Fava, czyli pasta z groszku z dodatkiem curry, z prażonymi rodzynkami i przyprawami
Składniki:
- 250 g grochu żółtego, połówek,
- 2 białe cebule,
- ząbek czosnku,
- cytryna,
- 3 listki laurowe,
- łyżeczka mielonej przyprawy curry,
- ok. 150 ml oliwy,
- sól,
- 5 tortilli,
- pęczek natki pietruszki.
Składniki na prażone rodzynki:
- garść rodzynek (najlepiej gold),
- łyżeczka ziaren kolendry,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 80-100 ml oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania favy:
Groch namocz w zimnej wodzie przez 12h. Następnie ugotuj groch z dodatkiem listków laurowych, do momentu, aż groch będzie całkowicie miękki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż warzywa będą rumiane. Cebulę, czosnek oraz groch zblenduj razem z 100 ml oliwy, sokiem z cytryny, przyprawą curry oraz solą.
Tortillę pokrój na mniejsze kawałki, wysmaruj delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na tyle ile minut, ile potrzeba, żeby stały się chrupiące, ok. 6-8min. Fava będzie dobra podana na zimno oraz na ciepło.
Sposób przygotowania rodzynek:
W rondelku rozgrzej olej, gdy będzie naprawdę gorący, ale nie będzie się dymił, dodaj rodzynki, ziarna kolendy oraz kumin, następnie ściągnij rondelek z kuchenki i po kilku minutach dodaj resztę przypraw.
Wierzch favy podlej prażonymi przyprawami i podsyp posiekaną natką.
Pomidorowa zupa z pieczonej fety z pieczonymi pomidorami i paprykami z grzankami oliwkowymi
Składniki:
- 150 g fety,
- 400 g pomidorówki cherry,
- 2 papryki czerwone,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g krojonych pomidorów z puszki,
- duża cebula,
- 750 ml wege bulionu,
- oliwa,
- sól,
- łyżka mielonej papryki słodkiej,
- łyżeczka ostrej papryki mielonej,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 2 kromki ciemnego pieczywa na zakwasie,
- 8 zielonych oliwek,
- garść bazylii .
Sposób przygotowania:
Do brytfanki dodaj fetę, pomidorki, pokrojone w mniejsze kawałki papryki, czosnek oraz cebulę pokrojoną w pióra. Całość porządnie obłej oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20-25 min. Po tym czasie całość brytfanki daj go garnka, dodaj bulion, krojone pomidory, paprykę słodką, paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną. Całość gotuj przez około 10 minut, następnie zblenduj.
W międzyczasie na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, następnie dodaj drobno posiekane oliwki oraz pokrojony chleb w grubą kostkę. Podsmaż całość przez około 3-4 minuty. Na końcu wymieszaj z drobno posiekaną bazylią Zupę podawaj z oliwkowymi grzankami.
Zielona kolacja: tost jajochlebek z jogurtem i podsmażonymi zielonymi warzywami
Składniki:
- 2 kromki pieczywa,
- jajko,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 1/2 szklanki groszku mrożonego,
- mały kawałek kapusty,
- garść szpinaku,
- pęczek koperku,
- ząbek czosnku,
- łyżka przyprawy za’atar,
- oliwa,
- sól,
- czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
Na talerzyku roztrzep jajko, następnie zamocz kromki w jajku z dwóch stron, a potem dodaj na patelnię z rozgrzaną oliwą. Kromki podsmaż z dwóch stron na rumiano. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, groszek, szpinak, drobno posiekaną kapustę oraz sól.
Smaż na średniej mocy kuchenki, aż warzywa się zarumienią, mniej więcej 8 min. Po usmażeniu wymieszaj warzywa z za’atarem Gotowe jajo chlebki posmaruj jogurtem, dodaj warzywa, a wierzch przystrój koprem i czarnym pieprzem.
Koktajl z owoców jagodowych
Składniki:
- szklanka borówek,
- szklanka mrożonych jagód,
- dojrzały banan,
- łyżka masła orzechowego,
- 1 1/2 szklanki napoju owsianego.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem zblenduj. Gotowe.
Zobacz także:
- Jak zrobić koktajl? Łatwe przepisy na zdrowe koktajle
- Dzień Tosta możemy obchodzić codziennie - najlepsze przepisy na każdą okazję
- Jeszcze lepsza zupa pomidorowa? Sprawdź, co dodać, jeśli jest zbyt kwaśna
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/EastNews