Milk shake z lodami "Sernik z sycylijską cytryną" Marletto - przepis
Składniki:
- 500 ml lodów Sernik z cytryną
- kostki lodu
- 200 ml zimnego mleka
- gałązki świeżej mięty
- 1/4 świeżego ananasa
Do dekoracji:
- 200 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudu
- świeża mięta, cytryna, plastry ananasa
Przygotowanie:
Do miksera do koktajli wrzucamy obranego i pokrojonego drobniej ananasa, kilka listków mięty i mleko. Miksujemy chwilę, następnie dodajemy lody i krótko miksujemy razem, wstawiamy do lodówki. W osobnym dzbanku ubijamy schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem, aż zgęstnieje i nabierze puszystości. Do wysokich szklanek przelewamy koktajl, dodajemy kostki lodu, dekorujemy ubitą śmietaną, zestem z cytryny, listkami mięty i ananasem.
Mrożona kawa z "Brazylijskie latte" Marletto - przepis
Składniki:
- 500 ml lodów "Brazylijskie latte" Marletto
- kostki lodu
- 2 filiżanki esspresso
- 300 ml schłodzonego mleka
- 2 łyżeczki cukru (lub więcej)
Do dekoracji:
- 200 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudu
Krokant:
- 100 g pokrojonych drobno różnych orzechów
- 100 g cukru
- 50 ml wody
- mielona kawa
- syrop czekoladowy
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzewamy wodę wraz z cukrem na krokant. Orzechy kroimy drobniej, syrop zagotowujemy i gotujemy do czasu aż osiągnie ok. 170 st. C, będzie miał słomkowy kolor. Dosypujemy orzechy, mieszamy poruszając rondelkiem i wylewamy na papier do pieczenia. Pozostawiamy do wystudzenia, następnie kruszymy na mniejsze kawałki i krótko miksujemy na żwirek. Zaparzamy mocną kawę i rozpuszczamy w niej cukier, pozostawiamy do wystudzenia. Miksujemy kawę, mleko i kostki lodu. Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem, przekładamy do rękawa cukierniczego. Wysokie szklanki do koktajli dekorujemy syropem, wlewamy porcję mlecznej kawy, dodajemy gałki lodów, lód w kostkach. Dekorujemy ubitą śmietaną, mieloną kawą i posypujemy krokantem, podajemy ze słomkami i długimi łyżeczkami.
Mrożona rolada biszkoptowa z lodami "Sernik truskawkowy" z bezikami i truskawkami - przepis
Rolada:
- 3 jaja „L” lub 4 rozm. „M”
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- duża szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 1 l lodów "Sernik truskawkowy"
- 2-3 łyżki mascarpone
- 200 g świeżych truskawek
- szklanka małych bezików
Sos:
- 500 g świeżych truskawek
- łyżeczka pasty z wanilii
- 3 łyżki cukru
Dekoracja:
- świeże truskawki
- cukier puder
- beziki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Do miski wlewamy białka, sól ubijamy, jak zwiększą objętość, ale nie będą ubite na sztywno zaczynamy dosypywać cukier stopniowo. Nie przerywamy ubijania i stopniowo dodajemy żółtka. Wyłączamy mikser, przesiewamy do jaj mąki i proszek i łączymy delikatnie szpatułką, tak by pozbyć się grudek mąki. Płaską, szeroką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i pieczemy ok. 8-9 minut.
Jeszcze gorące ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry, ściągamy szybko ale ostrożnie papier i ściśle zwijamy biszkopt. Pozostawiamy do wystudzenia. Truskawki do kremu kroimy na mniejsze kawałki, a bezy kruszymy w dłoniach. Mascarpone ucieramy na krem, lody wyciągamy z zamrażalnika, pozostawiamy na chwilę, żeby odtajały i miksujemy je z mascarpone. Szybko rozsmarowujemy na wystudzonym biszkopcie, posypujemy truskawkami i bezikami. Zwijamy, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika.
Truskawki na sos kroimy na pół, posypujemy cukrem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 minut aż zmiękną, lekko pociemniają, a cukier się rozpuści, miksujemy blenderem i schładzamy. Zmrożoną roladę obsypujemy cukrem pudrem, dekorujemy sosem, bezikami i pokrojonymi truskawkami. Kroimy i układamy na talerzach z sosem z truskawek. Serwujemy od razu!
Chrupiące lody Marletto w posypce z płatków i florentynką - przepis
Składniki:
- 600 ml dowolnych lodów Marletto
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 8 łyżek cukru
- łyżka wody
- sól w płatkach
Florentynki:
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g suszonej żurawiny
- 200 g migdałów w płatkach
- 50 g suszonych fig
- 50 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 50 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Lody formujemy gałkownicą na równe kulki, rozkładamy na płaskim naczyniu i wstawiamy do zmrożenia. Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy masło, podgrzewamy do czasu, aż część cukru się rozpuści. Ściągamy z gazu, wlewamy śmietankę, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Wiśnie, żurawinę i figi kroimy w drobniejsze kawałki, mieszamy z płatkami migdałowymi i mąką, dokładnie obtaczając w niej bakalie. Następnie dolewamy przestudzone masło z cukrem i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje ciasta, formujemy je i rozsmarowujemy rozpłaszczając łyżką. Zachowujemy odstępy, bo ciastka będą się rozlewały.
Pieczemy do lekko złotego koloru przez 12-15 minut. Jeszcze ciepłe wycinamy okrągłymi foremkami, dla równiejszego kształtu i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy łyżkę wody i rozpuszczamy, nie mieszamy tylko rozlewamy karmel po patelni, aż nabierze lekko słomkowego koloru.
Płatki rozsypujemy na papierze do pieczenia, zalewamy gorącym karmelem i pozostawiamy do wystudzenia. Kruszymy w dłoniach lub krótko miksujemy na gruby żwirek. Uformowane, zmrożone kulki lodowe obtaczamy w kruszonce z płatków, układamy w miseczkach i dekorujemy florentynkami.
Zobacz także:
- Jak przygotować domowe lody? Oto prosty przepis zwyciężczyni "MasterChefa"
- Pyszne i niebanalne przepisy na letnie desery. Jak przygotować smażone lody?
- Lody mogą poprawić pracę mózgu i procesy myślowe? Zjedzone o odpowiedniej porze - tak
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Molęcki/East News