Desery na upały: knedle z borówkami - przepis Piotra Kucharskiego

Ciasto na lato, desery na upały
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na kulinarne orzeźwienie? W kuchni dzień Dobry TVN przedstawiamy lekkie, owocowe propozycje słodkości, które z pewnością przypadną do gustu nawet w najgorętsze dni. Jak zrobić knedle z borówkami? Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego.

Knedle z borówkami - przepis

  • 5 g drożdży
    • 1 łyżka cukru
      • 150 ml mleka
        • 1 jajko
          • 350 g mąki pszennej
            • 200 g twarogu
              • 300 g borówek amerykańskich

                Do podania:

                • 200 g borówek
                  • 200 ml śmietany kremówki
                    • bułka tarta
                      • 50 g płatków migdałowych

                        Jak zrobić knedle z borówkami?

                        1. Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać jajko, mąkę i rozdrobniony ser.
                          1. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
                            1. Z podrośniętego ciasta formować kluski wielkości mandarynki, rozpłaszczyć i na środek nakładać po łyżce borówek.
                              1. Zawinąć na górze i odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
                                1. Po tym czasie ugotować je na parze przez około 15 minut.
                                  1. W tym czasie podgrzać borówki razem ze śmietanką, aż powstanie sos.
                                    1. Na suchej patelni podprażyć migdały z bułką tartą na złoto-brązowo.
                                      1. Knedle podawać z sosem i podprażoną bułką z migdałami. 

                                        TIP: Super danie, które może być deserem jak i obiadem na słodko, który chętnie zjedzą dzieci w upalne dni. Borówki spokojnie można zastąpić śliwką, truskawkami czy jagodami.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło: Piotr Kucharski

                                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana