Knedle z borówkami - przepis
- 5 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 350 g mąki pszennej
- 200 g twarogu
- 300 g borówek amerykańskich
Do podania:
- 200 g borówek
- 200 ml śmietany kremówki
- bułka tarta
- 50 g płatków migdałowych
Jak zrobić knedle z borówkami?
- Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać jajko, mąkę i rozdrobniony ser.
- Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Z podrośniętego ciasta formować kluski wielkości mandarynki, rozpłaszczyć i na środek nakładać po łyżce borówek.
- Zawinąć na górze i odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie ugotować je na parze przez około 15 minut.
- W tym czasie podgrzać borówki razem ze śmietanką, aż powstanie sos.
- Na suchej patelni podprażyć migdały z bułką tartą na złoto-brązowo.
- Knedle podawać z sosem i podprażoną bułką z migdałami.
TIP: Super danie, które może być deserem jak i obiadem na słodko, który chętnie zjedzą dzieci w upalne dni. Borówki spokojnie można zastąpić śliwką, truskawkami czy jagodami.
Zobacz także:
- Desery lodowe. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Jak przygotować domowe lody? Oto prosty przepis zwyciężczyni "MasterChefa"
- Knedle z truskawkami - prosty przepis krok po kroku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: