Istnieje wiele przepisów na deser z tapioki - to różnego rodzaju puddingi, kremy do ciast, a nawet naleśniki. Jej naturalny smak łatwo daje się modyfikować i pasuje do wielu wariantów. Wiedząc, co to jest tapioka i jak ją przyrządzić, możemy tworzyć wyjątkowe połączenia kulinarne. Przygotowaliśmy cztery najciekawsze propozycje na tapiokę w formie deseru.
Czekoladowy pudding z tapioki - przepis
Budyń lub pudding to jeden z najpopularniejszych pomysłów na wykorzystanie tapioki. Może być wykonywany w różnych wersjach - o smaku waniliowym, z nutą cynamonu lub dodatkiem mleka kokosowego. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżych owoców. My proponujemy przepis na budyń z tapioki o smaku czekoladowym.
Składniki (na 2 porcje):
- ½ szklanki tapioki (w formie perełek);
- 1 szklanka wody;
- 1 szklanka mleka;
- 1-2 łyżki cukru;
- 4 łyżki kakao;
- kilka kostek czekolady do dekoracji;
- garść malin.
Przygotowanie:
- Odmierzamy porcję perełek tapioki, zalewamy je wodą i odstawiamy na co najmniej pół godziny.
- Dodajemy mleko, cukier oraz kakao i trzymamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Jak gotować tapiokę, by nie była surowa? Należy zwrócić uwagę na jej strukturę - powinna zrobić się szklista.
- Kiedy pudding z tapioki zgęstnieje, przekładamy masę do salaterek lub szklanek i dekorujemy pokruszonymi kostkami czekolady i świeżymi malinami.
Przepis na deser z tapioki z mango
Skrobia z manioku jest neutralna w smaku, lecz jeśli ugotujemy ją na mleku i podamy z dodatkiem owoców, efekt będzie doskonały. Tapioka z malinami, truskawkami, kiwi, a może ananasem? Możliwości jest mnóstwo, dlatego warto poszukać ulubionego połączenia. Jedno z najlepszych to miks tapioki i mango.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml);
- ¼ szklanki tapioki (w kształcie perełek);
- 4 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 1 średniej wielkości mango.
Przygotowanie:
- Granulki tapioki zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na około pół godziny.
- Dodajemy cukier (również ten waniliowy) i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, a kuleczki zrobią się szkliste.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Mango obieramy ze skórki i miksujemy. Można dodać odrobinę soku z cytryny i cukru do smaku.
- Deser z tapioki i mleka kokosowego układamy w szklankach lub słoikach warstwami - na przemian masa z tapioki i mus mango. Całość można udekorować świeżymi listkami mięty, borówkami lub innymi owocami sezonowymi. Podajemy schłodzony.
Brazylijskie naleśniki z tapioki
Wśród tradycyjnych dań sprzedawanych na ulicach Brazylii znajdziemy naleśniki wykonane z tapioki, które mogą być podawane na słodko, ale także z mięsem lub serem. Wykonuje się je zupełnie inaczej niż naleśniki, które znamy.
Składniki (na 4 porcje):
- ¾ szklanki mąki z tapioki;
- 100 ml wody;
- szczypta soli;
- dodatki do podania: banan, wiórki kokosowe, cynamon, jogurt naturalny, syrop z agawy.
Przygotowanie:
- Mąkę łączymy z wodą i solą, tak by powstała gęsta, dość sypka masa.
- Rozgrzewamy suchą patelnię o nieprzywierającej powłoce i przez sitko przesiewamy masę z tapioki, tworząc placek o grubości pół centymetra. Zostawiamy na patelni na kilka minut, a następnie kładziemy dodatki - w wersji na słodko na przykład wiórki kokosowe, cynamon, plasterki banana i odrobinę syropu z agawy.
- Składamy na pół i smażymy jeszcze przez chwilę.
- Gotowe naleśniki z tapioki można polać słodkim mlekiem skondensowanym lub, w wersji light, jogurtem naturalnym. Podajemy na ciepło.
Ciasto z tapioki - przepis
Wśród przepisów na desery z tapioki nie mogło zabraknąć ciasta. Proponujemy placek z dodatkiem kokosu, który sprawdzi się również jako lekkie śniadanie czy przekąska, którą zabierzemy do pracy.
Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):
- 100 g tapioki;
- 700 ml mleka;
- 50 g cukru;
- 80 g wiórek kokosowych;
- 3 jajka;
- 1 banan;
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Mleko gotujemy wraz z cukrem i szczyptą soli.
- Dodajemy tapiokę oraz połowę wiórków kokosowych i gotujemy do momentu, aż kuleczki zrobią się przejrzyste.
- Zestawiamy z ognia i lekko studzimy, po czym dodajemy roztrzepane jajka.
- Masę przelewamy na wyłożoną papierem blachę. Na powierzchni układamy plasterki banana i posypujemy resztą wiórków kokosowych.
- Pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180℃. Można podawać na ciepło lub zimno.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Shake czekoladowy - z lodami, bez i w wersji fit
- Wiosenne tarta, sałatka i naleśniki - przepisy Sebastiana Olmy
- Miodowe wypieki sióstr Pszczółek: ciasteczka z konfiturą wiśniową, rolada miodowa i mus z karmelizowanym ananasem
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: olvas/Getty Images