraw solą i pieprzem i zamieszaj. Niech pomidory puszczą soki. Po tym czasie do garnka wlej puszkę ciecierzycy, mleko kokosowe i dodaj pokrojone owoce. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Podduś około 10 minut, niech wszystko sobą przeniknie i nieco się zredukuje.

Po tym czasie curry jest gotowe do podania! Ale to pięknie pachnie :) Przed samym jedzeniem posyp całość świeżą kolendrą i podawaj z ryżem basmati, papadanami i jogurtem naturalnym. To jest przepyszne i aromatyczne danie. Pikantne, słone, ze słodkimi egzotycznymi owocami, pachnące kokosem.

Kurczak na słodko z chilli, sezamem i ananasem

Nie masz pomysłu na szybki i ciekawy obiad? Nie kupuj żadnych, słabych i niezdrowych "fixów" na szybkie danie z patelni. Lepiej zrób takiego kurczaka i zachwyć podniebienia wszystkich domowników.

Na 4x porcje potrzebujesz:

2x podwójne piersi kurczaka, pokrojone w paski

1x świeżego ananasa, obranego i pokrojonego w kostkę

1x czerwoną paprykę, pokrojoną w słupki

1x zieloną paprykę, pokrojoną w słupki

1x chilli, drobno pokrojone

3x łyżki sezamu

1x łyżkę miodu

garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza

3x łyżki jasnego sosu sojowego

oliwę z oliwek

W głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć na nią pokrojonego kurczaka. Podsmażaj, aż mięso apetycznie się zarumieni. W tym czasie pokrój papryki i ananasa. Kiedy mięso będzie już chrupkie i złociste, wrzuć do niego ananasa i sezam i pozwól się temu wszystkiemu jeszcze chwilkę podsmażyć. Niech ananas smakowicie się podsmaży i skarmelizuje, a sezam zmieni swoją barwę na złotą. Aromaty są naprawę świetne! Teraz dodaj na patelnię pokrojone papryki i dolej sos sojowy. Zamieszaj całość i dodaj miód. Zwiększ płomień i podsmaż jeszcze przez minutę, by sosik fajnie zgęstniał a wszystkie aromaty stały się bardziej intensywne :) Na końcu dodaj świeżą kolendrę i natychmiast podawaj z puszystym i pachnącym ryżem jaśminowym. Szybko, pysznie, zdrowo i inaczej niż zwykle!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!