Skąd się bierze osad na jabłku ze sklepu? "Mylimy te woski, z tymi syntetycznymi, konserwującymi"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sadowniczki znad Buga
Sadowniczki znad Buga
Odmiany jabłek - które są najzdrowsze?
Odmiany jabłek - które są najzdrowsze?
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Cristina Catese i jej (g)lato
Cristina Catese i jej (g)lato
Będzie twarde, miękkie, słodkie czy kwaśne? - Te pytania zadawał sobie każdy z nas, lustrując wystawione na półce w dyskoncie jabłka. Tymczasem szampion, gala i ligol to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Owoce te występują w około 8 tysiącach odmian! Które z nich najlepiej sprawdzą się w szarlotce? Tego dowiecie się z materiału Mikołaja Reya i rozmowy w studiu Dzień Dobry TVN z blogerką kulinarną, Jagną Niedzielską.

Jabłka z sadu

Mikołaj Rey odwiedził wyjątkowy sad, położony nad Bugiem, a dokładniej - na terenie Podlasia Nadbużańskiego. Na miejscu nauczył się nie tylko zbierać owoce, ale i wykorzystywać je w kuchni. Prowadzące gospodarstwo Alicja i jej córka Justyna pokazały mu m.in., jak przyrządzić mus i faszerowane jabłka - doskonały, słodki zamiennik szarlotki.

Ale jak właściwie panie znalazły się w tym owocowym raju? - Zaczęło się od dziadka, który urodził się 11 listopada 1918 roku. Miał wyjątkową datę urodzenia, ale miał też wyjątkowe całe życie - zaczęła opowiadać Justyna.

- Ja wyjechałam stąd jak miałam 16 lat i kiedyś wyjechałyśmy z moją mamą i siostrą do Toskanii na Wielkanoc i wróciłam tutaj, przejechałam się tą trasą nadbużańską i doszłam do wniosku, że Podlasie wiele się od tej Toskanii nie różni, tylko trzeba tu takiego sznytu nadać. I w 2012 roku zaczęłyśmy już same tłoczyć soki - wyjaśniała.

Szampion, gala, szara reneta - które jabłka wybrać?

W Dzień Dobry TVN gościliśmy z kolei Jagnę Niedzielską. Blogerka kulinarna opisała poszczególne, wystawione w studiu gatunki jabłek. Na pierwszy ogień poszedł szampion.

- Z Czech, ale oczywiście polska uprawa, ten gruszkowy aromat i idealnie się nadaje, bo jest słodko-kwaśne, do surówek, do sałatek, ale też do przetworów - wyjaśniała. - Podobnie jest z galą. Gala to jest takie jabłko, które jest wykorzystywane do soków (...). To jest aromatyczne, słodkie jabłko. (...) Przez tą słodycz ono ma na zewnątrz takie woski i my często mylimy te woski z tymi woskami syntetycznymi, konserwującymi - tłumaczyła.

A z co enigmatycznie nazwaną szarą renetą? - To jest ewidentnie królowa szarlotek. To jest jabłko, które ma skórkę taką oliwkową, szarą, ale w środku jest kwaskowate, więc podczas pieczenia się będzie karmelizować ten cukier, więc się zrobi słodziej - wyjaśniała Jagna Niedzielska.

Do przetworów doskonale nada się również antonówka. - Ma bardzo dużo pektyn. To jest taki środek, który oczyszcza nasze ciało z toksyn, wyrównuje cukier we krwi, ale też powoduje, że to jabłko staje się po upieczeniu kleiste, ponieważ pektyna to jest naturalny środek żelujący - mówiła Jagna.

Jak pozbyć się wosków i pestycydów z jabłka? Tego dowiecie się z materiału wideo.

Odmiany jabłek - które są najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Michalina Kobla

Reporter: Mikołaj Rey/Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana