Jabłka z sadu
Mikołaj Rey odwiedził wyjątkowy sad, położony nad Bugiem, a dokładniej - na terenie Podlasia Nadbużańskiego. Na miejscu nauczył się nie tylko zbierać owoce, ale i wykorzystywać je w kuchni. Prowadzące gospodarstwo Alicja i jej córka Justyna pokazały mu m.in., jak przyrządzić mus i faszerowane jabłka - doskonały, słodki zamiennik szarlotki.
Ale jak właściwie panie znalazły się w tym owocowym raju? - Zaczęło się od dziadka, który urodził się 11 listopada 1918 roku. Miał wyjątkową datę urodzenia, ale miał też wyjątkowe całe życie - zaczęła opowiadać Justyna.
- Ja wyjechałam stąd jak miałam 16 lat i kiedyś wyjechałyśmy z moją mamą i siostrą do Toskanii na Wielkanoc i wróciłam tutaj, przejechałam się tą trasą nadbużańską i doszłam do wniosku, że Podlasie wiele się od tej Toskanii nie różni, tylko trzeba tu takiego sznytu nadać. I w 2012 roku zaczęłyśmy już same tłoczyć soki - wyjaśniała.
Szampion, gala, szara reneta - które jabłka wybrać?
W Dzień Dobry TVN gościliśmy z kolei Jagnę Niedzielską. Blogerka kulinarna opisała poszczególne, wystawione w studiu gatunki jabłek. Na pierwszy ogień poszedł szampion.
- Z Czech, ale oczywiście polska uprawa, ten gruszkowy aromat i idealnie się nadaje, bo jest słodko-kwaśne, do surówek, do sałatek, ale też do przetworów - wyjaśniała. - Podobnie jest z galą. Gala to jest takie jabłko, które jest wykorzystywane do soków (...). To jest aromatyczne, słodkie jabłko. (...) Przez tą słodycz ono ma na zewnątrz takie woski i my często mylimy te woski z tymi woskami syntetycznymi, konserwującymi - tłumaczyła.
A z co enigmatycznie nazwaną szarą renetą? - To jest ewidentnie królowa szarlotek. To jest jabłko, które ma skórkę taką oliwkową, szarą, ale w środku jest kwaskowate, więc podczas pieczenia się będzie karmelizować ten cukier, więc się zrobi słodziej - wyjaśniała Jagna Niedzielska.
Do przetworów doskonale nada się również antonówka. - Ma bardzo dużo pektyn. To jest taki środek, który oczyszcza nasze ciało z toksyn, wyrównuje cukier we krwi, ale też powoduje, że to jabłko staje się po upieczeniu kleiste, ponieważ pektyna to jest naturalny środek żelujący - mówiła Jagna.
Jak pozbyć się wosków i pestycydów z jabłka? Tego dowiecie się z materiału wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Prosty przepis na ciasto wiewiórkę - idealne na jesienne wieczory
- Pyszne ciasto z jabłkami i galaretką - szybkie przepisy
- Przepis na muffinki z jabłkami. Dietetyczne wypieki z czekoladą, orzechami i cynamonem w kilku krokach
Autor: Michalina Kobla
Reporter: Mikołaj Rey/Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News