Tarta z cukinią, szparagami i kolorowymi pomidorkami - przepis
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 mała łyżka soli
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- 2 szt. żółtka
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną przesiać na stolnice za pomocą sitka, dodać cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło.
- Całość siekać nożem dopóki nie zrobię się „kruszonka”, następnie dodaj sól, jogurt, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma aż powstanie gładka konsystencja.
- Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na 1h.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1cm, wytnij za pomocą miski duże kręgi, nałóż na pergamin, nabij widelcem aby ciasto się piekło równomiernie.
- Z reszty ciasta wytnij cienkie podłużne paski, zwiń jak warkocz i nałóż na ranty ciasta.
- Wstaw do piekarnika 180 st. 15-18 minut.
Farsz do tarty - przepis
Składniki:
- 250 g zielonych szparagów
- 50 g masła
- 1 szt. białej cebuli
- 500 g kolorowych pomidorków
- 100 g masła
- 80 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 opakowania sera typu śródziemnomorskiego (jedno do sosu, drugie do posypania)
- świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Szparagi obierz, potnij na mniejsze kawałki, podsmaż na maśle dodając posiekaną cebulkę i kawałki kolorowych pomidorów.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną i lekko podsmaż aż nabierze złotego koloru.
- Dodaj mleko i zagotuj, do gotującego się sosu dodaj kawałki sera i poczekaj aż lekko się rozpuści, ser dopraw sos do smaku solą i płatkami chili.
- Gdy sos ostygnie, wylej go na wypieczoną spod od tarty, dodaj wcześniej podsmażone warzywa i posyp całość kawałkami sera pokrojonego w kostkę.
- Tarte włóż do piekarnika z funkcją grilla na około 15 minut do temp. 195 st. Poczekaj aż ser się lekko zapiecze, wyjmij i udekoruj świeżymi ziołami.
Sałatka z arbuzem, pomarańczami, dressingiem cytrynowym i serem Fellada - przepis
Składniki:
- 1 arbuz
- 3 pomarańcze
- sok z cytryn
- 200 ml oliwy z oliwek
- 50 g miodu
- 3 cytryny
- Sól do smaku
- 4 sałaty młode rzymskie
- 100 g świeżych malin
- 1 opakowanie sera fellada
- 50 g nasion słonecznika
Sposób przygotowania:
- Arbuza potnij w kostkę grubości około 2cm, następnie pozbądź się jak największej ilości pestek.
- Arbuz przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny.
- Pomarańcze wyfiletuj tak, aby pozbyć się skórki, potnij na mniejsze kawałki i dodaj do arbuza.
- Oliwę wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, dodaj jeszcze tartą skórkę z cytrusa i szczyptę soli.
- Sałatę młodą rzymską potnij na ćwiartki, skrop dressingiem i posyp solą morską.
- W misce lub głębokim talerzu ułóż kawałki sałaty, dodaj wcześniej przygotowane pokrojone owoce i odrobinę świeżych malin do tego.
- Całość polej jeszcze dressingiem cytrynowym, posyp prażonym słonecznikiem i ułóż kawałki sera Fellada.
Ziołowe naleśniki z serem Fellada, salsą paprykowo oliwkową i sosem ziołowym - przepis
Składniki:
- 1 sztuka mixu papryk
- 50 g czarnych oliwek
- 50 g zielonych oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 200 ml gęstego jogurtu greckiego
- sól do smaku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek kolendry
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 175 g mąki pszennej
- 200 g młodego szpinaku
- 1 opakowanie sera fellada
Sposób przygotowania:
- Mix papryk pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski dodając do niej posiekane oliwki, oliwę, posiekaną natkę pietruszki i czosnek tarty.
- Jogurt grecki gęsty przełóż do miski, dodaj sól i posiekane zioła (natka pietruszki, kolendra) i dokładnie wymieszaj.
- Sos ziołowy odstaw do lodówki.
- W robocie kuchennym zmiksuj mleko, jajka, mąkę pszenną i liście młodego szpinaku. Powstanie zielone ciasto naleśnikowe, naleśniki smaż na płaskiej patelni.
- Do gotowych naleśników dodaj wcześniej przygotowaną salsę i kawałki sera fellada.
- Naleśniki zwiń w rulon lub trójkąty.
- Naleśniki można podawać na ciepło zapieczone lub na zimno z dodatkiem wcześniej przygotowanego sosu.
- Do podania naleśników dodaj na górę jeszcze odrobinę sera fellada i salsy do dekoracji.
Zobacz także:
- Co gotować wiosną? Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego na pierwsze smaki z nowalijkami
- Wiosenne dania jednogarnkowe. Przepisy Kasi Bukowskiej
- Wiosenna sałatka farmerska – przepis Piotra Kucharskiego
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: