Nikt nie zwraca na nią uwagi, a jest wyznacznikiem smaku.
Wielkimi krokami nadchodzi luty. Podczas gdy jedni z niecierpliwością wyczekują Walentynek, inni przebierają nogami na myśl o tłustym czwartku. Tego dnia faworki i pączki o różnych smakach pojawią się w większości polskich domów. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoim bliskich niecodziennym wyborem, przestawiamy przepis na pączki z Korei.
Bajaderki powstają na bazie pozostałości po innych wypiekach, resztek herbatników, drożdżówek, muffinek, kawałków czekolady, zakalców czy suchych ciast i bakalii.
Idealne do kawy, herbaty albo gorącego mleka – kruche ciasteczka maślane to absolutny klasyk wśród wypieków. Te pieczone przez nasze babcie cechował wspaniały maślany aromat, a delikatne ciasto wprost rozpływało się w ustach. Tęsknisz za tym niepowtarzalnym smakiem dzieciństwa? Przepis na kruche ciasteczka maślane nie wymaga wielkich umiejętności. Dzięki poniższym poradom przygotujesz je w mgnieniu oka. Przekonaj się, jakie to proste!
Ciasto o nazwie na co dzień kojarzonej z czymś zupełnie innym jest naprawdę wyjątkowe i pyszne. Popapraniec ma w sobie wszystko — i chyba stąd ta oryginalna nazwa. Składa się z trzech różnych biszkoptów, masy budyniowej, kwaśnego dżemu i czekoladowej polewy. Takie połączenie to świetny pomysł na deser łączący wiele smaków. Sprawdź przepis i sposób przygotowania popaprańca krok po kroku.
Tort kawowy z wiśniami to pyszny i wykwintny deser, który wbrew pozorom, nie jest zbyt trudny w wykonaniu. Kluczową kwestią jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu – powinien on urosnąć na tyle, by dało się go pokroić na trzy części. Wypiek może stanowić idealny prezent z okazji urodzin czy rocznicy. Sprawdzi się również jako deser na świątecznym stole.
Cukierniczka Dominika Matysiak przyjechała do nas prosto z dżungli. Na początku marca wyjechała na wakacje na Sri Lankę. Gdy wybuchła pandemia, Dominika postanowiła zostać na rajskiej wyspie. Nie zapomniała jednak o swojej największej pasji - pieczeniu i to właśnie w dżungli powstał e-book z jej przepisami. Kilka z nich przygotowała także w naszej kuchni. Opowiedziała nam również o przygodzie na Sri Lance, Lankijczykach i o tym, kto zjadał jej słodkości.
Tort widziany we śnie sennik często interpretuje jako zapowiedź celebracji ważnego wydarzenia, zwłaszcza w życiu śniącego lub bliskich mu osób. Czasem sen o torcie może być też symbolem udanych relacji międzyludzkich, w tym przyjemnego spotkania z bliskimi.
Każdy kucharz ma swój ukochany deser, który zawsze mu wychodzi i sprawdza się w każdej sytuacji. Uczestnik VIII edycji MasterChefa - Arek Wróbel zapewnia, że dałby się pokroić za pyszną tartę czekoladową. Poznajcie jego sekretny przepis! Czujemy, że zdobędzie Wasze serca.
Sezon komunijny w pełni. Dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Agatę Stankiewicz i Małgorzatę Nagat, które przygotowały komunijne słodkości, których nie może zabraknąć na rodzinnym przyjęciu. Na naszym stole pojawiły się: babeczki cytrynowe i waniliowe oraz tort rafaello. Pycha!
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Agnieszkę Paczóską i Marta Jagodzińską, które przygotowały bajecznie wyglądające torty. Dziewczyny zdradziły także, jak dekorować torty i zrobić masę cukrową.
Dziś w naszej kuchni rządzili doktor biologii molekularnej i przyszły prawnik czyli Walentyn Pankiewicz i Michał Dziemianowicz. Panowie postanowili osłodzić nam piękny niedzielny poranek. Zobaczcie jakie smakołyki przygotowali.
W kuchni Dzień Dobry TVN Lara Gessler przygotowała pyszne słodkości, których smak wzbogaciła ziołami. Co powiecie na czekoladę z migdałami i lawendą, maślane ciasteczka z czarnuszką czy ricottę z syropem laurowym i figami na cydrze.
Vlogerka kulinarna Katarzyna Bukowska zdradza kilka swoich przepisów na słodkości do kawy. Skusicie się na słodki chlebek owocowy czy może ciasteczka z gorzką czekoladą i skórką pomarańczową? My polecamy Wam ciasto cynamonowo-czekoladowe.
W naszej kuchni Beata Kartowicz i jej desery z jabłek. Przekonajcie się, jak smakują zapiekane jabłka, mus z jabłek i klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, czyli Torta di Mele. Skorzystajcie z przepisów Beaty. Zgadzacie się, że cynamon świetnie pasuje do jabłek? A Marcin Prokop pokaże Wam, co jeszcze można zrobić z jabłek... i nie chodzi tu wcale o potrawy! ;-)
W kuchni Dzień Dobry TVN od samego rana trwała prawdziwa walka. Walka na bezy! Monika Goździalska i Kamil Mikołajczyk w rywalizacji o to, czyja beza zbliżona będzie do ideału. Jak powinna wyglądać idealna beza i ile trwa jej przygotowanie? Czy kobiety robią lepsze bezy? Macie ochotę na coś słodkiego?
Już jutro Walentynki. A jak mówi przysłowie: do serca mężczyzny trafia się przez żołądek. A do serca kobiety? No właśnie. Jak myślicie? Póki co, w kuchni Dzień Dobry TVN Dominika Fetraś, autorka bloga kulinarnego, przygotowała potrawy, którym nikt się nie oprze!
Dziś Bartek Jędrzejak tropił żubry oraz zimę. Co wspólnego mają zima i żubry? Jak zachowanie żubrów wpływa na nadejście zimy?
Torcik orzechowy z kukułkami, ciasto czekoladowe z chałwą oraz ciasteczka orzechowe z brusznicą. To nasze słodkie propozycje nie tylko do kawy! Bo słodkie wcale nie tuczy :)
W naszej kuchni Kinga Paruzel, kulinarna blogerka i uczestniczka pierwszej edycji programu "MasterChef", przygotowała dietetyczne desery. Skorzystajcie z jej przepisów i sprawdźcie, jak smakują "odchudzone" desery!
Z potrzeby i miłości do słodyczy tworzy biżuterię. Zrobione przez nią kolczyki, pierścionki, bransolety i ozdoby do włosów wyglądają tak apetycznie, że chciałoby się je zjeść. Poznajcie historię "słodkiego biznesu" Aleksandry Wołoszko. Pani Aleksandra jest samoukiem!
W naszej kuchni Beata Kartowicz i jej kuchnia pod kruszonką. Jak przygotować idealną kruszonkę? Jak smakuje cukinia faszerowana z farszem wegetariańskim i kruszonką, crumble z truskawkami, jabłkami i rabarbarem oraz polędwiczka wieprzowa w ziołowej kruszonce? Wśród przepisów znajdziecie też ten na szarlotkę z kruszonką!
Zawsze, jak mówi, była dużym dzieckiem, nigdy nie dorosła i lubiła wszystko, co jest różowe. Absolwentka AWF-u Katarzyna Ogonowska-Wąsik stworzyła słodkie miejsce we Wrocławiu, gdzie powstają babeczki, torty i lody.
Nie dość, że poniedziałek to jeszcze pochmurny ... dlatego postanowiliśmy poprawić państwu humor. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zaprezentowała dziś przepisy na słodkości!
Małe bezy z kremem kawowym, orzechowe cisteczka z gorącą czekoladą i kruche cisteczka w dwóch wersjach - z białą czekoladą i migdałowe - to słodkie propozycje Anny Starmach, którą gościliśmy w kuchni Dzień Dobry TVN. Skorzystajcie z prostych przepisów Anny i sami przygotujcie wyśmienite słodkości do kawy. Czujecie ten przyjemny, orzechowy zapach w kuchni?
Piotr Kucharski poleca coś słodkiego na mroźne dni. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował słodkości z mrożonych owoców: śliwek, truskawek i wiśni. Skorzystajcie z jego przepisów na: odwrócone ciasto ze śliwkami, muffinki z wiśniami i truskawkowe tiramisu.
Czy ciastka, które wyrabia Pani Aneta Górska mają tylko dobrze wyglądać, czy także dobrze smakować? Jak powstają takie cudeńka? Czy można u niej zamówić ciastka o dowolnym kształcie? Jakie miała najdziwniejsze zamówienie?
Andrzej Polan nie ustaje w swoich staraniach by osłodzić nam wakacje. Dziś przedstawił nam wariacje na temat budyniu: babeczki z borówkami i kokosowym kremem budyniowym, kokosowy krem budyniowy, sękacze z cytrynowym kremem budyniowym, a także przepyszny wianek ptysiowy z mango i kremem budyniowym
Kucharz Andrzej Polan i jego mali pomocnicy przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: maślane croissanty, ślimaczki i szlafroczki, czekoladę w szlafroku oraz ślimaczki z budyniem i rodzynkami. Zapraszamy na mikołajkowe gotowanie z mistrzem Polanem!