Lukier królewski
Składniki:
95 g białek z kurzych jaj
500 g przesianego cukru pudru
25 ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Umieść w misie miksera białka.
Dodaj przesiany cukier puder i ucieraj na wolnych obrotach przez ok. 10 minut.
Po otrzymaniu kremowej konsystencji dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
Idealne ciastka maślane – pisanki i zajączek
Składniki:
200 g masła
125 g cukru pudru
2 żółtka
1 całe jajo
400 g mąki pszennej typ 500
Przygotowanie:
Utrzyj masło i cukier puder na jednolitą, puszystą masę.
Kolejno dodawaj żółtka i jajo.
Na koniec dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj.
Przygotowane ciasto schłodź w lodówce przez ok. 12 godzin.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na ok. 5 mm i wytnij interesujące Cię kształty.
Przez przez ok. 12 minut w temperaturze 180⁰ C.
Babeczki waniliowe idealne do święconki
Składniki suche:
250g mąki
180 cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
250 ml mleka
125 ml oleju
2 jajka
Przygotowanie:
Do naczynia wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu mieszamy skłądniki mokre: wodę, olej, jajka.
Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy krótko.
Następnie wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości.
Pieczemy 20 min w 200 st.
Masa cukrowa do tulipanów
Składniki:
550 g cukru pudru
1,5 łyżeczki stabilizatora CMC
1 łyżka gumy tragakantowej
60 ml zimnej wody
3/4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki glukozy
Przygotowanie:
Cukier puder i stabilizator CMC umieść w naczyniu żaroodpornym i zamieszaj różgą.
Przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Zalej żelatynę zimną wodą, odczekaj by napęczniała.
Wyjmij mieszaninę cukru pudru i CMC z piekarnika, dodaj gumę tragakantową, wymieszaj.
Następnie dodaj żelatynę, glukozę.
Zagnieć lub wymieszaj na średnich opbrotach, aż uzyskasz białą, jednolitą masę.
Owiń otrzymaną masę szczelnie w folię spożywczą.
Aby dokładnie zabezpieczyć przed wysychaniem włóż masę dodatkowo do plastikowego worka.
Pierniczki wielkanocne - piękna ozdoba wielkanocnego stołu
Składniki:
220 g miodu naturalnego
130 g brązowego cukru
2 łyżki przyprawy piernikowej
Szczypta soli
2 łyżeczki sody
230 g masła
1 jajo
510 g mąki pszennej TYP 500
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej podgrzej miód, cukier przyprawę i sól, do rozpuszczenia cukru.
Dodaj sodę i masło, wymieszaj.
Pozostaw do ostygnięcia.
Dodaj jajko, wymieszaj.
Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie ciasto wałkuj na grubość ok. 3 mm, wycinaj wybrane kształty.
Piecz w temperaturze 180⁰C.
Ciasteczka kakaowe - ziemia do cukrowych tulipanów
Składniki:
200 g masła
125 g cukru pudru
2 żółtka
1 całe jajo
100 g kakao
300 g mąki pszennej typ 500
Przygotowanie:
Utrzyj masło i cukier puder na jednolitą, puszystą masę.
Kolejno dodawaj żółtka i jajo.
Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z kakao, delikatnie wymieszaj.
Przygotowane ciasto schłodź w lodówce przez ok. 12 godzin
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na ok. 5 mm.
Piecz przez ok. 12 minut w temperaturze 180⁰C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN