Pierogi ziemniaczane - przepis Haliny Czekanowskiej

Pierogi ziemniaczane
Pierogi ziemniaczane Haliny Czekanowskiej
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Na ulicach Ukrainy możemy kupić czeburieki, czyli pierogi wypełnione mięsnym farszem, najczęściej baraniną. Od babuszki możemy również kupić bilaszki lub inaczej pirożki bądź watruszki – jest to rodzaj bułek drożdżowych ze słodkim bądź pikantnym nadzieniem, smażonych na głębokim tłuszczu. Sprawdź, jak przygotować pierogi pani Halinki z autorskiego przepisu Haliny Czekanowskiej.

Pani Halina Czekanowska drugiego dnia po tym, kiedy Rosja dokonała zbrojnej agresji na Ukrainę, w świetlicy wrocławskiej katedry greckokatolickiej, zorganizowała pierogarnię i punkt pomocy na czas wojny. W tym działaniu wsparło ją nie tylko duchowieństwo, ale także konsul generalny Ukrainy w stolicy Dolnego Śląska Jurij Tokar. Dzięki temu całymi dniami, wraz z kilkunastoma innymi Ukrainkami, w tym córką Kasią i wnuczką, lepią ciasto z różnymi farszami.

Pierogi z ziemniakami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    • 3 cebule
      • olej
        • 500 g mąki pszennej
          • jajko (może być ale nie musi)

            Sposób przygotowania pierogów z ziemniakami

            1. Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz olej np. rzepakowy. Olej oraz inne oleje o delikatnym smaku również się sprawdzą. Wlej szklankę gorącej, przegotowanej wody (250 ml) i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Na początku, jeśli ciasto jest gorące, możesz je zamieszać łyżką. Ciasto wyrabiać, aż stanie się elastyczne.
              1. Ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić i zmielić.
                1. Cebulę podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Następnie dodać do ziemniaków. Zamieszać, aż powstanie jednolita masa.
                  1. Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego okręgi, a następnie nakładać do nich łyżkę farszu.
                    1. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia.
                      1. Po wrzuceniu pierogów do wody, przemieszać delikatnie łyżką drewnianą, aby nie przywarły do dna garnka. Wyciągać łyżką cedzakową.

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: Halina Czekanowska

                        Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana