Materiał promocyjny

Jesienne obiady z brokułami. Smaczne i proste przepisy Grzegorza Zawieruchy

Tagine z kurczakiem i brokułami
DD_20251026_Kuchnia
Nie masz pomysłu na szybki, jesienny obiad? Sięgnij po mrożone brokuły - zawsze pod ręką, świeże, jak prosto z grządki. To idealna baza do przygotowania pysznego, pełnego warzyw posiłku, nawet w chłodnych miesiącach. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha zaprezentował swoje sprawdzone przepisy na danie główne z dodatkiem brokułów.

Kucharz przyrządził kotleciki z brokułami, tagine z kurczakiem i brokułami, a także zapiekankę z brokułami i ziemniakami. Poniżej przepisy.

Kotleciki z brokułami

Składniki:

  • opakowanie Brokuła FROSTY,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • 65 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 30 g tartego parmezanu,
  • ząbek czosnku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • garść ziaren ze słonecznika,
  • sól i pieprz.

Dodatkowo: groszek czepny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Brokuły gotujemy przez około 5 minut w osolonej wodzie. Pietruszkę i czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Różyczki brokuła wykorzystujemy w całości - nie rozgniatamy, ani nie miksujemy różyczek. Formujemy małe kotleciki i smażymy przez około 3 minuty z każdej strony na patelni. Następnie pieczemy przez około 15 minut w piekarniku. Przed podaniem posypujemy pietruszką i prażonym słonecznikiem.

Kotleciki z brokułami
Kotleciki z brokułami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Tagine z kurczakiem i brokułami

Składniki:

  • opakowanie Brokuła FROSTY,
  • 4 udka z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z jednej cytryny,
  • łyżka przyprawy marokańskiej ras el hanout,
  • kilka nitek szafranu,
  • 200 ml bulionu z kurczaka,
  • 4 kiszone cytryny,
  • 50 g płatków z migdałów,
  • sól i pieprz.

Dodatek: kuskus.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy i przekrajamy na pół. W naczyniu żaroodpornym z odrobiną oliwy obsmażamy delikatnie cebulę oraz czosnek. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym samym naczyniu obsmażamy kurczaka. Dodajemy zamrożone różyczki brokuła bezpośrednio z opakowania, sok z cytryny, przyprawę ras el hanout, szafran oraz bulion. Przykrywamy i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie dodajemy kiszone cytryny, przekrojone na ćwiartki. Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami. Serwujemy z kuskus.

Tagine z kurczakiem i brokułami
Tagine z kurczakiem i brokułami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zapiekanka z brokułami i ziemniakami

Składniki:

  • opakowanie Brokuła FROSTY,
  • 5 ziemniaków,
  • czerwona cebula,
  • 500 ml sosu beszamelowego,
  • 2-3 gałązki tymianku,
  • masło do smarowania,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz.

Składniki na beszamel:

  • 500 ml mleka,
  • 30 g masła,
  • 30 g mąki pszennej,
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa,
  • sól i świeżo młotkowany czarny pieprz.

Dodatki: kiełki z brokuła.

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w plasterki i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, wraz z posiekaną czerwoną cebulą i zamrożonymi różyczkami brokuła bezpośrednio z opakowania. W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła, po chwili dodajemy mąkę. Mieszamy chwilę, a następnie dolewamy powoli mleko, cały czas energicznie mieszając. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zalewamy ułożone warzywa sosem i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy, posypujemy bułką tartą i grillujemy jeszcze przez około 3 minuty. 

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości