Słodkie i efektowne przekąski na Halloween. Jak je przygotować?

Słodkie i efektowne przekąski na Halloween. Jak je przygotować?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Straszne przysmaki na Halloween
Straszne przysmaki na Halloween
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Obchody Halloween wymagają odpowiedniego przygotowania. Wiedzą o tym zwłaszcza rodzice, którzy ostatniego dnia października pragną zaskoczyć swoje pociechy nietuzinkowymi przekąskami. Jak przygotować efektowne przysmaki, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym? W Dzień Dobry TVN na to pytanie odpowiedział cukiernik Bartek Boratyn.

Słodkie przysmaki na Halloween - jak je przygotować?

Gotowe przekąski na Halloween dostępne są w wielu sklepach, jednak własnoręczne przygotowanie różnorodnych słodkości pozwala spędzić miło czas z dziećmi. Kuchenne eksperymenty mogą stanowić doskonały wstęp do wspólnego świętowania. Powinny docenić je nawet osoby narzekające na brak umiejętności kulinarnych. Miłośnicy prostych rozwiązań mogą postawić na specjał w postaci "krwawych oczu".

- Kupujemy ciastko czekoladowe, które ma w środku krem. Najlepiej biały, żeby imitował gałkę oczną. Do tego używamy sobie takich gotowych pisaków, które możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Używamy niebieskiego oraz zielonego. Nakładamy na ten krem, na rozdzielone ciasteczko. Do tego używamy kolorowych draży. Te przekrwione żyły również domalowujemy pisakiem, ale czerwonym - wyjaśnił Bartek Boratyn.

Czekoladowe doniczki z robakami na Halloween

Kolejny przysmak, który 31 października spotka się z uznaniem nawet najbardziej wymagających smakoszy, to "czekoladowe doniczki z robakami". Jak je przyrządzić?

Składniki:

  • 1 galaretka owocowa czerwona lub różowa;
  • 200 g masła;
  • 360 g mąki pszennej;
  • 125 g cukru;
  • 20 g kakao;
  • 250 g mascarpone;
  • 200 g śmietanki 36%;
  • 100 g ciemnej czekolady;
  • całe opakowanie plastikowych słomek do picia.

Przygotowanie:

  1. Masło zagnieść z pozostałymi składnikami na kruszonkę, wysypać na blachę do pieczenia i upiec.
  2. Mascarpone ubić ze śmietanką, a następnie połączyć z czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Odstawić do lodówki.
  3. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie ostudzoną wlać do przygotowanych wcześniej rurek (złączyć całą paczkę rurek do picia gumką). Odstawić do zastygnięcia.
  4. Kubeczki wypełnić kremem i warstwą kruszonki. Powtórzyć czynności, a na samą górę nałożyć robaki z galaretki.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości