Wiosenna sałatka farmerska – przepis Piotra Kucharskiego

Sałatka ze szparagami, łososiem, malinami, orzeszkami pinii
Sałatka ze szparagami, łososiem, malinami, orzeszkami pinii
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN nie brakuje pomysłów na różne, pyszne sałatki. Piotr Kucharski podzielił się przepisem na prostą wiosenną sałatkę farmerską. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis.

Wiosenna sałatka farmerska – przepis Piotra Kucharskiego

Składniki:

  • 4 garście mieszanych sałat
    • 8 rzodkiewek
      • 1 ogórek
        • 1 młoda cebula
          • 200 g bobu
            • 2 upieczone filety z kurczaka
              • 2 ugotowane na miękko jajka
                • kwiatki jadalne

                  Dressing:

                  • 1 żółtko
                    • 1 łyżeczka musztardy
                      • 1 łyżka octu jabłkowego
                        • 100 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
                          • sól i pieprz
                            • 2 łyżki kwaśnej śmietany

                              Wiosenna sałatka farmerska - sposób przygotowania

                              1. Sałaty umyć, wymieszać i podzielić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki cienko pokroić na mandolinie. Ogórka również pokroić na mandolinie ale wzdłuż (można to też zrobić obieraczką do warzyw). Młodą cebulę bardzo cienko pokroić w piórka. Bób zblanszować przez kilka minut w gorącej, osolonej wodzie.
                                1. Sałaty rozłożyć na cztery talerze, na wierzchu ułożyć warzywa, pokrojone filety oraz jajka. Dresing: Wszystkie składniki w podanej kolejności umieścić w słoiku i zmiksować blenderem ręcznym aż powstanie majonez. Następnie wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Dresingiem polać sałatkę i udekorować kwiatkami jadalnymi.

                                  Zobacz także:

                                  Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości