Gruszki w koszyczkach z filo:
Składniki (na 12 sztuk):
6 twardych, równych gruszek
1 opakowanie ciasta filo
250 g ricotty
150 g twarogu (jak na sernik)
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
ok. 100 g masła (do wysmarowania filo)
skórka i sok z 1/2 cytryny
300 g cukru + 1,5 litr wody
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz sok z cytryny.
2. Gruszki obieramy ze skórki, pozostawiamy ogonek. Kroimy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne.
3. Wkładamy do gotującego się syropu i na niewielkim ogniu gotujemy ok. 20 minut.
4. Wyjmujemy gruszki i odstawiamy do odcieknięcia.
5. Każdy płat ciasta filo smarujemy masłem i układamy na sobie. Kroimy na kwadraty 10x10 cm i umieszczamy w formie do muffin tworząc koszyczek.
6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10-12 minut (do uzyskania złotego koloru).
7. Ricotte i twaróg mieszamy ze sobą, dodajemy skórkę z cytryny, cynamon oraz miód.
8. Do upieczonego koszyczka wkładamy łyżkę serka i ustawiamy gruszkę.
Gotowe!
Tarta "Leśna"
Składniki (na tartę prostokątną 35x11 cm):
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
2 żółtka
Środek:
150 g gorzkiej czekolady
150 g śmietanki kremówki (36%)
30 g masła
1/2 szklanki borówek
1/2 szklanki malin
1/2 szklanki jeżyn
Przygotowanie:
1. Łączymy ze sobą mąkę i cukier. Dodajemy zimne masło i rozcieramy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
2. Dodajemy żółtka i jak najmniejszą ilością ruchów łączymy w zwarte ciasto.
3. Rozwałkowujemy lekko i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.
4. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Wykładamy formę ciastem, wstawiamy do zamrażalnika na ok. 20 minut.
5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 12-15 minut.
6. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i zalewamy podgrzaną śmietanką.
7. Mieszamy delikatnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
8. Na dno wypieczonej tarty wysypujemy odrobinę owoców i zalewamy przygotowaną wcześniej czekoladą.
9. Po odczekaniu kilku minut układamy owoce na tarcie.
10. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Trufle czekoladowe (różne)
Składniki:
150 g czekolady mlecznej
100 g śmietanki kremówki (36%)
14 g masła
różne posypki - pokruszone orzeszki, ziarno kakao, kakao w proszku itp.
Przygotowanie:
1. Podgrzewamy śmietankę i zalewamy nią połamaną czekoladę.
2. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
3. Wylewamy do keksówki wyścielonej folią spożywczą.
4. Odstawiamy do "krystalizacji" na kilka godzin.
5. Po wyjęciu dzielimy na równe części i "turlamy" kulki lub inne kształty.
6. Gotowe trufle obtaczamy w ulubionych posypkach.
7. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Tort bezowy "San Escobar"
Składniki (na bezę 12 porcji)
Beza:
8 białek
350 g drobnego cukru
Mango curd:
Pulpa z 1 dojrzałego mango
100 g cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
15 g masła
2 jajka
250 bitej śmietany
owoce do dekoracji (wg uznania): borówki, truskawki, maliny, physalis,
karambola, pitachaya, gruszka nashi
Przygotowanie:
1. Białka ubijamy na pianę, tak aby nie było "wody" na dnie.
2. Stopniowo dosypując cukier, ubijamy aż masa będzie błyszcząca i sztywna.
3. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy 22 cm. Rozkładamy masę po równo. Wyrównujemy szpatułą górę oraz brzegi.
4. Pieczemy w temperaturze 120 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 2 godziny 15 minut.
5. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Robimy mango curd. W garnku umieszczamy cukier, sok z 1 cytryny oraz 2 jajka oraz pulpę z mango.
7. Mieszamy składniki do połączenia i podgrzewamy do temp. 80 stopni.
8. Zdejmujemy z gazu i dodajemy masło. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia.
9. Ubijamy śmietanę.
10. Składamy tort: na pierwszy płat wykładamy połowę ubitej śmietany, rzucamy część owoców, skrapiamy mango curd.
11. Kładziemy kolejną bezę, wykładamy śmietanę i na niej rozsmarowujemy mango curd.
12. Dekorujemy według własnego uznania egzotycznymi owocami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN