Kruche pierogi z jabłkami
Składniki:
300g mąki
100g masła
100g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
+
4 jabłka
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wymieszaj ze sobą. Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj z niego kółka. Na środku każdego z nich połóż ćwiartkę jabłka (lub 1/8 jabłka jeśli są duże). Brzegi pierożków lekko sklej, przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw na 25 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Podawaj z cukrem pudrem.
Szarlotka z kruszonką
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
150g masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
Kruszonka:
70g masła
100g mąki
70g cukru
Duża szczypta cynamonu
+
1,5kg jabłek
100g cukru
Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę, przełóż je do rondla, zasyp cukrem, dodaj odrobinę wody i duś przez około 20 minut aż owoce zmiękną. Składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i wstaw na godzinę do lodówki. Składniki kruszonki połącz ze sobą i wstaw na godzinę do zamrażarki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do okrągłej lub kwadratowej formy, podpiecz 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni, następnie wyłóż na nie jabłka, zmrożoną kruszonkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wysyp ją na wierzch szarlotki. Piecz około 40-50 minut w 180 stopniach.
Klasyczna tarta jabłkowa
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
120g masła
1 jajko
Szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
Farsz:
5 jabłek
Szczypta cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, nakłuj widelcem aby spód się nie wybrzuszył i wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Jabłka obierz i bardzo cienko pokrój. Na podpieczonym spodzie układaj plasterki jabłek, jeden równo obok drugiego. Posyp je cynamonem i cukrem i zapiekaj około 23 minut.
Jabłka faszerowane
Składniki:
4 jabłka
8 łyżek miodu
500ml czerwonego wina
2 łyżeczki cukru waniliowego
Łyżeczka cynamonu
Garść rodzynek
Garść płatków migdałowych
Garść suszonych śliwek
4 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Jabłka przekrój na połówki. Wydrąż środki. Powidła wymieszaj z rodzynkami, migdałami, cynamonem, masłem i posiekanymi śliwkami. Farsz przełóż do wydrążonych owoców. Jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu, na jego dno wlej czerwone wino. Owoce zapiekaj około 40 minut w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu polewaj jabłka winem znajdującym się na dnie naczynia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN