Przekąski idealne na upały. Te przysmaki stały się hitem letniego sezonu

Aktualizacja:
Deser z truskawkami

W gorące dni ciężko nam pracować i gotować, a także jeść. Brak apetytu można obejść dzięki pysznym przekąskom. Hitem wśród letnich smakołyków są mrożone jogurty z owocami. Smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Nadają się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jak je wykonać?

Mrożone przekąski – idealne na upały

Znacie to uczucie, kiedy jedyną rzeczą, na którą macie ochotę, są sorbety i zimna lemoniada? Przed nami kolejna fala upałów, a razem z nią czas, w którym najchętniej sięgamy po takie przegryzki. Na szczęście oprócz zmęczenia i uczucia ciężkości sezon letni wyzwala w nas także trochę kreatywności.
Jakie będzie lato w tym roku?
Jakie będzie lato w tym roku?Dzień Dobry TVN
wideo 2/6
Metodą prób i błędów wymyślono przekąskę idealną. Zdrowa, dietetyczna, a do tego słodka i zimna. Mowa o tradycyjnym jogurcie z owocami, który zastąpiono wersją mrożoną.

Mrożony jogurt - przepis krok po kroku

Wystarczy wybrać ulubione owoce tj. truskawki, jeżyny, borówki czy maliny i zblendować je z jogurtem greckim. Powstałą masę przelewamy do foremek na lód i wsadzamy na dwie godziny do zamrażarki. Dla dzieci idealnym patentem będzie przelanie jogurtu do pojemniczków o różnym kształcie. W sklepach z pewnością znajdziemy foremki przypominające serduszka, listki, kwiatki czy samochodziki.
Uwaga! Zamrożone mini lody możemy jeść samodzielnie bądź w miseczce z sosem ze świeżych malin.

Mrożony deser Pavlova - przepis krok po kroku

Goście zaskoczyli cię niespodziewaną wizytą? Nic straconego. Polecamy w tym przypadku szybki deser lodowy à la Pavlova. Wykonasz go w zaledwie 10 minut, a wszyscy będą zachwyceni. Co będzie potrzebne?
Składniki na mrożony deser Pavlova:
  • śmietana kremówka,
  • cukier puder,
  • maliny,
  • mini bezy.
Sposób przygotowania:
  1. 1Śmietanę ubij, dodając pod koniec cukier puder.
  2. 2W pucharkach układaj na przemian bezy, bitą śmietanę oraz maliny.
  3. 3Następnie wsadź deser na 2 godziny do zamrażarki.

Mrożone mini tarty - przepis krok po kroku

Jesteś fanem owocowych ciast? Ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Chrupiący spód, lodowy krem i soczyste owoce. To jest właśnie smak prawdziwego lata. Jak wykonać ten deser?
Składniki na mrożone mini tarty:
  • pół szklanki orzechów ziemnych,
  • pół szklanki wiórków kokosowych, uprażonych,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 1 opakowanie sera śmietankowego,
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki,
  • dowolne owoce.
Sposób przygotowania:
  1. 1 Orzechy i wiórki zbelenduj na gładką masę, dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
  2. 2Następnie rozłóż masę na dno foremek, dociskając ją do brzegów.
  3. 3Ubitą śmietanę połącz serkiem śmietankowym i równomiernie rozłóż w foremkach, do środka wciśnij dowolne owoce i włóż do zamrażarki na 3 godziny.
Poznaj inne nasze przepisy na pyszne przekąski na lato:
Autor: Nastazja Bloch

Źródło zdjęcia głównego: Ekaterina Smirnova/GettyImage

Pozostałe wiadomości