Dieta każdego z nas powinna obfitować w warzywa i owoce. Niestety często zapominamy o ich regularnym spożywaniu. Tymczasem przepisy na zdrowe przekąski obfitują w zielone warzywa, które możemy dostarczać organizmowi, na przykład w postaci pysznego smoothie. Jego słodkie odmiany wykorzystują z kolei owoce, bakalie i np. miód. Jakie jeszcze składniki będą nam potrzebne?
Pomysły na zdrowe przekąski
Jeśli żyjemy w ciągłym pędzie, zależy nam na jak najszybszym przygotowywaniu posiłków. Z tego względu, nasza dieta często jest niezdrowa. Jeśli jednak, chcemy zmienić nawyki żywieniowe, trzeba zacząć od szybkich i prostych przepisów na zdrowe przekąski, które możemy zabrać ze sobą do pracy lub do szkoły. Pierwszym pomysłem jest przygotowanie wspomnianego już smoothie. Wystarczy wieczorem zmiksować blenderem wybrane produkty, schować (w pojemniku lub bidonie) na noc w lodówce, a rano po prostu zabrać ze sobą. Istnieje wiele kombinacji składników, które mogą mieć różne działania. Najlepiej łączyć ze sobą zielone warzywa, jeden lub dwa owoce oraz wybrany napój (mleko roślinne, woda kokosowa lub jogurt naturalny). Poniżej przykłady możliwych kombinacji.
- Szpinak + banan + pomarańcza + woda niegazowana. Opcjonalnie można dodać łyżkę miodu, jeśli lubimy słodkie połączenia.
- Połowa awokado + banan + łyżka miodu + połowa cytryny + mleko.
- Jarmuż + gruszka + banan + sok z wyciśniętej pomarańczy.
Tego rodzaju zdrowe przekąski są bardzo szybkie w przygotowaniu, ponadto możemy modyfikować je wedle uznania. Pamiętajmy jednak, aby nie łączyć ze sobą samych owoców, gdyż będą stanowić prawdziwą bombę cukrową dla naszego organizmu.
Jedną z pór dnia, gdy szczególnie mamy ochotę na podjadanie, jest wieczór. Oglądając film lub serial, często sięgamy po chipsy, paluszki lub inne przetworzone produkty. Tymczasem istnieją inne zdrowe przekąski, które możemy przygotować na wieczór filmowy. Nasza propozycja to frytki z batatów. Warzywa te są doskonałym źródłem minerałów, takich jak wapń czy potas, znacznie przewyższając pod tym względem ziemniaki. Przygotowanie z nich frytek jest banalnie proste. Wystarczy pokroić warzywo na cienkie paski, kilkukrotnie opłukując. Warto również zostawić je na kilka minut w misce z wodą, aby dokładnie wypłukać skrobię. Dzięki temu nasze frytki będą bardziej chrupiące. Po upływie zalecanego czasu osuszamy bataty ręcznikiem i kropimy dobrej jakości oliwą. Następnie dodajemy wybrane przyprawy, np. oregano, słodką paprykę, chili. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na pół godziny. Ważne, aby frytki były dosyć luźno rozłożone, żeby równomiernie się zarumieniły. Po wyjęciu z piekarnika można opcjonalnie je posolić. Tego typu zdrowe przekąski są odpowiednie także dla dzieci. Warto serwować je zamiast tradycyjnych, smażonych w oleju frytek.
Inne fit przekąski, które nie będą wymagać od nas w zasadzie żadnych przygotowań, to np. jabłka, banany lub pokrojone, surowe warzywa serwowane z hummusem albo sosem jogurtowym. Warto zabierać je ze sobą do pracy lub mieć pod ręką w środku dnia.
Szybkie i zdrowe przekąski na imprezę
Jeśli organizujemy przyjęcie, warto przygotować menu, które będzie obfitować w zdrowe i lekkie smakołyki. Zamiast kolejnego kalorycznego ciasta możemy zaserwować naszym gościom deser z nasion chia. Tego typu zdrowe przekąski są nie tylko smaczne i słodkie, ale również prezentują się niezwykle wykwintnie. Nasiona chia należą do grupy tzw. superfoods i zawierają mnóstwo wartościowych składników. Z tego względu warto dodawać je także do koktajli. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy:
- 3 łyżek nasion,
- szklanki mleka (roślinnego lub krowiego),
- miodu lub syropu klonowego,
- wybranych owoców.
Mleko podgrzewamy, dodajemy nasiona chia i miód. Po zagotowaniu blendujemy całość, a gdy ostygnie, przekładamy do lodówki. Nasiona chia wchłaniają płyny i pęcznieją, dlatego warto, aby spędziły w lodówce jak najwięcej czasu. Gdy masa zgęstnieje, w słoiczku lub wysokiej szklance układamy ją warstwami, na przemian z ulubionymi owocami. Górę możemy dodatkowo ozdobić wiórkami kokosowymi, migdałami lub startą gorzką czekoladą.
Przepisy na zdrowe przekąski zawierają zwykle zamienniki produktów, które kupujemy na co dzień w sklepach. Na przykład zamiast zwykłego oleju, olej kokosowy, zamiast białego cukru ksylitol lub stewia. Warto szukać tego rodzaju odpowiedników, gdyż dzięki nim jesteśmy w stanie zmniejszyć kaloryczność danej potrawy i wpłynąć na zwiększenie jej wartości odżywczych.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Domowy syrop z rabarbaru. Idealny jako dodatek do napoi i deserów. Jak go zrobić?
- Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką według przepisu Darii Ładochy
- Co jemy w czerwcu? Jakie sezonowe warzywa i owoce są najpyszniejsze właśnie teraz?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: fcafotodigital/Getty Images