Jak lepić pierogi? Sprawdzony przepis od zespołu "Powsinianie"

Lepimy pierogi z paniami z zespołu Powsinianie
Każdy ma swój sposób lepienia pierogów. Ulubiona technika zazwyczaj jest wyniesiona z rodzinnego domu czy zapożyczona od babć. Wzory na lepienie pierogów można także znaleźć w internecie czy książkach kucharskich. Stanowią one niekończącą się kopalnię inspiracji. Jaki przepis na pyszne pierogi na zespół "Powsinianie"? Sprawdziła to Kinga Burzyńska.

Dla osób zabieganych dobrym rozwiązaniem jest maszynka do lepienia pierogów oraz inne, równie pomysłowe urządzenia, które redukują do minimum czas potrzebny do przygotowania tych tradycyjnych specjałów. To świetne rozwiązania dla tych, którzy kochają domowe jedzenie, jednak nie mają zbyt wiele czasu na wycinanie i dekorację brzegów pierogów.

Jak szybko lepić pierogi?

Lepienie pierogów w domu jest dla wielu dużą przyjemnością i dużo osób przyznaje, że czynność ta działa na nich nawet odstresowująco. Są też jednak osoby, które doceniają smak ręcznie robionych pierogów, ale nie lubią etapu ich wycinania, zawijania czy formowania dekoracyjnych krawędzi. Dlatego w odpowiedzi na takie potrzeby powstały urządzenia, które mają za zadanie cały ten proces nieco ułatwić.

Zobacz też: Przepisy na pierogi z tradycyjnego ciasta. Niebo w gębie >>>

DDTVN

Jaki przyrząd do lepienia pierogów zakupić, aby ułatwić sobie pracę? Na rynku jest ich co najmniej kilka. Jednym z nich jest pierożnica. To rodzaj formy z otworami. Zasada jej działania jest bardzo prosta. Nakłada się na jej całą płaszczyznę rozwałkowane ciasto, a w zagłębieniach umieszcza farsz. Następnie przykrywa kolejną warstwą ciasta. Na koniec wystarczy wyrównać całość wałkiem. Pierożki powinny same wypaść po drugiej stronie formy. Jedynym minusem pierogów wykonanych za pomocą pierożnicy jest to, że nie mają one ozdobnych brzegów. Przydatny w kuchni na pewno będzie też metalowy wykrawacz z karbowanymi krawędziami i drewnianą rączką. Za jego pomocą można wykroić idealny kształt pierogów. Wystarczy jedynie lekko docisnąć go do ciasta.

Zobacz też: Jak zrobić ciasto na pierogi? Przepisy na pierogi z rabarbarem, z truskawkami oraz z bobem i miętą >>>

Przy robieniu pierogów w większej ilości przyda się też na pewno radełko. Jest to ostry przyrząd, który służy do wycinania równych kół w cieście, z których potem powstają pierogi.

Maszynka do lepienia pierogów to z kolei pomocny sprzęt, który może być wykonany z plastiku lub metalu. Co ciekawe takie urządzenie można spotkać np. w kształcie serca (idealny prezent na Walentynki!). Metalowa pierogarka z rzędem otworów umożliwia włożenie kilku porcji pierogów na raz. Najpierw na jej wierzch nakłada się podłużny pas ciasta, w zagłębieniach umieszcza farsz, a następnie przeciąga dźwignię, co powoduje zamknięcie pierogów. W ten sposób można otrzymać aż sześć sztuk naraz. To świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu, aby ręcznie zawijać ciasto lub po prostu nie mają do tego cierpliwości lub zdolności manualnych.

Pierogi można także szybko lepić przy użyciu specjalnej foremki. Jak to zrobić? Otóż po wyrobieniu i rozwałkowaniu ciasta należy z niego wyciąć kółka. Można to zrobić za pomocą szklanki czy lejka. Ważne, aby kształtem pasowały one do urządzenia do lepienia pierogów. Następnie umieszcza się je w plastikowej foremce, a w ich środek nakłada wcześniej sporządzony farsz. Potem wystarczy foremkę zacisnąć i gotowe! Pierożki przy użyciu takiego prostego gadżetu będą miały idealny kształt oraz dekoracyjnie ozdobione boki w przeciągu zaledwie kilku chwil.

Ozdobne lepienie pierogów – jak udekorować brzegi?

Sztuka lepienia pierogów nie jest rzeczą trudną, jednak wymaga pewnej wprawy, do której dochodzi się z czasem. Nie ma złotej recepty na to, jak zrobić pierogi w jak najkrótszym czasie – szybkie lepienie jest umiejętnością, która przychodzi wraz z doświadczeniem. Podobnie jak technika dekoracji ich brzegów. Nie ma jednej metody, dla każdego bowiem idealny kształt pieroga oraz jego zamknięcie oznacza coś innego. Jedno jednak jest pewne – lepienie pierogów maszynką nie da takiego efektu jak technika ręczna.

Zobacz też: Jaką mąkę wybrać na pierogi bezglutenowe? >>>

Zatem, jak zamknąć pierogi? Falbanka jest tym rodzajem wykończenia, która cieszy się chyba największą popularnością. Aby ją wykonać, należy po nałożeniu farszu do pierogów nieco spłaszczyć ich krawędzie, a następnie kciukiem zagiąć (co ok. 1 cm) ciasto do wewnątrz. Zaletą takiego sposobu lepienia pierogów jest to, że w czasie gotowania podwójnie zawinięte brzegi chronią farsz przed wypłynięciem. Innym rozwiązaniem jest wykonanie na krawędziach wzoru w paski. Wystarczy na brzegach odcisnąć ząbki widelca, aby stworzyć proste, ale dekoracyjne wykończenie.

Jakie inne techniki warto wykorzystać? Warkocz stanowi chyba najbardziej efektowny wzór. Aby go wykonać, należy nałożyć do środka pieroga nieco mniej farszu tak, aby brzegi były dość szerokie. Następnie zawija się je pod kątem do środka, lekko dociskając kciukiem. To świetny sposób na to, jak ulepić pierogi, które swoim wyglądem zachwycą gości.

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości