Panna cotta waniliowa z białą czekoladą i rabarbarem - przepis
Składniki:
- 0,5 kg rabarbaru,
- 220 g cukru,
- olej do smażenia,
- laska wanilii,
- 150 g białej czekolady,
- 400 ml śmietany 36%,
- 300 ml mleka,
- żelatyna.
Sposób przygotowania
Rabarbar umyj, obierz i potnij na małe kawałki, następnie lekko podsmaż na patelni z dodatkiem cukru. Gdy będzie miękki, odstaw na bok. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na około 15 minut, następnie odsącz ją, aby pozbyć się nadmiaru wody. W rondelku podgrzej mleko ze śmietaną i laską wanilii. Gdy się zagotuje, dodaj do niej białą czekoladę, żelatynę i dokładnie wymieszaj. Gotowy płyn, gdy lekko przestygnie, wylej do naczyń, aby zastygł w lodówce. Po zastygnięciu płyn udekoruj kawałkami wcześniej przygotowanego rabarbaru.
Zobacz także:
- Co zrobić z rabarbaru? Sprawdzone przepisy i porady
- Panacotta czy panna cotta? Nieważne! Najlepszy przepis na lekki deser z owocami
- Panna cotta z serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski
podziel się: