Jak zrobić koktajl? Łatwe przepisy na zdrowe koktajle

Źródło: Dzień Dobry TVN
Proste, smaczne i szybkie koktajle z blendera wg Joanny Jędrzejczyk
Proste, smaczne i szybkie koktajle z blendera wg Joanny Jędrzejczyk
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Jak zrobić koktajl z owoców? Na przykład koktajl bananowy, truskawkowy czy odchudzający? Jak zrobić koktajl bez użycia blendera? Poznaj łatwe i szybkie przepisy na przygotowanie koktajli z popularnych owoców i nie tylko.

Jak zrobić koktajl, najlepiej z niewyszukanych składników, które zawsze mamy pod ręką, do tego koktajl prosty i szybki w przygotowaniu? Latem popularne są koktajle z owoców, które obficie występują o tej porze roku: koktajl bananowy, koktajl truskawkowy i inne, ogólnie ujmując – koktajle owocowe. Przez cały rok na topie jest koktajl odchudzający. Poszukiwane są też przepisy na koktajl z warzyw (np. z popularnym ostatnio jarmużem), koktajl proteinowy, czekoladowy czy mleczny.

Jak zrobić koktajl? – to pytanie zadajemy sobie najczęściej w upalne letnie dni, gdy owoce są łatwo dostępne. Koktajl to często bomba witaminowa, która gasi pragnienie, cieszy smakiem, poprawia nastrój, a niekiedy wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów. Dobry, pożywny koktajl można przygotować z użyciem wody mineralnej lub kokosowej, soku owocowego, jogurtu, kefiru lub maślanki, a jeśli użyjesz zwykłego mleka, uzyskasz też koktajl mleczny. Zacznijmy od tego, jak zrobić koktajl owocowy.

Jak zrobić koktajl bananowy?

Banany mają tę zaletę, że są łatwo dostępne niemal we wszystkich sklepach i to przez cały rok. Koktajl z banana najlepiej się udaje, jeśli banan jest dojrzały i miękki. Wtedy jest łatwiejszy w obróbce. Taki koktajl z banana łatwo zblendować, a nawet przygotować bez użycia blendera. Jak się robi koktajl bananowy? Składniki (na 2 porcje):

  • 2 średnie banany, ½ świeżego ananasa lub kilka plastrów ananasa z puszki, 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego), kilka listków świeżej mięty lub melisy.

    Przygotowanie: Owoce obierz, pokrój w małą kostkę, a następnie zmiksuj. Do gotowego koktajlu dorzuć dla dekoracji kilka listków mięty i melisy. I oto cały, prosty przepis, jak zrobić koktajl z banana. Uwaga – jeżeli zamiast ananasa dodasz 1 łyżeczkę ciemnego kakao i 2–3 kostki ciemnej czekolady, uzyskasz idealny koktajl czekoladowy.

    Jak zrobić koktajl truskawkowy?

    Koktajl z truskawek jest popularny szczególnie latem, gdy praktycznie na rogu każdej ulicy można kupić świeże truskawki. Poza sezonem możemy także przygotować koktajl z mrożonych truskawek, które łatwo dostać w sklepach. Jak zrobić koktajl z truskawek? Do dzieła. Składniki (na 2 porcje):

    • ½ kg truskawek, duży jogurt naturalny lub maślanka, 2 łyżki miodu.

      Przygotowanie: Świeże truskawki umyj, mrożone wcześniej rozmroź. Wrzuć owoce do blendera lub rozdrobnij mikserem. Wlej jogurt, dodaj miód i zmiksuj wszystko do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowe – tak się robi koktajl z truskawek. Jeśli masz mocny blender, możesz nie czekać, aż truskawki się rozmrożą, tylko od razu zrobić koktajl z mrożonych truskawek – lodowaty, dobry na upały.

      Jak zrobić koktajl bez blendera?

      Do przygotowania koktajlu bez użycia blendera najlepiej nadają się miękkie owoce, które łatwo rozdrobnić własnoręcznie. W taki właśnie sposób możemy przygotować np. koktajl bananowy, koktajl truskawkowy, koktajl malinowy lub koktajl z kiwi. Kup dojrzałe owoce, a jeśli są zbyt twarde, odczekaj kilka dni, aż zmiękną. Ugnieć je widelcem lub łyżką, wymieszaj energicznie, a na koniec dodaj mleko, które lubisz. Owoce możesz też przetrzeć przez sitko, ale wymaga to więcej wysiłku i czasu.

      Jak zrobić koktajl odchudzający?

      Tak zwany koktajl odchudzający powinien być przygotowany na bazie niskokalorycznych składników, bogatych w witaminy i błonnik, który korzystnie wpływa na metabolizm i przyspiesza odchudzanie. Podstawą może być niskokaloryczny napój roślinny (np. mleko migdałowe, najlepiej bez cukru) rozcieńczony z wodą. Koktajl odchudzający można wzbogacić warzywami, np. jarmużem, selerem naciowym lub szpinakiem. Są niskokaloryczne i bardzo odżywcze.

      Jak zrobić koktajl z jarmużu?

      Składniki (na 2 porcje):

      • 1 szklanka ulubionego mleka, 1 szklanka wody mineralnej (niegazowanej), 2 garści jarmużu, 1 duży banan, 2 łyżeczki cynamonu.

        Przygotowanie: Do blendera wlej mleko i wodę, dodaj jarmuż, banan i cynamon i wszystko zmiksuj.

        Jak zrobić koktajl warzywny?

        Koktajle warzywne to bardzo zdrowe urozmaicenie diety. Są bogate w witaminy, więc warto wprowadzać je do codziennego menu. Składniki (na 1 porcję):

        • 1 pęczek natki, 1 mały ogórek, 1 małe jabłko, ¼ surowej cukinii, ½ cytryny, 1 szklanka wody mineralnej.

          Przygotowanie: Ogórek, jabłko i cukinię umyj i obierz. Pokrój je na drobne kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj natkę, sok wyciśnięty z cytryny i wodę mineralną. Zmiksuj wszystko do uzyskania konsystencji, jaką lubisz.

          Jak zrobić koktajl białkowy?

          Koktajl białkowy sprawdzi się po zwiększonym wysiłku fizycznym. Powinien składać się z produktów wysokobiałkowych, np. kefiru, mleka, jogurtu lub maślanki. Można też dodać odżywki białkowe. Jak zrobić koktajl białkowy – inaczej koktajl proteinowy – np. z malin? Składniki (na 1 porcję):

          • ½ kostki chudego twarogu, 1 szklanka mleka roślinnego, 1 szklanka malin, 3 liście mięty.

            Przygotowanie: Dokładnie umyj maliny, dodaj mleko i twaróg. Zmiksuj wszystko, a na koniec dorzuć listki mięty jako dekorację.

            Zobacz także:

            Autor: Adrian Adamczyk

            Źródło zdjęcia głównego: Westend61

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości

            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
            Materiał promocyjny

            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana