Lody - jak zrobić je w domu?
Przepisów na lody jest bardzo wiele. - Takie tradycyjne to są np. na żółtkach robionych na parze - powiedziała w Dzień Dobry TVN Aleksandra Juszkiewicz. Taki sposób jest jednak bardzo czasochłonny. Co więcej, nie każdy może jeść surowe jajka. Dlatego nasza rozmówczyni postanowiła pokazać znacznie prostszą recepturę.
Do przygotowania lodów będą potrzebne m.in. bita śmietana oraz serek mascarpone. - Weźmiemy go sobie dwie łyżki. Do tego dodamy mleczko skondensowane. Słodzone, żeby już nie dodawać cukru - tłumaczyła nasza rozmówczyni. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy masło orzechowe oraz śmietanę.
Jak długo mrozić lody?
Gotową masę przekładamy do pojemników. Przed umieszczeniem ich w zamrażarce trzeba je czymś przykryć - folią lub pokrywką. - Żeby nam nie przeszły zapachy z zamrażarki. Myślę, że po 3-3,5 do 4 godzin one będą już gotowe - powiedziała zwyciężczyni IX edycji "MasterChefa".
A jak przygotować lody miętowe? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zdrowsze lody mają większą gramaturę? Katarzyna Bosacka radzi
- Szybkie, zdrowe przekąski – propozycje dla zapracowanych
- Zsiadłe mleko – prosty sposób na odporność, zdrowie i odchudzanie
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News