Przepisy kulinarne

Przepis na pierogi czekoladowe z malinami i pyszną zupę z wiśniami!

Jola Caputa była gościem w studiu Dzień Dobry TVN i przygotowała specjalnie dla nas pyszne owocowe dania. Zobacz, jak przygotować pierogi czekoladowe z malinami, zupę wiśniową czy leniwe z sosem jagodowym!

Zobacz też: Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki


Jola Caputa od kilku lat dzieli się swoim kucharskim doświadczeniem i pasją za pośrednictwem Internetu i niezmiennie podbija serca tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji. Tym razem zaprasza do rodzinnej kuchni wraz z synem i córką. Dzięki Joli będzie tradycyjnie, za sprawą Grzegorza nieco ostro, a z Sylwią baaardzo słodko...

Tajemnicą jej kuchni są prostota i fenomenalny smak. Nie znajdziemy tu wyszukanych składników i drogich dodatków – w kuchni Joli królują rodzime przysmaki i sezonowe pyszności. Tradycyjne przepisy z nutką autorskich modyfikacji na potrawy znane i mniej znane… No i ten niezrównany smak domowej kuchni.

Pierogi czekoladowe z malinami

Składniki:

Farsz na pierogi:

  • 250 g białego sera
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka malin
  • Ciasto na pierogi:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka ciepłej wody (u mnie szklanka ma zawsze 250 ml)

Dodatkowo:

  • świeże maliny
  • śmietana

Niezbędny sprzęt:

  • Wałek
  • szklanka 250 ml

Racuchy z czerwoną porzeczką

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 400 g kefiru
  • 50 g cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • czerwona porzeczka 250 g
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
racuchy z porzeczkami

Fot. EastNews / Tomasz Urbanek

Zupa z wiśniami

Składniki na zupę:

  • 1 kg wiśni
  • 2 l wody
  • 4 łyżki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 kubeczek śmietany 18%

Składniki na makaron:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • mąka do posypywania

Leniwe z sosem jagodowym

Składniki na leniwe:

  • 250 g zmielonego sera białego
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki
  • Składniki na sos:
  • 0,5 kg jagód
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • cukier
owocowa kuchnia

Fot. EastNews / Tomasz Urbanek

Więcej:

Co sądzisz o tym artykule?
69
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0