Dzień Piekarza i Cukiernika. Dorota Gardias poznała tajemnicę przepisu na chleb na zakwasie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Tradycyjny chleb na zakwasie od Mirki Wilk
Tradycyjny chleb na zakwasie od Mirki Wilk
Pogoda na dziś
Pogoda na dziś
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Dorota Gardias udała się do jednej z warszawskich piekarni, by spotkać się z ludźmi, którzy każdego poranka wypiekają nam świeże pieczywo. W święto wszystkich piekarzy i cukierników poznaliśmy nie tylko kulisy ich pracy, ale także m.in. tajniki chleba na zakwasie.

Dzień Piekarza i Cukiernika - kiedy obchodzimy?

Zawodowi cukiernicy i piekarze obchodzą swoje święto 15 marca. Właśnie w tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa. Od najmłodszych lat zafascynowany był wszystkim, co związane z wypiekami. Pracował jako czeladnik piekarski w rodzinnym mieście – w 1770 roku zaczął pracę w przyklasztornej piekarni w Klosterbrück.

Podczas wojen i toczących się przez Europę chorób do zakonu przybywali biedni i głodni ludzie - Klemens Maria Hofbauer nikomu nie odmawiał pomocy. Warto dodać, że w późniejszym czasie przebywał przez 21 lat w Polsce. Podejmował się wówczas pracy duszpasterskiej. Do końca pozostawał wierny swojej największej pasji – wypiekaniu chleba.

Tajemnica chleba na zakwasie

Domowy chleb na zakwasie, robiony w tradycyjny sposób, może kojarzyć się ze smakiem dzieciństwa. A już na pewno, jeśli poczujemy jego zapach. Dorota Gardias poddała się prawdziwej uczcie zmysłów w rzemieślniczej piekarni na warszawskich Kabatach.

- Zaczynam od zrobienia zakwasu, który dojrzewa i wyrasta przez 24 h. Później robimy ciasto. Dodajemy zakwas. Następnie fermentacja jest blokowana i ciasto trafia do chłodni - mówił piekarz.

Pieczenie chleba na zakwasie – krok po kroku

  1. Pieczenie chleba na zakwasie rozpocznij od połączenia składników. W naczyniu wymieszaj dokładnie wszystkie podane składniki tak, by stanowiły jedną masę. Pamiętaj, aby nie urabiać ciasta zbyt długo, gdyż w przypadku mąki żytniej wpłynie to na gorszy smak chleba (dłużej należy wyrabiać ciasta pszenne).
    1. Naczynie z ciastem na chleb na zakwasie odstaw przykryte ścierką i poczekaj co najmniej 6 godzin. Możesz równie dobrze odstawić ciasto na całą noc.
      1. Do przygotowanych wcześniej form, np. keksówek, przełóż ciasto. Ważne, by wcześniej ścianki formy wysmarować tłuszczem, np. olejem słonecznikowym. Możesz również obsypać brzegi mąką. Ciasto na prosty i tradycyjny chleb na zakwasie wyrównaj w naczyniu i włóż je do rozgrzanego do 220℃ piekarnika (grzanie góra-dół). Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 200℃ i piecz jeszcze przez ok. 40–55 minut do momentu stwardnienia i zarumienienia się skórki chleba.
        1. Voilà! Domowy chleb na zakwasie jest już gotowy! Pozwól mu nieco wystygnąć, a następnie zabierz się do degustacji.

          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

          Zobac także:

          Autor: Oskar Netkowski

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Wyjątkowy prezent urodzinowy dla Doroty Wellman

          Wyjątkowy prezent urodzinowy dla Doroty Wellman

          Przed nami zmiana pogody: "Kropla chłodu". Kiedy spadnie śnieg?

          Przed nami zmiana pogody: "Kropla chłodu". Kiedy spadnie śnieg?

          Czy niedziela 3 marca jest handlowa?

          Czy niedziela 3 marca jest handlowa?

          Magdalena Stępień rozliczy się ze zbiórki na rzecz synka?

          Magdalena Stępień rozliczy się ze zbiórki na rzecz synka?

          Zmiana czasu w tym roku jest wyjątkowa

          Zmiana czasu w tym roku jest wyjątkowa

          Horoskop na niedzielę, 3 marca 2024 r. Cztery znaki mogą być szczególnie porywcze

          Horoskop na niedzielę, 3 marca 2024 r. Cztery znaki mogą być szczególnie porywcze

          Pogoda na niedzielę 3 marca. Jaką aurę przyniesie koniec tygodnia?

          Pogoda na niedzielę 3 marca. Jaką aurę przyniesie koniec tygodnia?

          Nie żyje Iris Apfel. Modowa influencerka miała 102 lata

          Nie żyje Iris Apfel. Modowa influencerka miała 102 lata

          Śmierć w brytyjskiej monarchii. Podano przyczynę

          Śmierć w brytyjskiej monarchii. Podano przyczynę

          Nie masz czasu, aby pysznie i zdrowo gotować? Z tymi mieszankami warzyw szybko przyrządzisz smaczne dania
          Materiał promocyjny

          Nie masz czasu, aby pysznie i zdrowo gotować? Z tymi mieszankami warzyw szybko przyrządzisz smaczne dania