Kucharz przyrządził kotleciki z brokułami, tagine z kurczakiem i brokułami, a także zapiekankę z brokułami i ziemniakami. Poniżej przepisy.
Kotleciki z brokułami
Składniki:
- opakowanie Brokuła FROSTY,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- 65 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 30 g tartego parmezanu,
- ząbek czosnku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- garść ziaren ze słonecznika,
- sól i pieprz.
Dodatkowo: groszek czepny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Brokuły gotujemy przez około 5 minut w osolonej wodzie. Pietruszkę i czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Różyczki brokuła wykorzystujemy w całości - nie rozgniatamy, ani nie miksujemy różyczek. Formujemy małe kotleciki i smażymy przez około 3 minuty z każdej strony na patelni. Następnie pieczemy przez około 15 minut w piekarniku. Przed podaniem posypujemy pietruszką i prażonym słonecznikiem.
Tagine z kurczakiem i brokułami
Składniki:
- opakowanie Brokuła FROSTY,
- 4 udka z kurczaka,
- 2 cebule,
- ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sok z jednej cytryny,
- łyżka przyprawy marokańskiej ras el hanout,
- kilka nitek szafranu,
- 200 ml bulionu z kurczaka,
- 4 kiszone cytryny,
- 50 g płatków z migdałów,
- sól i pieprz.
Dodatek: kuskus.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy i przekrajamy na pół. W naczyniu żaroodpornym z odrobiną oliwy obsmażamy delikatnie cebulę oraz czosnek. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym samym naczyniu obsmażamy kurczaka. Dodajemy zamrożone różyczki brokuła bezpośrednio z opakowania, sok z cytryny, przyprawę ras el hanout, szafran oraz bulion. Przykrywamy i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie dodajemy kiszone cytryny, przekrojone na ćwiartki. Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami. Serwujemy z kuskus.
Zapiekanka z brokułami i ziemniakami
Składniki:
- opakowanie Brokuła FROSTY,
- 5 ziemniaków,
- czerwona cebula,
- 500 ml sosu beszamelowego,
- 2-3 gałązki tymianku,
- masło do smarowania,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz.
Składniki na beszamel:
- 500 ml mleka,
- 30 g masła,
- 30 g mąki pszennej,
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa,
- sól i świeżo młotkowany czarny pieprz.
Dodatki: kiełki z brokuła.
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w plasterki i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, wraz z posiekaną czerwoną cebulą i zamrożonymi różyczkami brokuła bezpośrednio z opakowania. W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła, po chwili dodajemy mąkę. Mieszamy chwilę, a następnie dolewamy powoli mleko, cały czas energicznie mieszając. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zalewamy ułożone warzywa sosem i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy, posypujemy bułką tartą i grillujemy jeszcze przez około 3 minuty.
Zobacz także:
- Szybki i smaczny obiad z mrożonych warzyw. Oto propozycje Piotra Kucharskiego
- Kolorowa warzywna kuchnia: żółte śniadanie, czerwony obiad, zielona kolacja i fioletowy koktajl. Przepisy Jagny Niedzielskiej
- Zapiekanka z brokułami – sposób na zielony talerz ze smakiem!
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News