Mrożone przekąski – idealne na upały
Znacie to uczucie, kiedy jedyną rzeczą, na którą macie ochotę, są sorbety i zimna lemoniada? Przed nami kolejna fala upałów, a razem z nią czas, w którym najchętniej sięgamy po takie przegryzki. Na szczęście oprócz zmęczenia i uczucia ciężkości sezon letni wyzwala w nas także trochę kreatywności.
Lato
Metodą prób i błędów wymyślono przekąskę idealną. Zdrowa, dietetyczna, a do tego słodka i zimna. Mowa o tradycyjnym jogurcie z owocami, który zastąpiono wersją mrożoną.
Mrożony jogurt - przepis krok po kroku
Wystarczy wybrać ulubione owoce tj. truskawki, jeżyny, borówki czy maliny i zblendować je z jogurtem greckim. Powstałą masę przelewamy do foremek na lód i wsadzamy na dwie godziny do zamrażarki. Dla dzieci idealnym patentem będzie przelanie jogurtu do pojemniczków o różnym kształcie. W sklepach z pewnością znajdziemy foremki przypominające serduszka, listki, kwiatki czy samochodziki.
Uwaga! Zamrożone mini lody możemy jeść samodzielnie bądź w miseczce z sosem ze świeżych malin.
Mrożony deser Pavlova - przepis krok po kroku
Goście zaskoczyli cię niespodziewaną wizytą? Nic straconego. Polecamy w tym przypadku szybki deser lodowy à la Pavlova. Wykonasz go w zaledwie 10 minut, a wszyscy będą zachwyceni. Co będzie potrzebne?
Składniki na mrożony deser Pavlova:
- śmietana kremówka,
- cukier puder,
- maliny,
- mini bezy.
Sposób przygotowania:
- Śmietanę ubij, dodając pod koniec cukier puder.
- W pucharkach układaj na przemian bezy, bitą śmietanę oraz maliny.
- Następnie wsadź deser na 2 godziny do zamrażarki.
Mrożone mini tarty - przepis krok po kroku
Jesteś fanem owocowych ciast? Ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Chrupiący spód, lodowy krem i soczyste owoce. To jest właśnie smak prawdziwego lata. Jak wykonać ten deser?
Składniki na mrożone mini tarty:
- pół szklanki orzechów ziemnych,
- pół szklanki wiórków kokosowych, uprażonych,
- 1/4 szklanki miodu,
- 1 opakowanie sera śmietankowego,
- 2/3 szklanki śmietany kremówki,
- dowolne owoce.
Sposób przygotowania:
- Orzechy i wiórki zbelenduj na gładką masę, dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
- Następnie rozłóż masę na dno foremek, dociskając ją do brzegów.
- Ubitą śmietanę połącz serkiem śmietankowym i równomiernie rozłóż w foremkach, do środka wciśnij dowolne owoce i włóż do zamrażarki na 3 godziny.
Poznaj inne nasze przepisy na pyszne przekąski na lato:
- Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny
- Domowe lody ogórkowe. Pyszny przepis na upały
- Lody z rukoli. Poznaj przepis na oryginalny deser
- Lody z jogurtu. Poznaj prosty przepis na zdrowy deser
- Jak zrobić lody z mrożonych truskawek? Przepisy na deser
- Domowe lody jagodowe. Potrzebne są tylko 3 składniki
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Ekaterina Smirnova/GettyImage