Przepis na domowy syrop z rabarbaru
Składniki:
- kilogram rabarbaru,
- kilogram cukru,
- opcjonalnie: cytryny, mięta, rozmaryn, lawenda.
Sposób przygotowania:
Rabarbar oczyść - odetnij liście i oczyść dokładnie łodygi. Odetnij zaschniętą końcówkę łodygi - jeśli taka jest. Całość pokrój w drobne cząstki/plastry. Przygotuj słoiki, w których zrobisz syrop - wyparz je lub wypiecz w piekarniku, aby zdezynfekować. Do każdego słoika wkładaj warstwę rabarbaru i przysypuj ją warstwą cukru - tak, aby zakryć owoce. Na koniec owoce upchnąć na ciasno, zasypać ostatnią warstwą cukru i zakręcić słoik. Odstawić w ciemne miejsce na 3-5 dni. Po tym czasie syrop jest gotowy. Warto pamiętać, że może on stać dłużej, podobnie jak inne przetwory z cukrem - dżemy czy konfitury.
Opcjonalnie do syropu można dodać po plasterku - dwóch cytryny na słoik lub liście mięty, gałązki rozmarynu czy lawendy. Wzbogaci to smak syropu i nada mu niesamowitego aromatu. Szczególnie dobrze będzie komponować się z dwoma ostatnimi ziołami - rozmarynem i lawendą.
Do czego i jak serwować syrop z rabarbaru?
Z tak powstałego syropu możemy przygotować domową lemoniadę lub napój. Wystarczy zalać kilka łyżek syropu wodą (w zależności jak bardzo intensywny smak chcemy uzyskać - tym więcej wywaru należy dodać). Sprawdzi się on też jako dodatek - czy to deserów, np. lodów, ciast, czy napoi - żeby wzbogacić ich smak. Dobrze komponuje się również w herbacie lub kawie. Pozostałe owoce z syropu (o ile były świeże, a nie przestarzałe i przeschnięte) można powtórnie wykorzystać, np. do ciast.
Warto jednak pamiętać, że rabarbar spożyty w dużych ilościach może powodować rozwolnienie. Powoduje on przyspieszenie perystaltyki jelit. Dlatego należy spożywać go z umiarem.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Co zrobić z rabarbaru? Sprawdzone przepisy i porady
- Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka
- Rabarbar – uprawa. Praktyczne porady, jak uprawiać rabarbar
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Helin Loik-Tomson/Getty Images