Artykuł z cyklu "Z ETi Browni zawsze słodko spędzisz czas" strona główna
Desery

Ciasto z borówkami - trzy przepisy na pyszny i szybki deser

ciasto z borówkami

ciasto z borówkami

Desery

Ciasto z borówkami - trzy przepisy na pyszny i szybki deser

ciasto z borówkami

ciasto z borówkami

Borówki to pyszne sezonowe owoce, które wykorzystać możemy do wielu deserów. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i niskokaloryczne. Zatem korzystajmy z ich bogactwa i cieszmy się nimi do woli. W jakiej wersji? My stawiamy na ciasta z borówkami. Specjalnie dla was wybraliśmy trzy najlepsze przepisy.

Placek z jagodami - przepis

Placek z jagodami to ciasto, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Puszyste, lekko wilgotne i delikatne, rozpływa się w ustach. Co ważne, jest także bardzo proste do wykonania. Polecamy więc tuż przed weekendem osłodzić sobie wolne dni i upiec szybkie oraz przepyszne ciasto z jagodami.

Składniki na placek z jagodami:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g borówek
  • cukier puder

Wszystkie składniki wyciągnij wcześniej na z lodówki, tak, aby uzyskały temperaturę pokojową. Następnie miksuj jajka z cukrem, aż do powstania puszystej masy. Wlej olej, dodaj jogurt naturalny, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszaj łyżką, aż składniki dokładnie się połączą. Powstałą masę wylej na blachę, a następnie wbij lekko borówki. Piecz około 45 minut w temp. 180 stopni.

Sernik z jagodami - przepis

Sernik z jagodami kojarzy nam się z latem, wakacjami i błogim wypoczynkiem. Ciasto to idealnie sprawdzi się w upały.

Składniki na sernik z jagodami:

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • 350 g borówki

Wsyp do miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone zimne masło, dodaj żółtko i zagnieć składniki w jednolite ciasto. Następnie ułóż ciasto na spodzie blachy i piecz w 180 stopniach przez 15 minut. W tym czasie zmiksuj twaróg, mascarpone, cukier, budyń i wanilię. Następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż masę serową. Na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni, rozsyp borówki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.

Muffinki z borówkami - przepis

Muffinki z borówkami, kto ich nie lubi. Sprawdzą się zarówno jako drugie śniadanie, jak i przekąska podczas dłuższej podróży czy wycieczki rowerowej

Składniki na muffinki z borówkami:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • ⅔ szklanki cukru,
  • ½ szklanki oleju
  • borówki

W jednej misce połącz wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier. W drugiej wymieszaj jajka, mleko i olej. Składniki suche przesyp do masy jajecznej i mieszaj. Borówki dorzuć do ciasta i za pomocą łyżki delikatnie wszystko wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 200 stopni, ciasto wlej do foremek papierowych (lub silikonowych) do wysokości ⅔ ich wysokości. Blaszkę z babeczkami wstaw do piekarnika na 20 minut.

Zobacz wideo: Zaczyna się sezon na pyszne i zdrowe borówki. Jakie mają właściwości?

x-news

Zobacz także:

Cukier też może być niebezpieczny. W jaki sposób przyczynia się do rozwoju nowotworów?

Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny

Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?

Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0