Kolorowa warzywna kuchnia: żółte śniadanie, czerwony obiad, zielona kolacja i fioletowy koktajl. Przepisy Jagny Niedzielskiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kolorowa kuchnia na wytchnienie po świętach
Kolorowa kuchnia na wytchnienie po świętach
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN po świętach pora na ulgę dla żołądka. Z tej okazji Jagna Niedzielska przygotowała warzywne i kolorowe potrawy. Poznaj żółte śniadanie - favę, czerwony obiad - zupę pomidorową, zieloną kolację - tost jajochlebek i fioletowy koktajl z owoców jagodowych.

Fava, czyli pasta z groszku z dodatkiem curry, z prażonymi rodzynkami i przyprawami

Składniki:

  • 250 g grochu żółtego, połówek,
    • 2 białe cebule,
      • ząbek czosnku,
        • cytryna,
          • 3 listki laurowe,
            • łyżeczka mielonej przyprawy curry,
              • ok. 150 ml oliwy,
                • sól,
                  • 5 tortilli,
                    • pęczek natki pietruszki.

                      Składniki na prażone rodzynki:

                      • garść rodzynek (najlepiej gold),
                        • łyżeczka ziaren kolendry,
                          • łyżeczka kuminu,
                            • łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
                              • 1/4 łyżeczki cynamonu,
                                • 80-100 ml oleju rzepakowego.
                                  Fava, czyli pasta z groszku z dodatkiem curry, z prażonymi rodzynkami i przyprawami
                                  Fava, czyli pasta z groszku z dodatkiem curry, z prażonymi rodzynkami i przyprawami
                                  Fava, czyli pasta z groszku z dodatkiem curry, z prażonymi rodzynkami i przyprawami
                                  Źródło: Paweł Wodzyński/EastNews

                                  Sposób przygotowania favy:

                                  Groch namocz w zimnej wodzie przez 12h. Następnie ugotuj groch z dodatkiem listków laurowych, do momentu, aż groch będzie całkowicie miękki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż warzywa będą rumiane. Cebulę, czosnek oraz groch zblenduj razem z 100 ml oliwy, sokiem z cytryny, przyprawą curry oraz solą.

                                  Tortillę pokrój na mniejsze kawałki, wysmaruj delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na tyle ile minut, ile potrzeba, żeby stały się chrupiące, ok. 6-8min. Fava będzie dobra podana na zimno oraz na ciepło.

                                  Sposób przygotowania rodzynek:

                                  W rondelku rozgrzej olej, gdy będzie naprawdę gorący, ale nie będzie się dymił, dodaj rodzynki, ziarna kolendy oraz kumin, następnie ściągnij rondelek z kuchenki i po kilku minutach dodaj resztę przypraw.

                                  Wierzch favy podlej prażonymi przyprawami i podsyp posiekaną natką.

                                  Pomidorowa zupa z pieczonej fety z pieczonymi pomidorami i paprykami z grzankami oliwkowymi

                                  Pomidorowa zupa z pieczonej fety z pieczonymi pomidorami i paprykami z grzankami oliwkowymi
                                  Pomidorowa zupa z pieczonej fety z pieczonymi pomidorami i paprykami z grzankami oliwkowymi
                                  Pomidorowa zupa z pieczonej fety z pieczonymi pomidorami i paprykami z grzankami oliwkowymi
                                  Źródło: Paweł Wodzyński/EastNews

                                  Składniki:

                                  • 150 g fety,
                                    • 400 g pomidorówki cherry,
                                      • 2 papryki czerwone,
                                        • 2 ząbki czosnku,
                                          • 400 g krojonych pomidorów z puszki,
                                            • duża cebula,
                                              • 750 ml wege bulionu,
                                                • oliwa,
                                                  • sól,
                                                    • łyżka mielonej papryki słodkiej,
                                                      • łyżeczka ostrej papryki mielonej,
                                                        • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
                                                          • 2 kromki ciemnego pieczywa na zakwasie,
                                                            • 8 zielonych oliwek,
                                                              • garść bazylii .

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Do brytfanki dodaj fetę, pomidorki, pokrojone w mniejsze kawałki papryki, czosnek oraz cebulę pokrojoną w pióra. Całość porządnie obłej oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20-25 min. Po tym czasie całość brytfanki daj go garnka, dodaj bulion, krojone pomidory, paprykę słodką, paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną. Całość gotuj przez około 10 minut, następnie zblenduj.

                                                                W międzyczasie na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, następnie dodaj drobno posiekane oliwki oraz pokrojony chleb w grubą kostkę. Podsmaż całość przez około 3-4 minuty. Na końcu wymieszaj z drobno posiekaną bazylią Zupę podawaj z oliwkowymi grzankami.

                                                                Zielona kolacja: tost jajochlebek z jogurtem i podsmażonymi zielonymi warzywami

                                                                Składniki:

                                                                • 2 kromki pieczywa,
                                                                  • jajko,
                                                                    • 200 ml jogurtu naturalnego,
                                                                      • 1/2 szklanki groszku mrożonego,
                                                                        • mały kawałek kapusty,
                                                                          • garść szpinaku,
                                                                            • pęczek koperku,
                                                                              • ząbek czosnku,
                                                                                • łyżka przyprawy za’atar,
                                                                                  • oliwa,
                                                                                    • sól,
                                                                                      • czarny pieprz.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Na talerzyku roztrzep jajko, następnie zamocz kromki w jajku z dwóch stron, a potem dodaj na patelnię z rozgrzaną oliwą. Kromki podsmaż z dwóch stron na rumiano. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, groszek, szpinak, drobno posiekaną kapustę oraz sól.

                                                                                        Smaż na średniej mocy kuchenki, aż warzywa się zarumienią, mniej więcej 8 min. Po usmażeniu wymieszaj warzywa z za’atarem Gotowe jajo chlebki posmaruj jogurtem, dodaj warzywa, a wierzch przystrój koprem i czarnym pieprzem.

                                                                                        Koktajl z owoców jagodowych

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • szklanka borówek,
                                                                                          • szklanka mrożonych jagód,
                                                                                            • dojrzały banan,
                                                                                              • łyżka masła orzechowego,
                                                                                                • 1 1/2 szklanki napoju owsianego.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Wszystkie składniki razem zblenduj. Gotowe.

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                  Źródło: Jagna Niedzielska

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/EastNews

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana