Pyszny lekki i wiosenny deser? Panna cotta waniliowa z białą czekoladą i rabarbarem to propozycja idealna

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szczaw i rabarbar - smakowita zapowiedź lata
Szczaw i rabarbar - smakowita zapowiedź lata
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Masz ochotę na lekki deser o smaku wiosny? Wypróbuj panna cotty waniliowej z białą czekoladą i rabarbarem z przepisu Sebastiana Olmy z kuchni Dzień Dobry TVN.

Panna cotta waniliowa z białą czekoladą i rabarbarem - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg rabarbaru,
    • 220 g cukru,
      • olej do smażenia,
        • laska wanilii,
          • 150 g białej czekolady,
            • 400 ml śmietany 36%,
              • 300 ml mleka,
                • żelatyna.

                  Sposób przygotowania

                  Rabarbar umyj, obierz i potnij na małe kawałki, następnie lekko podsmaż na patelni z dodatkiem cukru. Gdy będzie miękki, odstaw na bok. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na około 15 minut, następnie odsącz ją, aby pozbyć się nadmiaru wody. W rondelku podgrzej mleko ze śmietaną i laską wanilii. Gdy się zagotuje, dodaj do niej białą czekoladę, żelatynę i dokładnie wymieszaj. Gotowy płyn, gdy lekko przestygnie, wylej do naczyń, aby zastygł w lodówce. Po zastygnięciu płyn udekoruj kawałkami wcześniej przygotowanego rabarbaru.

                  Zobacz także:

                  Autor: Teofila Siewko

                  Źródło: Sebastian Olma

                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana