Daktyle wspierają pracę serca i przeciwdziałają miażdżycy, chorobie wieńcowej oraz nadciśnieniu tętniczemu. Wykazują właściwości przeciwbólowe i antydepresyjne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika suszone daktyle zwalczają problem zaparć.
Liczi to owoc, który zachwyca swoim wyglądem. Jednak nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wybornie smakuje. Liczi ma wiele właściwości odżywczych, stanowi bogate źródło witaminy C i reguluje ciśnienie krwi. Działa korzystnie na pracę serca, układ immunologiczny oraz układ kostny.
Liczi zawiera wiele właściwości zdrowotnych - jak jeść liczi?
Liczi ze względu na swoje właściwości, wartości odżywcze, a przede wszystkim smak staje się coraz popularniejsze w naszym kraju. Dowiedz się, czym jest liczi, jak je obrać, jak jeść oraz jakie zastosowanie i właściwości posiada
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Właściwości i zastosowanie guawy
Guawa to owoc ceniony za swoje unikalne walory smakowe, a także liczne właściwości prozdrowotne. Wykorzystywana jest do przyrządzania rozmaitych deserów, jak też wytrawnych przystawek. Guawa obniża poziom cukru we krwi, stabilizuje ciśnienie tętnicze oraz działa uelastyczniająco na skórę.
Jak wybrać idealne cytrusy? Katarzyna Bosacka o najsmaczniejszych odmianach
Cytrusy doskonale sprawdzają się w zimowym czasie. Można je dodawać do herbaty, rozgrzewających napojów czy nawet wykonywać z nich ozdoby świąteczne. Jak jednak wybrać najlepsze odmiany? Z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Naszym gościem, w kuchni Dzień Dobry TVN, był Jan Paszkowski, były uczestnik programu "MasterChef". Zobaczcie jego wizję jesieni - kolorowej, aromatycznej i egzotycznej... bez dyni.