Mini kiwi - jak je uprawiać?
W miejscowości Leonów Łukasz i Karolina Bednarczyk uprawiają mini kiwi. - Jest to kuzyn standardowego kiwi, ale wygląda inaczej. Jest mniejszy, nie ma włosków i zjada się go w całości ze skórą - powiedziała Karolina.
Mini kiwi rośnie pod gołym niebem. - Owoce rosną na wysokości 2 metrów. Potrzebują specjalnego traktowania. Naturalnie gatunek wywodzi się z Azji, ale żeby owoce rosły, [...], muszą dostać trochę tego mrozu zimą, polski klimat jest idealny - dodała.
Mini kiwi. Co można z niego przygotować?
Z mini kiwi można przygotować m.in. sałatkę owocową, lody. Doskonale nadają się także do mrożenia. - Używamy również owoców mrożonych zamiast kostek lodu - powiedział Łukasz. Owoce świetnie sprawdzają się też jako farsz do pierogów.
Dlaczego warto jeść ten owoc? Jakie ma wartości odżywcze? Dowiecie się tego z dalszej części materiału.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Skąd się bierze osad na jabłku ze sklepu? "Mylimy te woski, z tymi syntetycznymi, konserwującymi"
- Jakie śniadania są najlepsze dla dzieci? "Nie należy ich do tego zmuszać"
- Czy wszystkie pieczarki są jadalne? Sprawdź z czym nie pomylić pieczarki
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Mikołaj Rey/Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN