Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Cukinia faszerowana z farszem wegetariańskim i kruszonką
Farsz:
4 średniej wielkości cukinie
35 dkg. Pieczarek
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki oregano
4 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
100 g sera koziego pleśniowego
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
cukier do złamania smaku
Kruszonka:
1 jajko
2 łyżeczki oliwy
7-8 łyżek startego parmezanu
7 łyżek bułki tartej
1 łyżka zielonej pietruszki
sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cukinię kroimy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążoną cukinię podpiekamy w temp. 180C przez 8-10 minut na blasze wysmarowanej oliwą.
Farsz: Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy drobno pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek. Smażymy około 15 minut, aby odparować nadmiar wody z grzybów. Następnie dodajemy paprykę, seler i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy zioła, koncentrat, masło oraz ser. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy razem w misce mieszając ręką do momentu uzyskania sypkiej konsystencji.
Całość: Podpieczoną cukinię posypujemy solą i pieprzem, nakładamy farsz. Na samej górze równomiernie rozprowadzamy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 10-12 minut.
Crumble z truskawkami, jabłkami i rabarbarem
1 łyżka masła
200 g rabarbaru
200 g truskawek
200 g jabłek
½ łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
4 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kawałki i wrzucamy do rondelka z masłem. Podgrzewamy 5-7 min. Następne dodajemy jabłka z odrobiną soku z cytryny. Dusimy 3-4 min., na koniec dodajemy truskawki i otartą skórkę z cytryny oraz cynamon.
Kruszonka: W misce ucieramy mąkę z masłem, dodajemy cukry i orzechy. Wszystko razem łączymy, aby przypominało kruszonkę. Do kokilek nakładamy owoce, następnie posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego na 170 stopni pieca i pieczemy 30 min.
Polędwiczka wieprzowa w ziołowej kruszonce
80 dkg polędwiczki wieprzowej
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
5 łyżek grubej bułki tartej
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Oczyszczoną polędwiczkę marynujemy w musztardzie i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, następnie obsmażamy mięso ze wszystkich stron tak, aby zamknąć pory.
Kruszonka: Zioła, bułkę tartą oraz oliwę z oliwek mieszamy dokładnie razem dodając sól i pieprz.
Całość: Przygotowaną wcześniej polędwiczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blasze obficie obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut.
Szarlotka z kruszonką
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
1 kg obranych jabłek
szklanka cukru
łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej
plaska łyżeczka cynamonu
100 g masła
Kruszonka:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy formujemy w kule, odstawiamy do lodówki na 1h. Ciasto wciągamy rozwałkowujemy do wielkości tortownicy (23cm) podpiekamy w tem 180 stopni i podpiekamy przez 12 min. jabłka kroimy w kostkę dowolnej wielkości podsmażamy na rozpuszczonym maśle dodajemy cukier, przesmażamy do odparowania wody z jabłek i odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczana i cynamon. Nakładamy na podpieczone ciasto i przygotowujemy kruszonkę. Masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy wkładamy do miski i zagnatamy na kruszonkę wykładamy na jabłka pieczemy w rozgrzanym piekarniku 170 stopni przez 40 min. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN