Słodki poranek w kuchni DDTVN

Dziś w naszej kuchni rządzili doktor biologii molekularnej i przyszły prawnik czyli Walentyn Pankiewicz i Michał Dziemianowicz. Panowie postanowili osłodzić nam piękny niedzielny poranek. Zobaczcie jakie smakołyki przygotowali.

Gruszki w koszyczkach z filo:

Składniki (na 12 sztuk):

6 twardych, równych gruszek

1 opakowanie ciasta filo

250 g ricotty

150 g twarogu (jak na sernik)

1 łyżka miodu

1/2 łyżeczki cynamonu

ok. 100 g masła (do wysmarowania filo)

skórka i sok z 1/2 cytryny

300 g cukru + 1,5 litr wody

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz sok z cytryny.

2. Gruszki obieramy ze skórki, pozostawiamy ogonek. Kroimy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne.

3. Wkładamy do gotującego się syropu i na niewielkim ogniu gotujemy ok. 20 minut.

4. Wyjmujemy gruszki i odstawiamy do odcieknięcia.

5. Każdy płat ciasta filo smarujemy masłem i układamy na sobie. Kroimy na kwadraty 10x10 cm i umieszczamy w formie do muffin tworząc koszyczek.

6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10-12 minut (do uzyskania złotego koloru).

7. Ricotte i twaróg mieszamy ze sobą, dodajemy skórkę z cytryny, cynamon oraz miód.

8. Do upieczonego koszyczka wkładamy łyżkę serka i ustawiamy gruszkę.

Gotowe!

Tarta "Leśna"

Składniki (na tartę prostokątną 35x11 cm):

Ciasto:

150 g mąki

100 g masła

50 g cukru

2 żółtka

Środek:

150 g gorzkiej czekolady

150 g śmietanki kremówki (36%)

30 g masła

1/2 szklanki borówek

1/2 szklanki malin

1/2 szklanki jeżyn

Przygotowanie:

1. Łączymy ze sobą mąkę i cukier. Dodajemy zimne masło i rozcieramy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

2. Dodajemy żółtka i jak najmniejszą ilością ruchów łączymy w zwarte ciasto.

3. Rozwałkowujemy lekko i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.

4. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Wykładamy formę ciastem, wstawiamy do zamrażalnika na ok. 20 minut.

5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 12-15 minut.

6. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i zalewamy podgrzaną śmietanką.

7. Mieszamy delikatnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.

8. Na dno wypieczonej tarty wysypujemy odrobinę owoców i zalewamy przygotowaną wcześniej czekoladą.

9. Po odczekaniu kilku minut układamy owoce na tarcie.

10. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę.

Trufle czekoladowe (różne)

Składniki:

150 g czekolady mlecznej

100 g śmietanki kremówki (36%)

14 g masła

różne posypki - pokruszone orzeszki, ziarno kakao, kakao w proszku itp.

Przygotowanie:

1. Podgrzewamy śmietankę i zalewamy nią połamaną czekoladę.

2. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.

3. Wylewamy do keksówki wyścielonej folią spożywczą.

4. Odstawiamy do "krystalizacji" na kilka godzin.

5. Po wyjęciu dzielimy na równe części i "turlamy" kulki lub inne kształty.

6. Gotowe trufle obtaczamy w ulubionych posypkach.

7. Wstawiamy na chwilę do lodówki.

Tort bezowy "San Escobar"

Składniki (na bezę 12 porcji)

Beza:

8 białek

350 g drobnego cukru

Mango curd:

Pulpa z 1 dojrzałego mango

100 g cukru pudru

sok wyciśnięty z 1 cytryny

15 g masła

2 jajka

250 bitej śmietany

owoce do dekoracji (wg uznania): borówki, truskawki, maliny, physalis,

karambola, pitachaya, gruszka nashi

Przygotowanie:

1. Białka ubijamy na pianę, tak aby nie było "wody" na dnie.

2. Stopniowo dosypując cukier, ubijamy aż masa będzie błyszcząca i sztywna.

3. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy 22 cm. Rozkładamy masę po równo. Wyrównujemy szpatułą górę oraz brzegi.

4. Pieczemy w temperaturze 120 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 2 godziny 15 minut.

5. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

6. Robimy mango curd. W garnku umieszczamy cukier, sok z 1 cytryny oraz 2 jajka oraz pulpę z mango.

7. Mieszamy składniki do połączenia i podgrzewamy do temp. 80 stopni.

8. Zdejmujemy z gazu i dodajemy masło. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia.

9. Ubijamy śmietanę.

10. Składamy tort: na pierwszy płat wykładamy połowę ubitej śmietany, rzucamy część owoców, skrapiamy mango curd.

11. Kładziemy kolejną bezę, wykładamy śmietanę i na niej rozsmarowujemy mango curd.

12. Dekorujemy według własnego uznania egzotycznymi owocami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości