Desery na upały: knedle z borówkami - przepis Piotra Kucharskiego

Knedle z borówkami
Ciasto na lato, desery na upały
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na kulinarne orzeźwienie? W kuchni dzień Dobry TVN przedstawiamy lekkie, owocowe propozycje słodkości, które z pewnością przypadną do gustu nawet w najgorętsze dni. Jak zrobić knedle z borówkami? Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego.

Knedle z borówkami - przepis

  • 5 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g twarogu
  • 300 g borówek amerykańskich

Do podania:

  • 200 g borówek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • bułka tarta
  • 50 g płatków migdałowych

Jak zrobić knedle z borówkami?

  1. Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać jajko, mąkę i rozdrobniony ser.
  2. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  3. Z podrośniętego ciasta formować kluski wielkości mandarynki, rozpłaszczyć i na środek nakładać po łyżce borówek.
  4. Zawinąć na górze i odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Po tym czasie ugotować je na parze przez około 15 minut.
  6. W tym czasie podgrzać borówki razem ze śmietanką, aż powstanie sos.
  7. Na suchej patelni podprażyć migdały z bułką tartą na złoto-brązowo.
  8. Knedle podawać z sosem i podprażoną bułką z migdałami. 

TIP: Super danie, które może być deserem jak i obiadem na słodko, który chętnie zjedzą dzieci w upalne dni. Borówki spokojnie można zastąpić śliwką, truskawkami czy jagodami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości