Domowy syrop z rabarbaru. Idealny jako dodatek do napoi i deserów. Jak go zrobić?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szczaw i rabarbar - smakowita zapowiedź lata
Szczaw i rabarbar - smakowita zapowiedź lata
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Maj i czerwiec to miesiące, w których zwiększa się dostępność świeżych owoców i warzyw. A co za tym idzie, chętniej robimy domowe przetwory. Z rabarbaru najczęściej robi się kompoty lub ciasta drożdżowe. Świetnie nadaje się również do zrobienia lekko kwaskowatego i aromatycznego syropu, który może posłużyć do napoi czy deserów. Jak go zrobić? Poznaj nasz sprawdzony przepis. 

Przepis na domowy syrop z rabarbaru

Składniki:

  • kilogram rabarbaru,
    • kilogram cukru,
      • opcjonalnie: cytryny, mięta, rozmaryn, lawenda.

        Sposób przygotowania:

        Rabarbar oczyść - odetnij liście i oczyść dokładnie łodygi. Odetnij zaschniętą końcówkę łodygi - jeśli taka jest. Całość pokrój w drobne cząstki/plastry. Przygotuj słoiki, w których zrobisz syrop - wyparz je lub wypiecz w piekarniku, aby zdezynfekować. Do każdego słoika wkładaj warstwę rabarbaru i przysypuj ją warstwą cukru - tak, aby zakryć owoce. Na koniec owoce upchnąć na ciasno, zasypać ostatnią warstwą cukru i zakręcić słoik. Odstawić w ciemne miejsce na 3-5 dni. Po tym czasie syrop jest gotowy. Warto pamiętać, że może on stać dłużej, podobnie jak inne przetwory z cukrem - dżemy czy konfitury.

        Opcjonalnie do syropu można dodać po plasterku - dwóch cytryny na słoik lub liście mięty, gałązki rozmarynu czy lawendy. Wzbogaci to smak syropu i nada mu niesamowitego aromatu. Szczególnie dobrze będzie komponować się z dwoma ostatnimi ziołami - rozmarynem i lawendą.

        Do czego i jak serwować syrop z rabarbaru?

        Z tak powstałego syropu możemy przygotować domową lemoniadę lub napój. Wystarczy zalać kilka łyżek syropu wodą (w zależności jak bardzo intensywny smak chcemy uzyskać - tym więcej wywaru należy dodać). Sprawdzi się on też jako dodatek - czy to deserów, np. lodów, ciast, czy napoi - żeby wzbogacić ich smak. Dobrze komponuje się również w herbacie lub kawie. Pozostałe owoce z syropu (o ile były świeże, a nie przestarzałe i przeschnięte) można powtórnie wykorzystać, np. do ciast.

        Warto jednak pamiętać, że rabarbar spożyty w dużych ilościach może powodować rozwolnienie. Powoduje on przyspieszenie perystaltyki jelit. Dlatego należy spożywać go z umiarem.

        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

        Zobacz także:

        Autor: Teofila Siewko

        Źródło zdjęcia głównego: Helin Loik-Tomson/Getty Images

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
        Materiał promocyjny

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana