Deser z tapioki na 4 sposoby - najlepsze przepisy

Deser z tapioki na 4 sposoby - najlepsze przepisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Tapioka to kasza z manioku, która jest podstawowym składnikiem kuchni krajów Ameryki Południowej i Afryki. Może występować w formie mąki lub drobnych kuleczek, które zwiększają swoją objętość po ugotowaniu. Jest lekkostrawna i bezglutenowa - doskonale nadaje się dla osób z celiakią czy problemami żołądkowymi. Jakie desery można z niej przygotować?

Istnieje wiele przepisów na deser z tapioki - to różnego rodzaju puddingi, kremy do ciast, a nawet naleśniki. Jej naturalny smak łatwo daje się modyfikować i pasuje do wielu wariantów. Wiedząc, co to jest tapioka i jak ją przyrządzić, możemy tworzyć wyjątkowe połączenia kulinarne. Przygotowaliśmy cztery najciekawsze propozycje na tapiokę w formie deseru.

Czekoladowy pudding z tapioki - przepis

Budyń lub pudding to jeden z najpopularniejszych pomysłów na wykorzystanie tapioki. Może być wykonywany w różnych wersjach - o smaku waniliowym, z nutą cynamonu lub dodatkiem mleka kokosowego. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżych owoców. My proponujemy przepis na budyń z tapioki o smaku czekoladowym.

Składniki (na 2 porcje):

  • ½ szklanki tapioki (w formie perełek);
  • 1 szklanka wody;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1-2 łyżki cukru;
  • 4 łyżki kakao;
  • kilka kostek czekolady do dekoracji;
  • garść malin.

Przygotowanie:

  1. Odmierzamy porcję perełek tapioki, zalewamy je wodą i odstawiamy na co najmniej pół godziny.
  2. Dodajemy mleko, cukier oraz kakao i trzymamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Jak gotować tapiokę, by nie była surowa? Należy zwrócić uwagę na jej strukturę - powinna zrobić się szklista.
  3. Kiedy pudding z tapioki zgęstnieje, przekładamy masę do salaterek lub szklanek i dekorujemy pokruszonymi kostkami czekolady i świeżymi malinami.

Przepis na deser z tapioki z mango

Skrobia z manioku jest neutralna w smaku, lecz jeśli ugotujemy ją na mleku i podamy z dodatkiem owoców, efekt będzie doskonały. Tapioka z malinami, truskawkami, kiwi, a może ananasem? Możliwości jest mnóstwo, dlatego warto poszukać ulubionego połączenia. Jedno z najlepszych to miks tapioki i mango.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml);
  • ¼ szklanki tapioki (w kształcie perełek);
  • 4 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • 1 średniej wielkości mango.

Przygotowanie:

  1. Granulki tapioki zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na około pół godziny.
  2. Dodajemy cukier (również ten waniliowy) i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, a kuleczki zrobią się szkliste.
  3. Odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Mango obieramy ze skórki i miksujemy. Można dodać odrobinę soku z cytryny i cukru do smaku.
  5. Deser z tapioki i mleka kokosowego układamy w szklankach lub słoikach warstwami - na przemian masa z tapioki i mus mango. Całość można udekorować świeżymi listkami mięty, borówkami lub innymi owocami sezonowymi. Podajemy schłodzony. 

Brazylijskie naleśniki z tapioki

Wśród tradycyjnych dań sprzedawanych na ulicach Brazylii znajdziemy naleśniki wykonane z tapioki, które mogą być podawane na słodko, ale także z mięsem lub serem. Wykonuje się je zupełnie inaczej niż naleśniki, które znamy.

Składniki (na 4 porcje):

  • ¾ szklanki mąki z tapioki;
  • 100 ml wody;
  • szczypta soli;
  • dodatki do podania: banan, wiórki kokosowe, cynamon, jogurt naturalny, syrop z agawy.

Przygotowanie:

  1. Mąkę łączymy z wodą i solą, tak by powstała gęsta, dość sypka masa.
  2. Rozgrzewamy suchą patelnię o nieprzywierającej powłoce i przez sitko przesiewamy masę z tapioki, tworząc placek o grubości pół centymetra. Zostawiamy na patelni na kilka minut, a następnie kładziemy dodatki - w wersji na słodko na przykład wiórki kokosowe, cynamon, plasterki banana i odrobinę syropu z agawy.
  3. Składamy na pół i smażymy jeszcze przez chwilę.
  4. Gotowe naleśniki z tapioki można polać słodkim mlekiem skondensowanym lub, w wersji light, jogurtem naturalnym. Podajemy na ciepło.

Ciasto z tapioki - przepis

Wśród przepisów na desery z tapioki nie mogło zabraknąć ciasta. Proponujemy placek z dodatkiem kokosu, który sprawdzi się również jako lekkie śniadanie czy przekąska, którą zabierzemy do pracy.

Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):

  • 100 g tapioki;
  • 700 ml mleka;
  • 50 g cukru;
  • 80 g wiórek kokosowych;
  • 3 jajka;
  • 1 banan;
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Mleko gotujemy wraz z cukrem i szczyptą soli.
  2. Dodajemy tapiokę oraz połowę wiórków kokosowych i gotujemy do momentu, aż kuleczki zrobią się przejrzyste.
  3. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy, po czym dodajemy roztrzepane jajka.
  4. Masę przelewamy na wyłożoną papierem blachę. Na powierzchni układamy plasterki banana i posypujemy resztą wiórków kokosowych.
  5. Pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180℃. Można podawać na ciepło lub zimno.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości