Profilaktyka zdrowia

Lody mogą poprawić pracę mózgu i procesy myślowe? Zjedzone o odpowiedniej porze - tak

Profilaktyka zdrowia

Autor:
Katarzyna
Oleksik
Źródło:
mamadu.pl
lody

Dzieci, ale i dorośli, uwielbiają lody. Choć trudno je uznać za zdrowe jedzenie, to zdaniem badaczy z Japonii spożywanie ich - zwłaszcza na śniadanie - może nieść za sobą pewne korzyści. Specjaliści są zdania, że miseczka tego przysmaku podana na pierwszy posiłek w ciągu dnia ma korzystny wpływ na pracę mózgu i procesy myślowe. Jak to możliwe?

Czy lody mają korzystny wpływ na pracę mózgu?

Lody to przede wszystkim cukier i niezdrowe tłuszcze, tym samym powinniśmy unikać ich częstego jedzenia. Zdaniem naukowców z Japonii tego przysmaku nie należy jednak całkowicie skreślać. Już kilka lat temu badacze z tego kraju wysnuli tezę, że lody jedzone na śniadanie pobudzają myślenie i koncentrację. Teraz profesor Yoshihiko Koga z Uniwersytetu Kyorin w Tokio postanowił przyjrzeć się tej tezie i sprawdzić jej prawdziwość.

Zdrowa dieta

Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodziDzień Dobry TVN
wideo 2/3

W tym celu podzielił uczestników badania na dwie grupy. Jedna z nich na śniadanie miała spożywać pucharek lodów, druga jadła normlane śniadanie. Następnie naukowiec oceniał, jak radzili sobie w pracy umysłowej i z rozwiązywaniem ćwiczeń na myślenie. Analiza wykazała, że osoby, które zaczynały dzień od lodów, były bardziej wydajne. Autorzy badania podejrzewali, że sekret może tkwić w tym, że na śniadanie spożywali coś zimnego. Aby potwierdzić swoje przypuszczenia poprosili osoby z drugiej grupy, aby zaczynały dzień od wypicia szklanki zimnej wody. Co ciekawe, okazało się, że osoby, które jadły lody na śniadanie i tak osiągały lepsze wyniki w pracy umysłowej.

W jaki sposób lody poprawiają pracę mózgu?

Lody są bogate w glukozę, a ta jest paliwem dla naszego mózgu. Dodatkowo zimne i słodkie jedzenie sprawia, że nasz mózg lepiej pracuje, lepiej nam się myśli. Co ciekawe, zjedzenie lodów na śniadanie przekłada się także na nasze samopoczucie. Badania przeprowadzone w 2005 roku przez neurologów z Instytutu Psychiatrii w Londynie wykazało, że zjedzenie lodów na śniadanie sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi.

Wykonane u uczestników badania skany mózgu wykazały, że ten słodki i zimny przysmak aktywował w mózgu receptory odpowiedzialne za uczucie szczęścia, podobnego do tego, które towarzyszy nam, gdy np. słuchamy ulubionej piosenki.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Katarzyna Oleksik

Źródło: mamadu.pl

Źródło zdjęcia głównego: Tim Hester/EyeEm/Getty Images

Pozostałe wiadomości