Królowa Elżbieta II odznaczyła go Orderem Imperium Brytyjskiego.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć nie tylko ryb i sałatek, ale też wyśmienitych deserów. Babki, serniki, makowce - każdy ma swojego słodkiego faworyta. A co na Wigilię poda najlepsza cukiernik świata Nina Métayer?
Adam Małysz na stałe zapisał się na kartach historii polskiego sportu. Jego sukcesy do dziś budzą wielkie emocje wśród kibiców. W Wiśle stanęła nawet czekoladowa figura na cześć legendarnego skoczka.
Kiedy jego koledzy szli do prestiżowych liceów, on zdecydował się na zawodówkę. Nie spodziewał się wtedy, że pasja do tworzenia słodkich deserów będzie kluczem do kariery.
Jak ja przygotować w zaciszu własnej kuchni?
Rodzinna tradycja stała się sposobem na życie.
Prawie wszyscy lubią słodycze, jednak nie każdy nadaje się na cukiernika. Ten zawód wymaga zarówno zdolności manualnych, jak i kreatywności. Praca cukiernika polega na wytwarzaniu ciastek, tortów i innych słodyczy, a także na dbaniu o elementy dekoracyjne ciast.
Poznaj przepisy cukiernika Bartka Boratyna.
Jak go zrobić?
"Ta praca opiera się na tradycji".
Natalie Siderserf to cukierniczka z Teksasu. Utalentowana artystka z ciasta tworzy prawdziwe dzieła sztuki. W sieci pochwaliła się m.in. tortem ze swoją podobizną, wypiekiem w kształcie cebuli, pizzy czy bohaterów z bajek. Jak je wykonuje?
Piernik znany jest od wieków i choć przez cały rok można się nim delektować, to jak wiadomo, w Boże Narodzenie smakuje najlepiej. Śmiało można powiedzieć, że to polski symbol świąt. Poznajcie zatem piernikową pracownię Darka Menkusa, którą odwiedził Piotr Wojtasik.
Anna Wróbel z zawodu jest cukiernikiem. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak przygotować krem do tortu, nasączyć biszkopt i zblanszować czekoladę. Przyniosła do studia własnej roboty torty w kształcie pająka i muchy.
W Katowicach odbywa się Cake Festival Poland 2017, czyli pokaz prac cake crafterów z całego kraju. Na czym dokładnie polega ich praca? To jeszcze cukiernicy, czy już artyści? Ile prac można zobaczyć na festiwalu w tym roku? Na miejscu, w imieniu Dzień Dobry TVN, pojawiła się Daria Ładocha, która rozmawiała z organizatorka całego słodkiego zamieszania - Kinga Jakimowicz.
Księżna Kate i książę William przylatują do Polski. Z tej okazji w Dzień Dobry Wakacje postanowiliśmy przypomnieć historię ich miłości. Czy potwierdziły się ostatnie plotki o kryzysie w ich związku? Czy Kate i William przylecą do Polski z dziećmi? Gdzie będzie można ich spotkać w Warszawie i Gdańsku? O książęcej parze rozmawialiśmy się z naszą dziennikarką Barbarą Pasek.
Barry Colenso robi desery od 30 lat. Jest cukiernikiem brytyjskiej rodziny królewskiej. Ile dni przygotowywał tort ślubny dla Kate i Williama? Co najdziwniejszego zrobił z czekolady? Na spotkanie z cukiernikiem zapraszamy w niedzielę do Dzień Dobry Wakacje.
Dziś w naszej kuchni rządzili doktor biologii molekularnej i przyszły prawnik czyli Walentyn Pankiewicz i Michał Dziemianowicz. Panowie postanowili osłodzić nam piękny niedzielny poranek. Zobaczcie jakie smakołyki przygotowali.
Wielkanoc już za chwilę, dlatego warto pomyśleć o przyozdobieniu stołu i święconki. W kuchni Dzień Dobry TVN cukiernik Iga Sarzyńska pokazała, jak przyozdobić babeczki do święconki i wykonać tulipany z masy cukrowej.
W kuchnia Dzień Dobry TVN zaczęła się już wiosna. Z tej okazji Bartek Boratyn i jego wiosenne desery: truskawkowo-pistacjowa tarta francuska, bunt cytrynowo-tymiankowy, miętowo-czekoladowe doniczki, limonkowe cupcakes z kremem maślanym. Zobaczcie, jak Dorota Wellman i Marcin Prokop poradzili sobie z dekorowaniem babeczek.
Współcześni cukiernicy to prawdziwi artyści. Zamiast gliny używają masy cukrowej lub marcepanu, zamiast drewna - czekolady. Jak powstają cuda, które żal kroić? Jakimi umiejętnościami musi odznaczać się cukiernik? W Dzień Dobry TVN wszystko o pięknych i zdrowych, bo mało kalorycznych i łatwo przyswajalnych, tortach.
Nic tak nie poprawia nastroju, jak coś pysznego i słodkiego. w kuchni Dzień Dobry TVN cukiernik i pasjonat kuchni Bartek Boratyn przygotował słodkości idealne na jesienną chandrę. Na stole pojawiły się: kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą pod bezą, tort i mus gruszkowy z winiakiem. Na sam ich widok na twarzy pojawia się uśmiech.
Niedzielny poranek osłodził nam mistrz cukiernictwa - Paweł Małecki. W kuchni Dzień Dobry TVN, ku uciesze całej ekipy, przygotował: mus malinowo-czekoladowy, tartę cytrynową i gruszki karmelizowane pod owsiana kruszonką! Pycha!