Materiał promocyjny

Pyszności z dodatkiem lodów - przepisy Mariety Mareckiej

Lodowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lody można nie tylko od razu zjeść, ale też z powodzeniem wkomponować w kilkuskładnikowe desery. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła to Marieta Marecka. Jak zrobić milk shake z lodami, mrożoną kawę, mrożoną roladę biszkoptową z lodami i chrupiące lody w posypce z płatków i florentynką? Sprawdź przepisy.

Milk shake z lodami "Sernik z sycylijską cytryną" Marletto - przepis

Składniki:

  • 500 ml lodów Sernik z cytryną
    • kostki lodu
      • 200 ml zimnego mleka
        • gałązki świeżej mięty
          • 1/4 świeżego ananasa

            Do dekoracji:

            • 200 ml schłodzonej śmietanki 36%
              • 2 łyżki cukru pudu
                • świeża mięta, cytryna, plastry ananasa

                  Przygotowanie:

                  Do miksera do koktajli wrzucamy obranego i pokrojonego drobniej ananasa, kilka listków mięty i mleko. Miksujemy chwilę, następnie dodajemy lody i krótko miksujemy razem, wstawiamy do lodówki. W osobnym dzbanku ubijamy schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem, aż zgęstnieje i nabierze puszystości. Do wysokich szklanek przelewamy koktajl, dodajemy kostki lodu, dekorujemy ubitą śmietaną, zestem z cytryny, listkami mięty i ananasem.

                  Mrożona kawa z "Brazylijskie latte" Marletto - przepis

                  Składniki:

                  • 500 ml lodów "Brazylijskie latte" Marletto
                    • kostki lodu
                      • 2 filiżanki esspresso
                        • 300 ml schłodzonego mleka
                          • 2 łyżeczki cukru (lub więcej)

                            Do dekoracji:

                            • 200 ml schłodzonej śmietanki 36%
                              • 2 łyżki cukru pudu

                                Krokant:

                                • 100 g pokrojonych drobno różnych orzechów
                                  • 100 g cukru
                                    • 50 ml wody
                                      • mielona kawa
                                        • syrop czekoladowy

                                          Przygotowanie:

                                          W rondelku rozgrzewamy wodę wraz z cukrem na krokant. Orzechy kroimy drobniej, syrop zagotowujemy i gotujemy do czasu aż osiągnie ok. 170 st. C, będzie miał słomkowy kolor. Dosypujemy orzechy, mieszamy poruszając rondelkiem i wylewamy na papier do pieczenia. Pozostawiamy do wystudzenia, następnie kruszymy na mniejsze kawałki i krótko miksujemy na żwirek. Zaparzamy mocną kawę i rozpuszczamy w niej cukier, pozostawiamy do wystudzenia. Miksujemy kawę, mleko i kostki lodu. Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem, przekładamy do rękawa cukierniczego. Wysokie szklanki do koktajli dekorujemy syropem, wlewamy porcję mlecznej kawy, dodajemy gałki lodów, lód w kostkach. Dekorujemy ubitą śmietaną, mieloną kawą i posypujemy krokantem, podajemy ze słomkami i długimi łyżeczkami.

                                          Mrożona rolada biszkoptowa z lodami "Sernik truskawkowy" z bezikami i truskawkami - przepis

                                          Rolada:

                                          • 3 jaja „L” lub 4 rozm. „M”
                                            • 50 g drobnego cukru do wypieków
                                              • 3,5 łyżki mąki pszennej
                                                • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                  • duża szczypta proszku do pieczenia
                                                    • szczypta soli

                                                      Krem:

                                                      • 1 l lodów "Sernik truskawkowy"
                                                        • 2-3 łyżki mascarpone
                                                          • 200 g świeżych truskawek
                                                            • szklanka małych bezików

                                                              Sos:

                                                              • 500 g świeżych truskawek
                                                                • łyżeczka pasty z wanilii
                                                                  • 3 łyżki cukru

                                                                    Dekoracja:

                                                                    • świeże truskawki
                                                                      • cukier puder
                                                                        • beziki

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Do miski wlewamy białka, sól ubijamy, jak zwiększą objętość, ale nie będą ubite na sztywno zaczynamy dosypywać cukier stopniowo. Nie przerywamy ubijania i stopniowo dodajemy żółtka. Wyłączamy mikser, przesiewamy do jaj mąki i proszek i łączymy delikatnie szpatułką, tak by pozbyć się grudek mąki. Płaską, szeroką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i pieczemy ok. 8-9 minut.

                                                                          Jeszcze gorące ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry, ściągamy szybko ale ostrożnie papier i ściśle zwijamy biszkopt. Pozostawiamy do wystudzenia. Truskawki do kremu kroimy na mniejsze kawałki, a bezy kruszymy w dłoniach. Mascarpone ucieramy na krem, lody wyciągamy z zamrażalnika, pozostawiamy na chwilę, żeby odtajały i miksujemy je z mascarpone. Szybko rozsmarowujemy na wystudzonym biszkopcie, posypujemy truskawkami i bezikami. Zwijamy, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika.

                                                                          Truskawki na sos kroimy na pół, posypujemy cukrem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 minut aż zmiękną, lekko pociemniają, a cukier się rozpuści, miksujemy blenderem i schładzamy. Zmrożoną roladę obsypujemy cukrem pudrem, dekorujemy sosem, bezikami i pokrojonymi truskawkami. Kroimy i układamy na talerzach z sosem z truskawek. Serwujemy od razu!

                                                                          Chrupiące lody Marletto w posypce z płatków i florentynką - przepis

                                                                          Składniki:

                                                                          • 600 ml dowolnych lodów Marletto
                                                                            • 2 szklanki płatków kukurydzianych
                                                                              • 8 łyżek cukru
                                                                                • łyżka wody
                                                                                  • sól w płatkach

                                                                                    Florentynki:

                                                                                    • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
                                                                                      • 50 g suszonej żurawiny
                                                                                        • 200 g migdałów w płatkach
                                                                                          • 50 g suszonych fig
                                                                                            • 50 g mąki pszennej
                                                                                              • 120 g masła
                                                                                                • 120 g cukru
                                                                                                  • 50 ml śmietany kremówki

                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                    Lody formujemy gałkownicą na równe kulki, rozkładamy na płaskim naczyniu i wstawiamy do zmrożenia. Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy masło, podgrzewamy do czasu, aż część cukru się rozpuści. Ściągamy z gazu, wlewamy śmietankę, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

                                                                                                    Wiśnie, żurawinę i figi kroimy w drobniejsze kawałki, mieszamy z płatkami migdałowymi i mąką, dokładnie obtaczając w niej bakalie. Następnie dolewamy przestudzone masło z cukrem i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje ciasta, formujemy je i rozsmarowujemy rozpłaszczając łyżką. Zachowujemy odstępy, bo ciastka będą się rozlewały.

                                                                                                    Pieczemy do lekko złotego koloru przez 12-15 minut. Jeszcze ciepłe wycinamy okrągłymi foremkami, dla równiejszego kształtu i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy łyżkę wody i rozpuszczamy, nie mieszamy tylko rozlewamy karmel po patelni, aż nabierze lekko słomkowego koloru.

                                                                                                    Płatki rozsypujemy na papierze do pieczenia, zalewamy gorącym karmelem i pozostawiamy do wystudzenia. Kruszymy w dłoniach lub krótko miksujemy na gruby żwirek. Uformowane, zmrożone kulki lodowe obtaczamy w kruszonce z płatków, układamy w miseczkach i dekorujemy florentynkami.

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Piotr Molęcki/East News

                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana