Mąka do pizzy stanowi podstawowy składnik ciasta, który decyduje nie tylko o jego jakości, ale również o walorach smakowych. Do wypieku tradycyjnego ciasta włoskiego stosuje się mąkę do pizzy typ 00, która jest drobno zmielona i bogata w gluten. Pizzę przygotuje się także na bazie mąki pełnoziarnistej lub mieszaniny mąk bezglutenowych.

Mąka do pizzy ma decydujący wpływ na jakość ciasta. Wybór zależy głównie od tego, jaką pizzę finalnie chce się otrzymać. Wyróżnia się wiele typów mąki, natomiast do wypieku pizzy najczęściej zastosowanie ma mąka pszenna typ 450 lub 550.

Mąka do pizzy - jaką stosować?

Mąka do pizzy w dużym stopniu decyduje o jakości otrzymanego ciasta. Najczęściej stosowanym rodzajem mąki do wypieku ciasta na pizzę jest mąka pszenna bogata w gluten, czyli mieszaninę białek roślinnych - gliadyny i gluteniny. Gluten sprawia, że ciasto jest bardziej sprężyste i elastyczne, a tym samym podatniejsze na wyrabianie. Ponadto gluten zapewnia odpowiednią strukturę i konsystencję ciasta. Na rynku dostępne są różne typy mąki pszennej. Najpopularniejszymi typami mąki do pizzy jest mąka pszenna typ 450 oraz 550. Z mąki typ 450 otrzymuje się pizzę na cienkim i miękkim spodzie, natomiast na bazie mąki typ 550 wypieka się ciasto cienkie i kruche.

Mąka do pizzy typ 00 - co to takiego?

Mąka na pizzę typ 00 jest tradycyjnym rodzajem mąki, na bazie której wypieka się oryginalną pizzę włoską. Ciasto do pizzy przygotuje się z różnych typów mąk, zarówno zwykłej pszennej, która powszechnie stosowana jest do wypieku pieczywa, jak też z mąki tortowej. Należy jednak pamiętać, że dobór mąki do pizzy decyduje nie tylko o jakości ciasta, ale również o jego walorach smakowych. Pizza przyrządzona na bazie mąki typ 00 swoim smakiem przypomina tradycyjną pizzę włoską, która uznawana jest za unikalną i najlepszą. Ciasto wypiekane na bazie mąki do pizzy typ 00 jest miękkie i delikatne. Ten typ mąki cechuje się wysokim stopniem zmielenia, dzięki czemu mąka 00 jest niezwykle lekka. Mąka do pizzy typ 00 zawiera dużą ilość glutenu, który nadaje ciastu optymalną sprężystość i pożądaną konsystencję. W Polsce włoska mąka do pizzy jest jednak trudno dostępna, dlatego jej zamiennikiem jest mąka pszenna typ 450 lub typ 550.

Mąka bezglutenowa do pizzy - dla kogo?

Mąka do pizzy typ 00, 450 lub 550 to produkty bogate w gluten, które w przypadku celiakii oraz alergii na gluten, są bardzo szkodliwy dla organizmu. Gluten występuje nie tylko w mące pszennej, ale również w mące żytniej, orkiszowej czy jęczmiennej. Z tego powodu, mając w rodzinie osobę z celiakią lub alergią, konieczne jest zrezygnowanie z wypieku pizzy na bazie tych rodzajów mąk. Nie wiąże się to jednak z całkowitym wykluczeniem domowej pizzy z jadłospisu. Wystarczy jedynie zastosować bezglutenową mąkę do pizzy . Wypiekanie pizzy bezglutenowej wiąże się zwykle z koniecznością połączenia ze sobą różnych rodzajów mąk, aby otrzymać dobrej jakości mąkę do pizzy. Gotowe mieszanki bezglutenowe często są wzbogacane o substancje dodatkowe, które też niekiedy są przyczyną alergii i niepożądanych objawów. Do mąk bezglutenowych należą m.in.: gryczana, kukurydziana, ryżowa, z tapioki, z sorgo, amarantusowa, sojowa, z ciecierzycy. Dobrym rozwiązaniem na bezglutenową mąkę do pizzy jest wymieszanie ze sobą mąki gryczanej, ryżowej i jaglanej. Smaczną pizzę o chrupiącym cieście z zewnątrz i miękkim w środku otrzyma się, łącząc ze sobą mąkę ryżową z mąką z tapioki, z ciecierzycy oraz z sorgo.

Pełnoziarnista mąka do pizzy - dlaczego jest zdrowsza niż pszenna?

Pełnoziarnista mąka na pizzę jest zdrowszym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej. Najbardziej zaleca się stosować mąkę razową typ 2000 lub typ 1850. W procesie produkcji mąki pełnoziarnistej nie oczyszcza się ziaren, dlatego ten typ mąki jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak: fosfor, magnez, żelazo oraz cynk. Minerały te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę układów: nerwowego, mięśniowego, sercowo-naczyniowego oraz krwiotwórczego. Ponadto wzmacniają naturalną odporność organizmu, zmniejszając podatność na zachorowania, poprawiają też kondycję skóry, włosów i paznokci. Mąka pełnoziarnista w przeciwieństwie do tradycyjnej mąki pszennej dostarcza również dużej ilości błonnika pokarmowego. Związek ten reguluje perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom oraz przyspiesza procesy przemiany materii, co sprzyja odchudzaniu. Błonnik pokarmowy przyczynia się także do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy, chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego oraz zawałom serca i udarom mózgu. Ciasto na bazie pełnoziarnistej mąki do pizzy ma nieco inny smak, dlatego może stanowić urozmaicenie tego tradycyjnego włoskiego dania.

Zobacz film: Pizza - kulinarna rozpusta. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
65
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0