W kuchni Dzień Dobry TVN polskie dania prosto z Londynu w wykonaniu Zuzy Zak. Sprawdź jej sposoby na ten przysmak w wersji na słodko i słono. To uniwersalne danie, które przypadnie do gustu i starszym i młodszym.
Przepis na ciasto na pierogi Zuzy Zak
Składniki:
- 300g mąki
- 1 żółtko
- Szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 150-160 gorącej wody
Sposób przygotowania:
- 1Wsypujemy mąkę i sól do miski. Następnie wlewamy wodę trochę odmierzonej gorącej wody i łączymy ręką. Dodajemy inne składniki i dalej wyrabiamy ciasto, dodając więcej wody, jeśli jej potrzebuje.
- 2Kiedy już powstania jedna masa, wykładamy na stolnicę i gnieciemy przez ok. 7 minut. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i pozwalamy odpocząć przez ok. 20 minut.
Przepis na słony farsz do pierogów Zuzy Zak
Składniki:
- 200 g kapusty, drobnie pokrojonej
- 20 g boczku w kawałeczkach/bekonu czy czegoś podobnego na zasmażki
- 1/2 cebuli, drobnie pokrojonej
- 120 g bryndzy lub fety w kawałkach
- sól i pieprz
- białko
- 15 g masła
Sposób przygotowania:
- 1Topimy masło i smażymy kapustę z łyżką wody pod przykrywką ok. 10 minut.
- 2Oddzielnie smażymy boczek, po kilku minutach dodajemy cebulę.
- 3Smażymy, aż będą złociste i trochę chrupiące (odkładamy trochę na okrasę).
- 4Łączymy z kapustą, doprawiamy.
- 5Chłodzimy, następnie dodajemy bryndzę czy fetę i mieszamy.
Przepis na słodki farsz do pierogów Zuzy Zak
Składniki:
- 70 g kaszy gryczanej, ugotowanej z 25 g masła
- szczypta soli
- 200 g twarogu
- 1 1/2 łyżki cukru drobnego
Sposób przygotowania:
- 1Rozgnieć twaróg, dodaj cukier, sól oraz kaszę i wymieszaj.
Sposób przygotowania pierogów Zuzy Zak
- 1Rozgrzewamy duży garnek solonej wody.
- 2Rozwałkowujemy ciasta bardzo cienko.
- 3Wykrajamy sobie kółeczka i lepimy pierogi.
- 4Gotujemy na wodzie, aż wypłyną, potem dajemy im jeszcze z dwie minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
- 5Podsmażamy na masełku i podajemy z cukrem lub smażoną cebulką i boczkiem.
Zobacz także:
Źródło: Zuza Zak
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN