Jabłkowo-ananasowe Crumble
Składniki:
3 jabłka Szara Reneta lub innych twardych słodko-gruszkowych
1 puszka ananasa
6 łyżek cukier trzcinowy
50 ml brandy lub sherry Amontillado
3 łyżki żurawiny
szczypta cynamonu
sok z połowy cytryny + starta skórka
Crumble:
150 g mąki
3 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki drobnych płatków owsianych
garść pokruszonych płatków migdałowych
100g masła schłodzonego
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Obieramy jabłka i kroimy w dużą kostkę. Ananasa odsączamy i kroimy na duże kawałki. Rozgrzewamy teflonową patelnię. Wrzucamy połowę cukru i karmelizujemy. Wrzucamy na to jabłka, przyprawy, żurawinę i resztę cukru. Smażymy przez chwilę, dodajemy alkohol, sok z cytryny i skórkę, mieszamy i do stawimy na bok. W misce mieszamy mąkę i cukier, dodajemy pokrojone w kostkę masło i rękami rozcieramy je aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy płatki owsiane i migdały. Do wysmarowanego masłem i oprószonego cukrem naczynia żaroodpornego wykładamy jabłka, a na wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy 14-16 min aż góra będzie złotobrązowa. Podajemy ciepłą z lodami waniliowymi lub z jogurtem greckim.
Klasyczne włoskie ciasto jabłkowe - Torta di Mele
Składniki na tortownicę 22 cm:
150 g cukru białego
2 łyżki cukru brązowego
300 g mąki
3 jajka
60 g + 80 gr masła rozpuszczone
4 jabłka twarde soczyste jabłka
1 cytryna
1 torebka proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki, kropimy sokiem z cytryny aby zapobiec zbrązowieniu.
Rozdzielamy jajka. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone 80 gr masła. Mieszamy dokładnie. Dodajemy mleko, ponownie mieszając. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ponownie dokładnie mieszając. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Następnie dodajemy jabłka. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Roztapiamy resztę masła. Do tortownicy wylewamy masę, ruszamy nią tak aby kawałki jabłek równomiernie się rozłożyły. Na wierzch posypujemy wymieszaną bułką tartą z cukrem brązowym, polewamy pozostałym masłem. Pieczemy około 40 min, aż góra będzie ładnie ciemno-złocista. Mus z Zielonych jabłek z mascarpone z kruszonka piernikowa
4 zielone jabłka
sok z jednej pomarańczy i starta skórka
garść orzechów włoskich pokrojone
2 łyżki miodu
kardamon
250 g serka mascarpone
5 suchych pierników bez posypki i lukru
konfitura z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w kostkę, smażymy na teflonowej patelni aż zmiękną. Zestawiamy z ognia. Dodajemy sok z pomarańczy, miód, skórkę, kardamon i orzechy. Kruszymy pierniki. W pucharku wykładamy mus, na wierz układamy uformowaną 2 łyżkami łezkę z mascarpone, na niej łyżeczkę konfitury i posypujemy pokruszonymi piekarnikami.
Pieczone jabłka nadziewane masą orzechowo-marcepanową
Składniki:
2 jabłka
4 łyżki masy marcepanowej
po garści orzechów włoskich i laskowych
łyżka rodzynek namoczonych w gorącej wodzie (ewentualnie w porto)
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowane:
Jabłka umyć, osuszyć, ściąć górę odłożyć, wydrążyć nasiona nasienne, skropić wnętrze sokiem z cytryny. Posiekać orzechy bardzo drobno lub zmielić w blenderze. W miseczce wymieszać masę marcepanową z orzechami i namoczonymi rodzynkami. Nadziać jabłka. Włożyć na wierzch po łyżce masła. Przykryć zachowaną ściętą górą. Piec 20 min w 180 stopniach.
Szarlotka Le Targ
Ciasto:
2 szklanki maki pszennej
szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
3 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
1,5 jabłek
kostka masła
2 łyżki cynamonu
szklanka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
garść bułki tartej
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki i masło wykładamy na stolnice i siekamy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na pół i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Wyciągamy z lodówki jedną część i wałkujemy, wkładamy do formy i pieczemy na złoty kolor. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na zimne ciasto nakładamy mus jabłkowy i przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 stopni w piekarniku z termo obiegiem.
Przygotowanie musu jabłkowego:
Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plastry, do garnka wkładamy masło i jabłka, przesmażamy, dodajemy cukier. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy cynamon, mękę ziemniaczaną i bułkę tartą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN