Będzie twarde, miękkie, słodkie czy kwaśne? - Te pytania zadawał sobie każdy z nas, lustrując wystawione na półce w dyskoncie jabłka. Tymczasem szampion, gala i ligol to zaledwie wierzchołek góry lodowej.
Sprawdź, jak przygotować szarlotkę z bezą z przepisu Grzegorza Zawieruchy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Desery z jabłkami osłodzą zimne jesienne dni. W kuchni Dzień Dobry TVN ambasadorka Szlachetniej Paczki, Marieta Marecka przygotowała kilka z nich: szarlotkę z kruszonką, duszone jabłka oraz piernikowe crumble z owocami.
Pigwa ma wiele właściwości. Wzmacnia odporność, pobudza apetyt, świetnie działa na anemię i jest bogatym źródłem witamin. Jakby tego było mało, idealnie nadaje się na pyszne, domowe ciasto. Czy owoce pigwy to nowe jabłka? Uwaga: ten przepis na szarlotkę może zmienić na zawsze wasze podejście do ciasta.
Sezon na jabłka rozpoczęty. Skorzystaj z przepisów na racuszki z jabłkami i kefirem, orientalnego indyka oraz szarlotkę.
Jan Wojtkowski odwiedził wszystkie tatrzańskie schroniska, aby znaleźć najlepszą szarlotkę. Co prawda, podróżnikowi nie udało się wykonać tego zadania w jeden dzień z przyczyn niezależnych od niego, ale najsmaczniejsze ciasto zostało wybrane. Gdzie zatem w Tatrach można zjeść naprawdę dobry jabłecznik?
Zaskocz domowników i przygotuj pyszny deser lodowy. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy na wafle, lody crème anglaise, sorbet malinowy i szarlotkę z lodami.
Wuzetka z "Misia", krem sułtański z "Dziewczyn do wzięcia", ogórki z miodem z "Panien z Wilka", indyk z "Przyjaciół", strudel z jabłkami i śmietaną z "Bękartów wojny". Dania z kultowych filmów i seriali przygotowuje w naszej kuchni Andrzej Polan. Sprawdź jego niezwykłe przepisy.
Dzień Mamy to wyjątkowa okazja do spotkań, rozmów i wspólnego biesiadowania. Nie ma nic lepszego niż świeżo pieczona kawa podana z szarlotką, blokiem czekoladowym czy ulubionym kakaowym ciastem o nazwie "Murzynek". Sprawdź niezawodne słodkie przepisy cukierniczki Uli Stępniak.
Zastanawiasz się, jak przygotować idealna szarlotkę? Matteo Brunetti przychodzi z pomocą. Skorzystaj z przepisu na chrupiące ciasto w towarzystwie włoskiej bezy i sosu pistacjowego. To jest pyszne!
Okazuje się, że szarlotkę można zrobić nie tylko z jabłek. Jednak w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała klasyczną szarlotkę z jabłek, a ściślej z "Szarej Renety" lub "Antonówki". To - zdaniem Ani - najlepsza odmiana jabłek na szarlotkę. Skorzystajcie z jej przepisu na pyszną szarlotkę z kruszonką. Ile trzeba piec szarlotkę? Skąd się wzięła nazwa "szarlotka"? I, kim jest "brodacz", który towarzyszył Annie Starmach podczas balu Fundacji TVN?
Jak poprawić sobie nastrój w jesienny i pochmurny dzień? Dobrym, rozgrzewającym jedzeniem :) Swoje propozycje przedstawiła Beata Kartowicz, która w kuchnia Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak curry z dyni, papryki i cukinii, zapiekankę jabłkowo-bakaliową z kruszonką piernikową czy czekoladę na gorąco z karmelizowanymi pomarańczami.
W naszej kuchni gościliśmy uroczą parę - Jana Paszkowskiego, uczestnika "MasterChefa" i jego babcię Zosię, która przygotowała ulubione potrawy Janka: zupę jabłkową z grzankami i najlepszą na świecie szarlotkę. Skorzystajcie z przepisów babci Zosi!
Skorzystajcie z przepisów jurorki "MasterChef", Anny Starmach, na jabłka faszerowane, tartę jabłkową, szarlotkę z kruszonką i kruche pierogi z jabłkami.
W naszej kuchni Beata Kartowicz i jej kuchnia pod kruszonką. Jak przygotować idealną kruszonkę? Jak smakuje cukinia faszerowana z farszem wegetariańskim i kruszonką, crumble z truskawkami, jabłkami i rabarbarem oraz polędwiczka wieprzowa w ziołowej kruszonce? Wśród przepisów znajdziecie też ten na szarlotkę z kruszonką!
Czy zastanawialiście się, co dzieje się z żywnością w piekarniku, garnku lub na patelni? Czym jest RAWdieta? O sekretach tej diety rozmawialiśmy w kuchni Dzień Dobry TVN z propagatorką zdrowego i ekologicznego stylu życia Reni Jusis oraz Pawłem Rumińskim, właścicielem restauracji Raw Organic. Jak przyrządza się burgera witariańskiego?
Zamiłowanie do jabłek! W naszej kuchni zwyciężczyni pierwszej edycji „Gotuj o wszystko” przygotowała m.in.: szarlotkę, tartę jabłkową oraz strudel jabłkowy.
Beata Kartowicz proponuje dania z przetworów przygotowanych na zimę. W jej menu znajduję się: zupa grzybowa z grzybów solonych, zapiekanka z kwaszonej kapusty i tapas z piklami. A na deser poleca szarlotkę...